RSS Feed

Zoot suit

1

March 28, 2011 by Ville Raivio

Zoot-puku (zoot suit) on korkeavyötäröinen, pitkähelmainen ja leveälahkeinen asu, jossa kaulukset leikataan leveiksi ja hartiat paksuiksi.  Useimmiten kokonaisuutta täydentävät liioitellun pitkä avainketju, leveälierinen hattu ja teräväkärkiset spectator-jalkineet. Alun perin asun housuissa oli resorit nilkoissa, mutta modernissa zootissa lahkeet ovat suorat. Oxford English Dictionaryn mukaan zoot-sana on todennäköisesti duplikaatio suitista, ja kunnia asun luomisesta useimmiten nimetään joko Harold C. Foxille, chicagolaiselle vaatekauppiaalle ja trumpetistille; Louis Lettesille, memphisiläiselle räätälille tai Nathan Elkusille, detroitilaiselle jälleenmyyjälle. Zoot-puvun saivat alun perin suosionsa Harlemin jazz-piireissä 1930-luvulla, mutta suurin kannatus asulla on aina ollut USA:n meksikolaisväestön keskuudessa. Aikakaudella zoot-puvut vaativat runsaasti tavanomaista pukua enemmän kangasta ja valmistusaikaa, joten niihin suhtauduttiin luksushyödykkeinä. Amerikan sotatuotannosta vastaava taho jopa julkisti lausunnon, jossa asujen todettiin haaskaavan materiaaleja jotka tulisi omistaa Toisen maailmansodan tarpeisiin. Närä latinonuorten ja valkonaamojen välillä johti jopa Zoot-puku -mellakoihin vuonna 1943.

Tänä päivänä zoot-puku on erityistä huomiota kaipaavien nuorten miesten bile-, tai naamiaisasu, mutta meksikolaisen väestön keskuudessa zootia käytetään jopa hääasuna. Parhaat päivänsä zoot on elänyt usean aikakautta sitten, eikä asua juuri näy Amerikan ulkopuolella.


1 comment »

  1. Namikka says:

    Viimeisen kappaleen ääkköset ovat muuttuneet heittomerkeiksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari