RSS Feed

Blake/Rapid

0

October 15, 2011 by Ville Raivio

Jalkineiden ihmemaailmassa Blake/Rapid on yksi keino varmistaa sekä sisä- että ulkopohjien äärimmäisen pitävä kiinnitys. Nimensä mukaisesti se on yleisen italialaisen Blake-rakenteen kaltainen eli sisäpohjassa kulkee Blake-ommel, mutta italialaisissa jalkineissa tällä ompeleella kiinnitetään vain sisä- ja ulkopohja. Sen sijaan Blake/Rapidissa samainen ommel kiinnittää sisä- ja välipohjan, joiden lisäksi jalkineissa on vielä ulkopohja, joka kiinnitetään Goodyear-ompeleella reunokseen. Toisin sanoen B/R yhdistää englantilaisen ja italialaisen pohjausmenetelmän yhdeksi erittäin kestäväksi synteesiksi. Ylimääräisen välipohjan vuoksi B/R-jalkine kestää kulutusta ja kosteutta paremmin kuin pelkkä B-pari, mutta ei taivu yhtä hyvin eikä myöskään näytä kovin sirolta.

Lukuisa italialainen valmistaja, joka kiinnittää pohjansa Blake-menetelmällä, tarjoaa myös Blake/Rapid-pohjausta. Englantilaisen jalkineperinteen nimeen vannovat fanaatikot pitävät B/R-pohjausta turhana vaivana. Italialaista osaamista puolustavat pitävät tätä synteesiä kestävämpänä keinona, mutta lukijan sekoittamiseksi mainitsen vielä italialaisten erikoisuudet, norvegesen ja bentivegnan, sekä itävalta-unkarilaisen goyser-ompelun. Näissä kolmessa metodissa ulkopohjan lävitse ei kulje lainkaan ommelta, joka joutuisi kosketuksiin kosteuden, hankauksen tai lian kanssa, ja ne ovat tämän myötä kaikkein kestävimmät pohjaratkaisut. Valitettavasti perinteisin menetelmin ne vaativat suurta käsityön vaivaa ja lisäävät jalkineiden hintaa tuntuvasti, mutta lopputulos on erittäin kaunis.

Dissektiokuva: (C) Ron Rider


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari