Kalvosinnappien lyhyt historia

0

December 29, 2013 by Ville Raivio

Alussa oli paita. Sen asu muuttui aikojen mukaan siitä lähtien, kun miehet ottivat paidat omakseen noin vuoden 3000 eaa. paikkeilla – tai näin on tarinan laita Elizabeth Wayland Barberin teoksessa Women’s Work. The first 20,000 Years. Työväki käytti paitoja osana työasuaan, joutilas herrasväki varasi paitansa alusvaatteeksi. Kankaat, yksityiskohdat ja kaulukset kuvaavat aikaansa, mutta tämän lyhyen historian kohde sijaitsee kalvosimissa. Pienet, koristeelliset kalvosinten rypytykset ilmestyivät varhaisiin kauluspaitoihin 1500-luvulla, mutta tällöin kalvosimen puoliskoja pidettiin paikoillaan pienten reikien läpi pujotetuilla langoilla tai nauhoilla. Kuten aina, hovi valitsi sävelmän jota kansa seurasi. Aurinkoinen Ludvig XIV ahnehti kokoelmiinsa koruja sekä hienoja tykötarpeita, mutta käytti vain nauhoja ranteissaan. Kuninkaan valtakauden loppupuolella muutama muodikas mies otti tavakseen sitoa kalvosinten rypytykset ketjuin liitetyillä napeilla, jotka tunnettiin nimellä boutons de manchette. Pienet napit muuttuivat hoviväen kesken nopeasti suureksi kulutuksen juhlaksi ja statuksen julistajiksi, jotka takasivat varman elannon korusepille sekä miniatyyrimaalareille. Myös kalvosimet muuttuivat, jotta uuden muodin ja nappien esittely olisi kätevämpää. Kun aateli koreili korukivin, muiden kalvosinnappi oli useimmiten jäljitelmä.

A_short_history_of_cuff_links_at_Keikari_dot_com

Viktoriaaninen aikakausi oli tärkin läpäisemä. Keitetyllä tärkillä vahvistetut jäykistelykaulukset ja -kalvosimet olivat herrasmiehen merkki ympäri Euroopan, Amerikan ja siirtomaiden. Nappien sijasta ovaalin muotoinen kalvosimen koriste oli tarpeen, sillä vanhat mallit eivät hevin läpäisseet kovia kalvosimia. 1840-luvulla pidemmät ja taitettavat ranskalaiset kalvosimet saapuivat, ennen niitä kalvosinta ei taitettu. Irtokaulukset ja -kalvosimet auttoivat köyhempää ammattiväkeä siistin ilmeen säilyttämisessä, sillä koko paidan pesemisen sijaan pelkkä uusi irtopala kaulassa tai ranteessa toi vaikutelman uudesta paidasta. Maanviljelijän paita oli karu ja kestävä, eikä napeilla komeillut. Tänä aikana kalvosinnapin kuvio ilmaisi kantajan makua, vaurautta, koulutaustaa, vaakunaa, klubia tai rykmenttiä. Suuren valinnanvaran voittokulkua tasasi teollinen uudistus: 1800-luvulla halpoja raaka-aineita pinnoitettiin hienoilla. Elektrolyysin ansiosta komea nappi oli myös säästeliään saatavilla. Amerikassa George Krementz patentoi koneen, joka valmisti muotoon valettuja kalvosinnappeja samalla tavoin kuin hylsyjä aiemmin. Valtaosa yrityksistä tilasi nappeja joko mainoskappaleiksi tai lahjakäyttöön. Myös kankaiset kalvosinnapit on hyvä mainita: nämä huokeat ja värikkäät koristeet syntyivät vuonna 1904, kun Ranskan oma Charvet valmisti ensimmäiset näyteikkunoiden paitoihinsa.

A_short_history_of_cuff_links_at_Keikari_dot_com2

Nepparimalliset kalvosinnapit olivat raivoisan suosittuja vuosien 1910-1930 aikana, jolloin moni mies kadotti omansa, kun neppari aukesi kaupungin yössä rymytessä. Windsorin herttua, joka aina muistetaan suuressa maailmassa mainita tyyli-ikoniksi, on yksi syypää kalvosinnappien katoamiseen katukuvasta. Hän piti mukavuudesta ja pehmeydestä, josta tärkki ja turha sählääminen ovat aina kaukana. Herttuan pehmeämmät kaulukset sekä nappikalvosimet olivat merkki ajasta, ja muotilehdistö seurasi tarkoin ikonin ranteita. Kalvosinnappien myynti laski ja taitettavista ranskalaisista kalvosimista tuli edustavampi malli. 1950-luvulla oli silti pieni nappibuumi, kun jalustimen mallinen kalvosinnappi sai suosiota. Kun räätälöidyt vaatteet korvattiin farkuilla sekä urheiluvaatteilla, jotka mahtuvat kaikille eivätkä pue ketään, kalvosinnapit menettivät suosionsa lopullisesti. Niiden kanssa kun on turhaa vaivaa, näpräämistä ja veivausta. Vaikka 1980-luku oli tyylin suhteen pelkkä virhe, tuo yletön aika toi silti mukanaan uuden kiinnostuksen koristeellisiin ranteen nappeihin. Tämän ansiosta vuosikymmenelle voi antaa paljon anteeksi. Miehet, jotka nauttivat kauniista tykötarpeista, hienoista tilaisuuksista ja pienestä vaivannäöstä, käyttävät yhä kalvosinnappeja ranteissaan. Pienine ketjuineen ne toimivat linkkinä kauniimpiin aikoihin satojen vuosien päähän.

Kuvat: Kent Wang


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari