RSS Feed

Tussie-mussie

5

August 24, 2011 by Ville Raivio

Erikoisella, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tussie-mussie, posy holder, bouquet holder, posy brooch ja flower holder kaikki viittaavat tähän mukavaan pieneen asusteeseen, jonka tunnetuin käyttäjä on Hercule Poirot. Pikkutakin napinläpeen kiinnitettävä kukkapidike on useimmiten jalosta metallista valmistettu ja tarkoitettu joko pienen kukkanipun tai yksittäisen kukan pidikkeeksi. Siihen mahtuu myös pieni määrä vettä, joka pitää kasvin elinvoimaisena useamman tunnin ajan.

Menneinä vuosisatoina hienosto tilasi omansa korusepiltä, jotka loihtivat parhaimmillaan äärimmäisen siroja, kauniita ja koristeltuja pidikkeitä. Yksi esimerkki tästä kadonneesta taidosta on esimerkkikuvissa. Pidike on paitsi koriste itsessään, myös hyvin kätevä asuste, joka suojaa pukukangasta kukan kosteudelta.

Pukeutumisen ja arvokkuuden käsitteen rapautuessa myös tussie-mussie on liki kadonnut. Poirot on ainoa henkilö, jonka kukkapidikkeen käyttäjänä saan mieleeni. Tämä siitä huolimatta, ettei mikään etiketti estä sulhasta hankkimasta pidikettä elämänsä suurimman päivän kunniaksi ja kauniiksi muistoksi.

Pedantti pukeutuja voisi aivan mainiosti käyttää pidikettä jokapäiväisenä osana pukua tai irtotakkia, vaikkei kukkia siinä säilyttäisikään. Eipä Poirotillakaan kukkaa useimmiten näy, ja hän sentään pyörii ITV:n tuotannoissa 1930-40 -luvun parhaissa piireissä. Tussie-mussie vielä eksistoi joten kuten 2000-luvulla taskukellon tavoin, todennäköisesti jonkinlaisena suloisena turhuutena, josta Mika Waltari taatusti iloitsisi.


5 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Kiitos korjauksesta ikivanhaan juttuun! Muokkasin tämän tekstiin.

 2. Markus Larjomaa says:

  Pienenä huomautuksena: käsittääkseni kaikki Poirot-filmatisoinnit sijoittuvat 1930-luvun puoliväliin. Sarjan muuten tuotti ITV, ei BBC.

 3. SloBo says:

  Mikä vika on taskukellossa? Aina se parempi on kuin rannekello! Niitähän saa sitäpaitsi vieläkin, mutta nykyään taskukello on täynnä elektroniikkaa ja sillä voi myös kommunikoida toiselle puolen planeettaa. On minulla kyllä “oikeakin” taskukello, mutta nämä uudet ovat monipuolisempia, joten käytän mieluummin niitä. ;)

  Itse artikkelin tussukka vaikuttaa myös varsin herkulliselta.

 4. Ville Raivio says:

  Iltaa, J.

  eBay.co.uk on yksi parhaista lähteistä, sillä hyvin harva valmistaja näkee vaivan tussie-mussien tarjoamiseksi. Nekin harvat uustuotannot, joita löytyy, ovat peltiä, muovia tai jotakin muuta kehnoa materiaalia.

 5. J says:

  Mistä kyseistä asustetta kannattaisi lähteä metsästämään?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari