RSS Feed

Yleisesti kuvioiden yhdistelemisestä

0

March 8, 2009 by Ville Raivio

Kenties tärkein muistisääntö kuuluu: kun yllä on useampaa erilaista kuviota, on niiden hyvä olla kooltaan eriäviä. Esimerkiksi kaksi samankokoista raitakuviota on helposti kovin levoton, kun taas paksu raita ohuen raidan kanssa takaa paremmin toisistaan erottuvat kankaat. Jos monta kuviota haluaa, yhden on hyvä olla kookas, toisen keskikokoinen ja kolmannen pieni. Näin silmä ei ärsyynny.

Jos yhtä väriä kertyy liikaa ylle, mikä on hyvin yleistä sinisen värin kanssa, tulee valita vaatekappaleita, joiden pääväri on sininen, mutta joissa on muutakin väriä mukana. Esimerkiksi villakangas, jonka pohjaväri on sininen, ja jonka yllä on vaikkapa harmaa ruudukko. Toinen esimerkki on sininen paita, jossa on raitakuvio.

Jos valitsee useita vaatteita, jotka ovat samaa väriä, kannattaa vaihdella sävyasteita. Siis tummansininen puku vaaleansinisen paidan kanssa, ei suinkaan kahta vaaleaa tai kahta tummaa. Näin asusta ei tule liian vaaleaa tai synkkää, ja eri vaatekappaleet erottuvat toisistaan.

Musta, harmaa, ruskea, valkoinen ja sininen väri käyvät yhteen miltei minkä tahansa muun värin kanssa. Tämä viisikko on jokaisen vaatekaapin perusta.

Jos yksi vaatekappaleista on voimakkaasti kuvioitu, on muiden valintojen hyvä olla rauhallisempia. Räväkkä räväkällä toimii hyvin harvoin, sillä vahvat kuviot usein ärsyttävät silmää ja niitä on siten paras rauhoittaa hillityillä vaatteilla.

Tietyt kuviot sopivat paremmin tietyille ruumiinrakenteille. Esimerkiksi pitkä mies ei tarvitse pystyraidan tuomaa näennäistä lisäpituutta, vaan vaakaraidan tuomaa sivusuuntaista kuviota. Lyhyt taas hyötyy raidasta, muttei lainkaan ruudukosta.

Kuviot harvoin ovat sidottuja mihinkään tiettyyn tilanteeseen tai vuodenaikaan. Enemmän merkitystä on materiaalien karkeudella ja kankaiden painolla.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari