Kalossit

3

October 20, 2013 by Ville Raivio

Kalossit (eng. galoshes, overshoes) ovat kumisaappaiden kaltainen suoja-asuste, joita käytetään jalkineiden yllä. Epävarman legendan mukaan englantilainen mies nimeltään Radley keksi kalossit. Hän kärsi reumatismista ja halusi pitää jalkansa kuivana, ja lukiessaan Julies Caesarin kirjaa “De Bello Gallico” hän äkkäsi kuvauksen suojaavasta päälliskengästä, gallicaesta. Radley päätti kapitalisoida idean ja kehitti kankaasta valmistetun, kumilla vahvistetun kalossimallin. Vanhanmallinen kumi oli kuitenkin kovaa ja hataraa pakkasella, nihkeää helteellä. Oli miten oli, ensimmäiset kalossit valmistettiin todennäköisesti 1800-luvun alussa, esimerkiksi The Metropolitan Museum of Art säilyttää kokoelmissaan liki 200-vuotisia Meksikossa valmistettuja kalosseja. Vuonna 1844 kumitehtailija Charles Goodyear puolestaan loi kalosseihin passelin vulkanisoidun kumiseoksen, joka kesti lämpötilan vaihteluja mainiosti. Vuosisadan loppupuolella Goodyearin tehtaan valmistamat kumikalossit olivat huima menestys.

Vulkanisoidusta kumista valmistettu kalossi suojaa nahkakenkää lialta, kosteudelta ja suolalta, tarjoten myös hyvän pidon jäisillä pinnoilla. Se myös eristää tehokkaasti ja pitää jalat lämpiminä. Useimmat näistä asusteista valmistetaan tilaville lesteille, jotta ne istuisivat mukavasti monenmuotoisten jalkineiden päälle. Vaikka kalossi on erityisesti talviajan olennainen asuste, mikään ei estä käyttämästä niitä myös kesän rankkasateilla. Tilanteen mukainen asu on mielekäs. Talvisaappaissa on usein lämpövuori, jonka ansiosta pari kuin pari on mukavan lämmin ulkosalla, mutta armottoman hiostava sisätiloissa. Ulkoilmassa lämmittävä ja sisällä riisuttava kalossi on siis kätevä ratkaisu hänelle, jonka jalat ovat kovia hikoilemaan.

Suomessa kalosseja saa jokaisesta alansa osaavasta suutariliikkeestä,  amerikkalaisen Tingleyn mallit ovat yleisimmin tarjolla. Markkinoita pohjolassa sekä maailmalla on usean vuoden ajan vallannut norjalainen SWIMS, jonka moderni kalossi valmistetaan monissa väreissä ja malleissa. Nämä olen havainnut käytössä mukavimmiksi. Kalossit ovat parhaimmillaan hetkellisinä suojina, sillä asuste ei ole muotoiltu kymmenen kilometrin lenkki mielessä. Nahkapohjakenkien ystävän lisäksi myös tennariharrastaja voi suojata omansa kalosseilla, jotka todella kuuluvat jokaiseen vaatekaappiin. Myös naisille on omia, siroja malleja. Ympärivuotinen käyttö luonnistuu Suomen oloissa mainiosti ja kuminen asuste kestää vuosien käytön. Kaunista siitä ei vielä ole saatu, mutta sään mukainen asu on aina järkivalinta. Kun muut liukastelevat ja kastelevat sukkansa, kalossimies kävelee mielenrauhassa.


3 comments »

 1. Zoir says:

  En muista merkkiä, mutta schoffa myy juuri erinomaista mallia, jossa on pehmeä sisäpinta, joka siis myös pitää kengät killtävinä eikä kuten kumiset pyyhkäise kaunista kiiltoa mataksi, kuten nämä muoviräiskäleet. Nämä ovat Norjalaisvalmisteiset ja löytyy paisti mustina myös tosi räväköissä väreissä.

  Isoisäni käytti aikanaan samalla periaatteela valmistettuja, mutta oli kangas sisällä joka tietenikin hiekan ym takia meni aikaa myöten rikki.

  Nyt tammikuussa 2011 täytyy sanoa, että olen laittanut kalossit hyllylle ja ottanut Rockportin tukevat goretex suojatut ruskeat krouvit nahka kengät myös puvun kanssa käyttöön. Kun on loskaa 10cm päälaupunkimme jalkakäytävillä ei pysy edes kalosseilla jalat kuivina. Toimistolla toki vaihdan nahkapohjiin, mutta kokouksiin olen mennyt pokkana rockporteissa. Napolilaisen käsintehdyn flanellipuvun kanssa, joku voisi väittää, että käytännöllisyyden lisäksi löytyy attityydiä – tai sitten ei….

 2. dfgasdf says:

  Tässä on taas asia jonka olisi toivonut kehittyvän samalla kuin materiaalitekniikankin. Miksei nykyään saa läpinäkyviä kalosseja, mattana? Olisi juuri siistit, kengän väri tulisi läpi ja tyyli säilyisi samalla kuin kengätkin.

 3. Jami says:

  Olisiko tähän artikkeliin päivitystä antaa. Foorumilla onkin asiasta hieman keskusteltu. Eli minkä valmistajan kalosseja kannattaisi katsella ja mistä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari