Albert Thurston -olkaimien anatomia

2

August 5, 2019 by Ville Raivio

Albert Thurston on vuonna 1820 perustettu miesten olkaimien valmistaja, joka on saavuttanut legendan maineen. En saa mieleeni toista yritystä, jonka olkaimia olisi tarjolla yhtä monessa klassisen tyylin puodissa, tai joka keräisi yhtä monta suositusta tyyliveikoilta. Minullakin näitä olkaimia on useita, mutta en ole tähän mennessä kirjoittanut esittelyä kuvan kera. Siispä ainakin kerran 10 vuodessa on hyvä tarkistaa, onko legendaarinen maine ansaittu. Esimerkkipari kuuluu Thurstonin uusimpiin mallistoihin, joissa on joustonauhan sijaan vaatekankangas tukea tuomassa. Tällaiset ovat yleistyneet kovasti 2000-luvulla. Oranssit olkaimet ovat villaista flanellia, jonka valmistaja on tehtaan sivuston mukaan maineikas Hardy Minnisin kutomo, ja ne saapuvat Keikarin lainaan Care of Carlin valikoimasta.

Itse kangas on hyvin tiivistä, paksun ja tiiviin tuntuista tavaraa, jonka uskoisi kestävän käyttöä. Kuitenkin olkaimien metalliset kiristimet ovat niin tiukat, että ne hankaavat kangasta uhkaavasti, kun kokoa säätää. Kankaan leveys on 3,8 senttiä eli tavallista suurempi, joten hihna kantaa myös painavammat housut. Kankaan monivärinen lanka on eläväinen ja flanellipinta tuntuu mukavalta. Kuitenkin olkaimissa on sama ongelma kuin muissa vaatekankaasta tehdyissä: ne näyttävät oikein hienoilta, mutta eivät jousta lainkaan. Lukija ei välttämättä koe tarvitsevansa joustoa, mutta minulle se on olkaimissa ehdoton. Muuten en koe niitä mukavaksi. Nahkaiset kiinnikkeet ovat ohuet, mutta tuntuvat hyvin vahvalta. Ainakin vuohennahka on ollut Thurstonin suosiossa aiemmin, uskonpa naudan olevan myös valikoimassa. Nahka on ommeltu siististi, mutta sen reunoja ei ole taitettu, joten ilme on karkeampi. Olkaimien takana on lyhyt joustonauha, joka on vahva, ja toimii hyvin. Tämän kummempia osia olkaimissa ei olekaan, nauha ja kiinnikkeet sekä kiristimet. Thurstonin parit valmistetaan Britanniassa ja niitä tarjotaan kaikissa mahdollisissa sekä mahdottomissa kuvioissa.

Mielestäni Albert Thurstonin olkaimet ovat oikein hyviä, kaikki riippuu vain käyttäjän mieltymyksistä. Pelkistetty malli on helpoin yhdistää, kuvioitu piristää silmää, “hauska” kuvio on usein leikiksi lyöty. Perinteisesti olkaimet ovat takin alla piilossa, mutta ajan saatossa niistä on tullut myös näkyvä osa asua, kun takki jää useammin pois, ja vyön sijaan halutaan ilmaista itseään olkaimilla. Minä toden teolla haluaisin Thurstonille kilpailijoita, sillä kilpailun avulla erilaisia materiaaleja sekä rakenteita olisi enemmän. Kuitenkaan en saa mieleeni yhtään varteenotettavaa tekijää, jolla olisi kiinnostavia ja joustavia nauhoja, sekä nahkaiset päät, jotka eivät veny käytössä. Tällä hetkellä brittiläinen maakari on siis parasta, mitä yleisesti on tarjolla.

https://www.careofcarl.fi/fi/varumarken/albert-thurston.html


2 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Hei vain,

  muistaakseni Keikarin arkistossa on juttu HO:n olkaimista. Perusasusteita ovat, mutta ihan hyvä, jos haluaa tukea suomalaista.

 2. M.K says:

  Hei,

  myös tälläinen on olemassa. Onko kokemuksia Helsingin Olkaimen tuotteista?

  https://www.olkain.fi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari