RSS Feed

Tyylikkään köyhäilyn taito

0

September 5, 2012 by Ville Raivio

Alexander von Schönburg on aito kreivi. Hänen sukunsa on kuitenkin menettänyt rahansa satoja vuosia sitten ja kreivi-polon lapsuus oli taloudellisesti haastavaa aikaa. Tämän myötä hän on miettinyt vuosien saatossa paljon rahan, titteleiden, koulutuksen, ökyilyn ja nykyisen talousjärjestelmän olemuksia. Seurauksena on vuonna 2005 julkaistu “Die Kunst des stilvollen Verarmens: Wie man ohne Geld reich wird”, jonka suomenkielinen laitos kantaa nimeä “Tyylikkään köyhäilyn taito”. Teos sai seitsemän vuotta sitten yllättävän suosion saksankielisessä Euroopassa, sillä järkevän rahankäytön ja elämänsä mielekkääksi kokemisen sanoma vetosi. Oman pienen kiehtovan osansa kaiketi lisäsi Schönburgin maineikas sukuhistoria sekä vastakohta kreivin tittelin ja köyhyyden välillä. Schönburg toimi Saksassa vuosia journalistina, kunnes sai tylysti kenkää WTC-iskujen jälkeisessä hermostuneisuudessa. Tämä pysäytti nousukiitoa viettäneen miehen pohtimaan elämänmenoa. Hän arvioi elämänarvonsa uudelleen, sillä erityisesti työttömyyskorvauksen nostaminen veti mielen maahan.

Jotten liiaksi paljastaisi teoksen sisältöä, kirjaan vain Schönburgin pääteesit. Hän kirjoittaa sukunsa ja tuttaviensa asennoitumisesta köyhyyteen, johon Schönburgit ovat vuosisatojen kuluessa tottuneet. Suuri omaisuus haihtui aikaa sitten ja suku on kehittänyt eurosentin venytyksestä taiteenlajin. Hän kertoo kiehtovia anekdootteja tapaamistaan persoonista, jotka loisivat taidolla esimerkiksi taidenäyttelyiden avajaisissa ilmaista apetta nauttien. Schönburg painottaa vapaa-ajan merkitystä sekä kodin tärkeyttä ja ruoskii ilkeästi ulkona syömistä, auton omistamista, lomamatkoja sekä muita kurjia rahaa vieviä tapoja vastaan. Oma pieni osuus on omistettu myös uusköyhälle pukeutumiselle. Kaikkia teesejä yhdistää selvä, järkevä periaate: osta laatua, käytä sitä niin kauan kuin suinkin mahdollista ja etsi paras mahdollinen hinta-laatusuhde. Tämä vie aikaa, mutta lopputuloksena säästää sekä rahaa että resursseja – aina. Sama ydinviesti löytyy myös Keikarista.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari