RSS Feed

Vintage-jalkineista

1

May 21, 2012 by Ville Raivio

Yhä 50-luvulla jalkineita todella valmistettiin miltei kuin tilausjalkineita tänään. Käsityötä oli enemmän, lestit olivat voimaisammin muotoillut, pohjat valmistettiin siroiksi ja viimeistely oli tarkempaa. Tämä kaikki ei korreloinut hinnan kanssa yhtä voimakkaasti kuin 2000-luvulla, joten tehdastyöläinenkin saattoi koreilla mikäli niin toivoi. Tämän tekstin ja kuvien kera kehotan ahkerimpia lukijoita suuntaamaan eBayn ihmemaahan tutkailemaan menneiden vuosikymmenien popotarjontaa. Vintage-jalkineet ovat hyvin kauniita, lähemmin istuvia, harvinaisia ja useimmiten erittäin halpoja. Ongelmia tuo ainoastaan kunto, sillä nahka ei usein säily hyvin vuosikymmenien varastoinnin jälkeen, jos säännöllistä huoltoa ei ole hoidettu. Tässä kohdin tärkeäksi nousee valokuvien pyytäminen ja – sopivan parin löydettyään – jalkineiden huolellinen kosteutus. Ensimmäisen kunnon parin jälkeen addiktio on taattu.

Kuvien esimerkkipari on arviolta 50-luvun spectator-jalkine amerikkalaisen Stacy Adamsin mallistoista. Parin lesti on upean muodokas ja hyvin tyköistuva, tämän päivän esimerkeistä mieleen tulee vain Gaziano&Girling. Useimmissa spectator-jalkineissa toinen kaksivärisen mallin muodostavista osista on joko valkoista nahkaa tai mokkanahkaa, mutta myös nailonista luotu verkkopunos oli mahdollisuus. Adamseissa verkkopunos vaikuttaa olevan keinokuitua, joka on kestänyt noin 60 vuoden rasituksen moitteetta. Jalassa verkko takaa jokaisen tuulenvireen tuntuvan todella viilentävältä, ja pari on kuin onkin ilmavin kokeilemani kesämalli. Varpaiden kohdalla brogue-koristeltu kärjys on tuettu erittäin voimakkaasti, jopa niin tarkoin ettei sitä saa painumaan alas vaikka kuinka sormin yrittäisi. Samoin on laita kantapään ja tämä tuo kunniaa Stacy Adamsin käsityöläisille. Moitteita tuovat ainoastaan rumat ja paksut kumikorot.

Nahkapohjat ovat melko ohuet ja niissä viistopohjarakenne, joka lisää keveyden vaikutelmaa entisestään. Myös ns. spade sole -rakenne on läsnä, eli reunos kaartaa pohjan kapeimmasta kohdasta kohti varpaita voimakkaasti. Tämä rakenne oli tavanomainen vielä 60-luvun paremman tason jalkineissa, mutta tänä päivänä se on käynyt harvinaiseksi. Pohjat on ommeltu kiinni reunokseen valkoisella punoksella ja pohjien Goodyear welt -ompeleet on piilotettu ohuen nahkakerroksen alle piiloon. Osa päällysteestä on irronnut käytön mukana, kuten käy aina ajan myötä. Brogue-perforaatiot ovat erittäin tarkat kautta jalkineen ja ompeleet ovat tiuhat sekä säännölliset. Yhdessä muotoillun lestin, ohuen pohjan sekä erilaisten harvinaisiksi käyneiden rakenteiden kanssa spectatorit muodostavat äärimmäisen siron vaikutelman. Valitettavasti parin paino ei käy ilmi kuvista, mutta ne ovat yhtä kevyet kuin näyttävät olevan. Vastaavia pareja samalta valmistajalta ei ole enää mahdollista ostaa.


1 comment »

  1. Flanööri says:

    Mainiota Ville, kenkäsi ovat upeat. Erinomainen esimerkki vanhasta käsityöosaamisesta.

    Tarkentaisin vielä tuota verkkopunosta. Se on nailonia.

    Terveisin,
    Flanööri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari