Jalkineiden venyttäminen

6

May 25, 2009 by Ville Raivio

Jos nahkakenkä on vain hitusen liian pieni jalkaan, suutari on paras ystävä. Koska lestit vaihtelevat valmistajittain, esimerkiksi verkkokaupasta tilatut jalkineet eivät välttämättä istu tyydyttävästi. Toinen yleinen skenaario on jalkojen kasvu joko iän tai jonkin vaivan myötä. Valitettavan harva mies tietää, että suutari voi lestata jalkineet eli venyttää niitä leveys- tai korkeussuunnassa. Tämä toimenpide on halpa ja nopea, eikä asiantuntevissa käsissä suoritettuna pilaa jalkineen rakenteita. Esimerkkikuvassa on eBaystä suorastaan hävyttömän halvalla löydetty uusi pari, joka puristi varpaiden kohdalta. Vein parin suutarille, joka venytti ne sopivaan mittaan, ja lestauksesta muistuttavat ainoastaan sisälle jääneet nirhaumat. Rakennekin on sekä ulkoa että sisältä kunnossa. Pieni vaiva, suuri apu.


6 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Päiviä, Martin.

  Pituussuunnassa venyttäminen ei onnistu. Tämä selvisi minulle aiemmin, kun tyttöystävän jalkineet olivat hiukan liian lyhyet ja kyselin venyttelystä suutareilta. Kantakupin ja kärjyksen sisällä on kovikkeet muotoa ja tukea tuomassa, joten venyttäminen ei joko onnistuisi tai sitten tuhoaisi kovikkeet. Huoli pois: jos kantakovike on nahkaa, se mukautuu käytössä jalkasi mukaan. Myös sisäpohja painuu jonkin verran alaspäin kävelyssä ja tämä muuttaa istuvuutta lisää. Lisäksi lepolestin kantapään ylle voi lisätä rakkolaastarin, jolloin lesti muuttuu hiukan kookkaammaksi ja venyttää nahkaa.

  Nahka on muokattavuudessa ylittämätön.

 2. Martin says:

  Tervehdys Ville,

  kiitos blogistasi.

  Miten on asian laita – onnistuisiko kenkien venytys myös pituussuunnassa? Omistan mokkanahkaiset Loaken varsikengät, ja nyt parin ensimmäisen käyttökerran jälkeen huomaan, että kengät hankaavat hieman kantapäiden takaa. Miten tässä tilanteessa kannattaisi toimia?

  Pohdiskelin, että kenkien venyttäminen leveyssuunnassa varpaiden kohdalta voisi myös auttaa. Jalka voisi tällöin asettua pari millia kengässä eteenpäin. Mitäs sanot?

 3. Ville Raivio says:

  Tehkää hyvin, Mr tweedster.

 4. tweedster says:

  Kiitos Ville, tämä oli minulle huopakikan ohella yksi tärkeimmistä ja antoisimmista neuvoista koko blogissa. Kunpa olisin jo lukioikäisestä tiennyt tällaisesta mahdollisuudesta! Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. Lämmin kiitos, Ville!

 5. Ville Raivio says:

  Parahin JK,

  noin 10 euroa ja jokaisella laatusuutarilla. Mikäli yksi suutariliike ei palvelua tarjoa, toinen tarjoaa.

 6. JK says:

  Kaksi kysymystä: hinta ja missä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari