Tweed-villa

0

April 7, 2013 by Ville Raivio

Tweed on karhea ja viimeistelemätön villakangas, joka syntyi Skotlannissa 1700-luvulla. Kankaan kudos on pehmeä, avoin sekä joustava ja se kudotaan joko toimikas- tai palttinasidoksena. Yleisiä kuvioaiheita ovat tartaani, glen-ruudukko, kalanruoto ja neliskanttinen ruudukko. Tweedille ominainen monivärinen kuosi saavutetaan kutomalla kangas eriväristen ohuiden lankojen yhdistelmänä, useimmiten kaksin- tai kolminkertaisista langoista. Viimeistelemättömän materiaalinsa ansiosta tweed on hyvin kestävää, lämmintä ja vedenpitävää kangasta. Perinteisesti siitä valmistetaan päällystakkeja, irtotakkeja sekä -housuja sekä pukuja. Kankaan alkuperäinen nimi oli tweel, joka skotin kielessä tarkoittaa toimikasta. Yleisen tarinan mukaan kangas sai nykynimensä vuoden 1830 mailla, kun lontoolainen kauppias luki skotlantilaisen kangaskauppiaan käsialaa väärin. Hän uskoi kangaskauppiaan tarkoittavan Skotlannin läpi kulkevaa Tweed-jokea ja markkinoi kangasta tweed-nimellä.

Tweed ja tartaani käyvät käsi kädessä osana skotlantilaista kulttuuria. Silti tekstiilihistoroitsija E.J.W. Barber kirjoittaa varhaisimpien tartaanien löytyneen Iso-Britannian ulkopuolelta. Hänen mukaansa Keski-euroopassa elänyt Hallstattin kulttuuri kutoi tartaaneja vuosien 400-100 eaa aikana. Skotlannissa tartaanikuviot syntyivät 1500-luvulla alueellisina kankaina, joilla ryhmät osoittivat yhtenäisyytensä. Ajan myötä sama henki kantautui Englantiin, ja kartanotartaanit syntyivät. Hienosto loi maaseutukartanoilleen omia kankaita, joita saivat käyttää ainaostaan suvun jäsenet sekä palkolliset. Tänä päivänä Skotlannin tartaanirekisteriä ylläpitää maan kansallisarkisto, ja rekisteri mahdollistaa oman kuosin suojelun maailmanlaajuisesti. Esimerkkinä tweedin suuresta nykysuosiosta mainitsen Napolissa toimivan Gianluca Isaian vaatetehtaan, joka on patentoinut oman kuosinsa muutama vuosi sitten. Osa kuoseista, kuten laajalti levinnyt Black Watch, on militaristisen alkuperänsä vuoksi vapaita kenen tahansa käyttöön.

Tweed on perinteisesti värjätty kasviväreillä, joiden myötä paikalliset kankaat on – kuvioiden ohella – ollut voitu erottaa ympäri Iso-Britannian. Kangasta käytettiin alun perin maaseutuvaatetukseen, kuten metsästystakkeihin, polvihousuihin ja Norfolk-takkeihin. Ensimmäisen ja Toisen maailmansodan jälkeen tweedin suosio laski kovin, eikä kiinnostus herännyt ennen 60-lukua. Tällöin mod-alakulttuuri otti kankaan omakseen. Atlantin toisella puolella Ivy League -yliopistoissa kangas oli yleinen näky. Tweed on perinteisesti ollut hyvin suosittu akateemisen alan hengentyöläisillä, joiden harteilla tweed onkin aina paikallaan. Ajan kuluessa pukeutusmisnormit ovat vapautuneet ja kadonneet, eikä maaseusulla syntynyt tweed enää ole väärässä paikassa keskellä suurkaupunkia. Karhean pintansa sekä värikkyytensä vuoksi kangas ei kuitenkaan sovi edustuskäyttöön, vaan toimii parhaimmillaan värikkäänä osana arkityyliä. Tweed on yksi kestävimmistä kankaista, joten siistissä sisäkäytössä kangas kestää helposti vuosikymmenien käyttöä. Ennen teknisten kalvojen keksimistä tweed oli ehdottomasti parhain valinta ulkoiluun.

Tweed-kankaita on tarjolla lukuisia ja niiden alkuperää suojellaan tarkoin. Harris tweed -nimikkeen  alkuperätodistuksen voi saada ainoastaan kangas, joka on kudottu Skotlannin Ulko-Hebridien saaristossa. Saariryhmään kuuluvat nimenmukaisesti Harris sekä Lewis, Uist ja Barra. Lovat tweed taas on Skotlannissa kudottua tweed-kangasta, jonka värisävy on vihreä. Donegal tweed on Irlannin Donegalissa kudottua laikukasta kangasta, jonka värjäämiseen on käytetty paikallisia karhunvatukoita, sammalia, verenpisaroita sekä piikkiherneitä. Silkki-tweedissä on mukana enemmän tai vähemmän silkkiä, joka tuo kankaaseen keveyttä sekä hohtoa. Näiden lisäksi kudotaan kashmir-tweediä, Highland tweediä, Islay tweediä, näin edelleen. Värien puolesta kankaan voi kutoa missä tahansa yhdistelmässä, joten tweedinsä saa halutessaan vaaleanrentona tai tummanjäykkänä. Uusin edistysaskel on brittiläinen Dashing Tweeds, joka tarjoaa villejä teknisiä tweed-kankaita.

Tänä päivänä tweed elää vahvaa renessanssia. Kankaasta yleisesti valmistettujen vaatteiden lisäksi markkinoilla on valtaisa määrä asusteita: kenkiä, kuulokkeita, laukkuja, käsineitä, kaulaliinoja, toilettilaukkuja, lätsiä, näin edelleen. Jos jotakin voi suinkin tweedistä valmistaa, joku sen myös tarjoaa. Eikä tämä väärin ole, onhan tweed kestävä, huokea, värikäs, lämmin ja kaunis kangas, joka on paikallaan jokaisessa vaatekaapissa. Materiaali, joka on yhtä brittiläinen kuin tumma puku – eikä koskaan vanhene.

Kuva: © Garynahine Harris Tweed


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari