RSS Feed

Fair Isle -neule

0

November 5, 2011 by Ville Raivio

Fair Isle -neule on melko räikeästä ilmeestään huolimatta vakiintunut osaksi klassisen miesten tyylin kaanonia. Fair Isle on Iso-Britannian etäisin asutettu saari ja neuleen nimen takana. Sen väkiluku oli vielä 1900-luvun alkupuolella päälle neljän sadan, mutta tänä päivänä vain 69. Tämä haastavan meren ympäröimä pikkusaari olisi tuskin kovin tunnettu, ellei 1900-luvun suurin dandy, Windsorin herttua, olisi mielistynyt sen uniikkiin neuleeseen. Fair Isle -neuleet nousivat maailmanmaineeseen, kun tyyli-ikoni käytti niitä ensi kerran julkisesti vuonna 1921. Perinteisissä saarineuleissa on noin viisi eri väriä, joista vain kaksi väriä jokaista riviä kohden. Saaren asukkaat ovat eläneet Pronssikaudesta alkaen täysin sääolosuhteiden armoilla, joten neuleista on luotu mahdollisimman kestäviä ja paksuja. Neulontatekniikasta kiinnostuneille Wikipedia tarjoaa enemmän infoa englanniksi.

Windsorin herttuan myötä neuleiden kysyntä lähti käsistä, eikä into autenttisia Fair Isle -neuleita kohtaan ole sammunut. Valtaosa saarella elävistä naisista elättää itsensä kutomalla neuleita, miesten vastatessa maanviljelystä. Kuten oletettavissa on, valtaosa markkinoilla olevista neuleista on Fair Isle -tyyppisiä vain nimeltään – autenttisia saarella kudottuja versioita on tarjolla hyvin rajatusti ja korkeaan hintaan. Yleisiä neulekuvioita ovat kukat sekä geometriset muodot ja norjalaisneuleista poiketen Fair Isle -luomukset ovat aina räikeitä. Näin ollen tämä neulemalli on parhaimmillaan samassa käytössä, mihin Windsorin herttua sitä yleisimmin sovelsi: irtotakkien alla piilossa, pientä väriä lisäämässä. Muussa tapauksessa on todennäköistä, että neule aiheuttaa katsojassa vilinää silmissä ja särkyä päässä.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari