Viyella-kangas

0

February 23, 2014 by Ville Raivio

Viyella on lämmin ja mukava vaatekangas, joka kudotaan toimikasmuodossa villa- ja puuvillalangoista. Nimensä se on saanut Englannin Matlockissa sijaitsevasta Via Gellian laaksosta, josta kankaan ensimmäinen valmistaja osti kutomonsa vuonna 1890. Tästä kolme vuotta myöhemmin William Hollins&Co. loi ensimmäisen Viyella-kankaan, jossa 55% merinovillaa takasi lämmön ja 45% puuvillaa pehmeyden sekä halvemman hinnan. Vuotta myöhemmin kutomo rekisteröi Viyellan nimen sekä kankaan tavaramerkiksi, joka oli ensimmäisten tavaramerkkikankaiden joukossa. Kangas oli pehmeä sekä kevyt, ja se kudottiin vapaa-ajan käyttöön värikkäinä ruudukkoina, joista Tattersall on omaleimaisin. Alun perin Viyellaa käytettiin paitojen sekä pyjamien luomiseen, mutta suuren suosion myötä materiaali omittiin myös lakanoihin, mekkoihin ja muihin tykötarpeisiin.

Hollinsin kutomo ja yhtiö on vuosien saatossa myyty sekä sulautettu osaksi toisia niin monta kertaa, ettei alkuperäisestä ole jäljellä kuin Viyellan nimi. Tällä nimikkeellä ratsastava nykyinen yritys ei myöskään valmista maineikasta kangasta. Kuten turhan monien mukavien kankaiden kohdalla, myöskään Viyella ei ole entisensä. Aiemmin suosittu puolet-ja-puolet -sekoitus on laimennettu kankaaksi, jossa villaa on vain 20 prosenttia. Tämän seurauksena nykyiset villa-puuvillapaidat rypistyvät herkemmin ja lämmittävät vähemmän, mutta ongelma on sivuutettu tehokkaalla 2000-luvun lämmityksellä sekä lämpimillä kulkuneuvoilla. Viyellan aikakausi on siis mennyt menojaan, mutta metsästys, ratsastus ja muut ulkosalle kannustavat harrasteet ovat yhä suosiossa. Mukavan villan ja pehmeän puuvillan liitto on osoittanut voimansa jo aikaa sitten, ja tämä vanhan polven keksintö saattaa olla ulkoilmamiehen miellyttävin löydös.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari