RSS Feed

Henry Poole: Founders of Savile Row

0

October 26, 2011 by Ville Raivio

Tyyli on kaiken tekstin mitta. Valitettavasti Henry Poole, Savile Row’n vanhin yhä toiminnassa oleva räätäliliike, valitsi vaiheidensa kartoittajaksi Stephen Howarthin. Mies on Englannin puolella arvostettu historioitsija, joka on erikoistunut yrityksiä ja merenkulkua käsitteleviin aiheisiin, joiden parissa hänen lestinsä tulisi myös pysyä. Howarth on kynäillyt Shellin ja P&O:n yrityshistoriikit sekä amiraali Nelsonin elämäkerran, mutta Poole olisi ansainnut parempaa. Teksti on kuivaa kuin pöly kansallisarkiston lattialla, vähä huumori pakotetun tuntuista ja kirjoittaja uhraa täysin tarpeettomia lauseita Poolen laskujen, tilinpidon sekä tilaussummien erittelyyn ja harmilliseen entisten asiakkaiden nimien tiputteluun. Lukijan kannalta ei ole oleellista mitä jokin tilauskirjaan tallentunut hahmo on joskus muinoin hankkinut. Yksinkertainen lista Poolen tunnetuimmista asiakkaista sekä 40 kuninkaallisen hovihankkijan sineteistä olisi toiminut samoin, eikä olisi vienyt tehoa tekstin kululta. Sosiaalihistorian kannalta Poolen tarina on äärimmäisen kiehtova sekoitus ajankuvaa käsityöläisistä, Lontoon suunnattoman kasvun vaikutuksista yksilöihin ja talousoppien tärkeydestä liikkeen pidossa. Howarth saa tämän kaiken tuntumaan pölyltä, joka Savile Row’n asenteessa vielä pöllysi 50-luvulla, ennen kuin liikkeet päättivät poistaa ikkunoistaan tummennukset ja avata ylpeän sylinsä ohikulkijoille.

Silti teosta on suositeltava kaikille tiedonjanoisille, jotka mielellään keräilevät tyyliopuksia hyllyynsä. Howarthin kehnon sanatakkuran joukosta löytyy kiintoisia yksityiskohtia räätäleiden maailmasta. Kumman lahkeen suurin osa miehistä valitsee, miten Savile Row syntyi ja valikoitui juuri räätäleiden kaduksi, miten Poole eroaa muista kadun liikkeistä, mikä arvo arbiter elegantiarum -hahmoilla on liiketoiminnan edistämisessä, miksi Japanissa kolmiosainen miesten puku tunnetaan nimellä “sebiro” ja kuinka yhden Grand Liverpool Steeplechase -laukkakisan voitto saattoi tehdä eron. Kelpo luku, mutta ei mukavalta maistuva.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari