Kaksi napinreikää

2

June 11, 2010 by Ville Raivio

Viimeisen kolmen vuoden sisällä jossakin vaiheessa Suomeen rantautuivat nuorison suosimien valmistajien myötä pikkutakit, joiden kauluksissa on kaksi napinreikää. Sinällään tämä on kaiketi ihan kiva uudistus, mutta virallista ilmettä tavoittelevan yllä nämä Tiger of Swedenin, Turo Tailor Red Labelin, Acnen, Raf Simonsin ja muiden vastaavien kahden reiän ihmeet ovat aina tyylivirhe. Napinreikä – tai hienommin boutonnière – oli vahvasti läsnä jo 1700-luvulla, jolloin hännystakkien kaulukset olivat pitkiä, leveitä ja usean napinreiän koristamia. Sama tyyli jatkui Beau Brummellin vaikutuksesta huolimatta viktoriaanisen aikakauden takeissa, ja yksi reikä vakiintui vasta 1900-luvun alkupuolen puvuissa. Valitettavasti tämä holtittoman rei’ittelyn hullutus on jokseenkin vakiintunut, sillä MTV3:n pääuutisissakin näitä muotipukuja olen huomannut. Lopulta kyse on funktion ja pelkistetyn ilmeen vaatimuksista: miehen puvun tulee olla toisen ihon lailla huomaamaton ja boutonniéren ainoa funktio on tarjota pukeutujalle alusta potentiaalisen kukan tai muun koristeen kiinnittämiseen – sopivissa tilanteissa, tietty.

Näin ollen kaksi napinreikää on yksinkertaisesti liikaa, ja johtaa käyttäjänsä mitä todennäköisimmin myös kahden hatun käyttämiseen, neljän hansikkaan yllevetämiseen ja kuusien kalvosinnappien hinkuun.

Inha kuva: (C) Tiger of Sweden


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Iltaa, Mr. A.

    Kiitos korjauksesta, muutin kuvauksen.

  2. Mr.A says:

    Arvoisa herra Raivio, olen kanssanne samaa mieltä kahden napinreiän tyylittömyydestä.
    Saanen kuitenkin huomauttaa, että lievetakki sanan yhteyteen liitetty kuva ei esitä lievetakia (en: frock coat) vaan hännystakkia (en: tailcoat). Takeissa-sanaan liitetyssä kuvassa on lievetakki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari