Irtovuori

0

December 26, 2013 by Ville Raivio

Irtovuori (eng. detachable lining) on kokemus. Ennen modernin lämmöneristyksen, keskuslämmityksen ja jokamiehenautoilun aikakautta irtovuori oli yksi kätevimpiä päällystakin ominaisuuksia. Tämä useimmiten flanellipuuvillasta, turkiksesta, villasta tai vanutoppauksesta valmistettu yksityiskohta toimii juuri nimensä mukaisesti: se hoitaa vuorin virkaa. Varustus kiinnitetään neppareilla, napeilla tai vetoketjuilla päällystakin sisäpuolelle. Vuori poistamalla takki kevenee sopivasti kevääseen ja kesään, sen lisäämällä lämpöä saa tuntuvasti nostettua syksyyn ja talveen. Paperilla idea voi vaikuttaa turhalta kikkailulta, mutta ratkaisua osaakin arvostaa vasta sen kerran koettuaan. Lämpö se on, joka lämmittää. Irtovuori on yksi eristävä ja suojaava kerros lisää, mutta paksumpanakaan se ei vaikuta päällystakin siluettiin suuresti. Jos flanelli osoittautuu turhan kevyeksi, topattu vuori on selvästi lämpimämpi valinta.

Tänä päivänä irtovuori on miltei kadonnut valmisvaatteista, sillä yksityiskohtaa ei joko tiedetä pyytää tai sitten sen lisääminen vain hidastaisi valmistusta ja nostaisi loppuhintaa. Epäkohta on suurimmillaan erityisesti seitinohuiden, kylmien villakankaiden kohdalla, joita 2000-luvun vaateteollisuus suosii. Ongelma ei kuitenkaan ole pysyvä. Mihin tahansa sopivan tilavaan takkiinsa voi joko ommella tai ompeluttaa irtovuorin, joka takaa kehoa ja mieltä lämmittävän olon myös suomalaisessa versiossa talvesta. Yksityiskohta sopii mihin tahansa päällysvaatteeseen aina farkkutakista lähtien, mutta harva tietää siitä. Jo vihin saaneet osaavat kuitenkin arvostaa irtovuorta, joka nostaa jokaisen suosijansa mielialaa. Salassa, mutta varmasti.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari