RSS Feed

Vaateneurooseista

0

February 6, 2009 by Ville Raivio

Tarkan pukeutujan tulisi aamuisin tuumata, mitä päälleen laittaa, ja sen jälkeen unohtaa vaatteet kokonaan. Käytännössä tämä on melko hankalaa. Kun jokin uusi, mahtava löytö on käsiin päätynyt, alituinen hypistely, ihailu ja lopulta toisten reaktioiden tarkkailu ovat sekoitus vahvoja elämyksiä ja kiusallisia tuntemuksia. Varsinkin kun pelkää vaatekappaleen likaantuvan tai vahingoittuvan. Tämä kuitenkin käy toteen miltei jokaisen keräilijän tai intohimoisesti hankintoihinsa suhtautuvan kohdalla. Kaaramaanikon uusi auto on silmäterä ja hauras lapsi, jota täytyy suojella elämän kolhuilta; bibliofiilin uusi opus on kuin harvinainen perhonen, joka täytyy säilyttää varovaisesti ja jonka pintoja haluaa varjella; filatelistin uusi virheleima vuodelta jotain on kuin virheetön timantti, joka täytyy ottaa esille monituista kertaa ja jota silmin ahmia.

Sosiaali- ja kulttuuriantropologiansa huolella lukeneet tietävät, että rakkaus esineisiin on kaikille ihmisyhteisöille ominainen piirre. Oli kyseessä vuosikymmenien ikäinen toteemipaalu tai trobriandilaisten soulava-koru, kiintymys on taatusti aitoa eikä poikkea vaatteisiin kohdistuvasta palosta. Suomalaiset poikalapset vain kasvatetaan ajattelemaan, että vaatteita rakastava mies on neitimäinen, kun taas Italiassa oman tyylin kehittäminen vaikuttaa olevan kansallinen kilpavarustelu. Pukeutumisongelmia syntyy silloin, kun pakkomielle valtaa pään. Esimerkkejä: jatkuva peileihin vilkuilu, alituinen sukkien asennon tarkastaminen, usein toistuva solmiosolmun asennon varmistelu, alvariinsa tapahtuva kauluspaidan hihojen alasnykiminen. Nämä ovat merkkejä siitä, että pukeutuminen ei ota sujuakseen tai sitten pyrkimys huoliteltuun yleisilmeeseen on karannut käsistä. Tällöin tulee joko hankkia vain ja ainoastaan vaatteita, jotka varmasti istuvat tilanteesta riippumatta, tai sitten tuumata tyylinsä uusiksi. Kaikkein tärkeintä on, että hän tuntee olonsa miellyttäväksi vaatteissaan. Itseään tuijotteleva, vaatteitaan nykivä veikko ei voi olla kovin tyylikäs näky.

Sprezzatura on asetettava tavoitteeksi. Vaatteita sopii tuumailla, vertailla ja sovitella kun on pukeutumassa, mutta tämän jälkeen kaikki ajatukset päälläolevaa kohtaan on unohdettava. Jos itse ei asiaa tiedosta, ympärillä olevat taatusti huomaavat nykivän, hypistelevän ja epävarmana vuorovaikuttavan miehen. On toki jaloa tavoitella täydellistä tyyliä tilanteessa kuin tilanteessa, mutta rajansa kaikella. Oli tilanne mikä tahansa, jokainen arvotetaan, koetaan tai käsitetään ennen kaikkea persoonansa kautta. Vaatteet ovat siitä vain osa.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari