RSS Feed

Turnbull&Asser

0

August 10, 2009 by Ville Raivio

Vuonna 1885 räätäli Reginald Turnbull ja bisnesmies Ernest Asser perustivat nimiään kantavan legendaarisen vaateyhtiön. He avasivat ensimmäisen liikkeensä Church Streetille Lontoon keskustassa, ja puodin nimeksi tuli John Arthur Turnbull. Kaavoitussattumien ansiosta piakkoin liikkeen ympärille perustettiin lukuisia herrasmiesten klubeja, joiden varakkaat jäsenet tutustuivat pian T&A:n tuotteisiin. Menestys oli taattu. Liikkeen nimi vaihdettiin Tunbull&Asseriksi vuonna 1895, ja liiketilat muutettiin Jermyn Streetille kahdeksan vuotta myöhemmin.

Ensimmäisen maailmansodan tyrskyissä vuonna 1915 yhtiö kehitti maan sotilailla sadetakin, jota saattoi käyttää myös makuupussina. 20-luvulla pukeutuminen muuttui rennommaksi. Kauluspaidat, joista aiemmin näkyi poikkeuksetta vain kaulus ja kalvosimet, tulivat esille paremmin. T&A päätti keskittyä ensisijaisesti paitoihin, joista se parhaiten yhä tunnetaan. Viidenkymmenen vuoden aikana yhtiö kehittyi pienestä putiikista vaatehuoneeksi, joka myi valmis- ja tilauspaitojen lisäksi urheiluvaatteita sekä valmis- ja tilauspukuja. Logoksi otettiin metsästystorvi, jonka yläpuolella oli Q-kirjain.

60-luvulla T&A palveli aikansa trendipellejä värikkäillä ja moderneilla tuotteilla, ja valmisti ensimmäiset puvut Sean Conneryn näyttelemälle James Bondille. Yksi syy Bondin legendaariseen karismaan ovat tilauspuvut, -smokit ja -paidat, jotka aikansa parhaat räätälit loivat. Vuonna 1974 yhtiö lähti Amerikan markkinoille tiettyjen tavarataloketjujen kautta, ja pyöritti myös omaa pientä liikettä Torontossa. Englannin prinssi Charles oli ollut T&A:n suosija jo nuorukaisesta lähtien. Hän sai oikeuden myöntää kuninkaallisia hovihankkija-asemia omissa nimissään avioiduttuaan Dianan kanssa vuonna 1981, ja ensimmäisenä hän soi siunauksensa Turnbull&Asserille.

Turnbull and Asserin omistaa nykyisin Ali al-Fayed, joka uudisti Jermyn Streetin liikkeen parisen vuotta sitten ja perusti uudet liikkeet New Yorkiin ja Beverly Hillsiin. Vaikka yhtiön tuotteet ovat muihin Jermyn Street -valmistajiin verrattaessa kalliimpia, yhtiön legendaarinen maine ja tuotteiden käsityönä tapahtuva viimeistely ovat vuosien saatossa taanneet tasaisen virran asiakkaita. T&A-paita on rakenteeltaan hyvin konservatiivinen, vaikka yhtiö tunnetaan erityisesti villeistä ja värikkäistä raitakuoseistaan. Oikein huollettuna paidat ovat pitkäikäisiä, materiaalit ensiluokkaisia, värit kirkkaita ja erilaisia kuvioita löytyy kymmeniä tuhansia. Kankaat kudotaan Italiassa ja paidat valmistetaan Englannissa. Läpi historiansa T&A on vaatettanut Sean Pennin, Pierce Brosnanin, Winston Churchillin ja tuhansien porhojen lisäksi korkeinta laatua arvostavia herrasmiehiä, jotka ovat pysyneet uskollisina. Suomessa paitoja saa ainoastaan Ferestä, jossa lähtöhinnat ovat noin 180 euroa. Mittatilauksena hinnat ovat noin 270 euroa, Sea Island -puuvillaiset versiot tuovat hintaan lisää kymmeniä euroja.

Paitarintamalla Turnbull&Asser on maailmankuulu ikoni, joka edustaa ajatonta englantilaista tyyliä. Korkeasta laadusta huolimatta T&A-valmispaidan kuvioita ei ole tasattu kauttaaltaan. Aiemmin tasaaminen oli merkki huolellisesta viimeistelystä, mutta nykyisin valmistusprosessia on joudutettu pikkutarkkojen herrasmiesten murheeksi. Joka tapauksessa materiaalit ovat ensiluokkaisia ja kauluksen malli omintakeinen, mutta noin 200 euron paidassa ostajan on lupa odottaa suuria. Huippulaadun maailmassa Turnbull&Asser on vakavasti otettava vaihtoehto, mutta vain yksi kymmenistä. Sen sijaan mittatilauspaitojen rintamalla uskallan väittää T&A:n olevan paras maailmassa juuri omistautumisensa vuoksi. Liki 150 vuoden kokemus korkealuokkaisten paitojen valmistamisessa jättää kaikki muut vaihtoehdot taakseen. Myös syhtiön käsintehdyt solmiot ovat maineikkaita, mutta pukujen, housujen sekä pikkutakkien osalta T&A ei pääse laadun korkeimmille askelmille. Useampi ulkomainen verkkofoorumi tarjoaa katkeria kokemuksia miehiltä, jotka ovat maksaneet kovan hinnan Turnbull&Asserin vaatteista ja pettyneet. T&A on aina ollut –  ja tulee todennäköisesti myös olemaan – ensisijaisesti paitayritys.

Paitamallistoja on bespoke-palvelun ja juhlapaitojen rinnalla kolme:

  • Classic, jonka kankaat ovat pysyvästi tuotannossa
  • Exclusive, joka käsittää useamman kertaa vuodessa vaihtuvat uniikkikuviot joita on saatavilla rajoitettu määrä
  • Sea Island Quality, jonka kankaat ovat erittäin korkealaatuista, ohutta, pehmeää ja hienoa egyptiläistä puuvillaa (nimestään huolimatta ehtaa SI-puuvillaa paidat eivät ole)

Turnbull&Asser -paidan rakenne on käsitelty tarkemmin toisessa artikkelissa.

http://www.turnbullandasser.co.uk/


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari