Super 100 -villa

12

July 2, 2009 by Ville Raivio

Materiaali on tärkeä osa puvun ulkonäköä ja mukavuutta. Myyjä on kaiketi todennut asiakkaalle kankaan olevan Super 100 -villaa eli “sen täytyy siis olla kunnon kamaa.” Ihan mukavaa, mutta super-skaala on vain yksi keino kankaiden luokituksessa. Huippuvalmistajan super 100 voi olla paljon laadukkaampaa kuin kehnon valmistajan super 150 -kangas. Super-luokituksessa korkeampi luku kielii kuitenkin vain yksittäisen villakuidun ympärysmitasta. Mitä korkeampi luku on, sitä hienompaa ja ohuempaa villa on. Kaikki lähtee liikkeelle lampaista, sillä jalostuksen ansiosta tietyt rodut kasvattavat hienompaa villaa. Korkealaatuisinta villaa tuottavat lampaat löytyvät Australiasta, Tasmaniasta, Uudesta-Seelannista ja Italiasta. Näissä maissa villabisnekseen suhtaudutaan vakavasti ja kunnianhimolla. Keritty villa käydään lävitse ja luokitellaan kuidun paksuuteen perustuen. Mikroskoopin alla villan hienous mitataan mikrometreinä laajalti hyväksyttyjen standardien mukaan. Mikroniskaala taas kääntyy numerosarjoiksi, jotka isketään kaupoissa myytävien pukujen vuoreen. Minkä tahansa raakavillan, jonka mitataan olevan hienompaa kuin 18.5 mikronia, sanotaan olevan vähintään 100-luokkaista.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Skaala kuitenkin jatkuu aina super 200 -villaan asti, joka onkin harvinaista materiaa. Mitä enemmän villassa on superia, sitä pienempi sen paksuus mikrometreissä on. Suuri super-luku tuo kuitenkin mukanaan suuria ongelmia: hienoimmat pukukankaat rypistyvät ja repeilevät helpommin kuin tuhdimmat. Niitä on myöskin vaikeampi korjata. Oma vaikutuksensa on myös lämpötilojen vaihtelulla sekä käyttäjän kehon lämmönsäätelyllä. Jos löytää kaupasta super 100 -kankaisen puvun todella halvalla, eikä kyseessä ole alennusmyynti, on syytä huolestua. Diili on yleensä liian hyvä ollakseen tosi. Alihankkijoiden ja paikallisten ostajien käyttäminen on suurten ketjujen tapa vierittää syy alemmille tasoille. Pääkonttorin väki nostaa näin mukavat bonukset ja pyöritellä peukkuja jos ongelmia ilmenee. Mielestäni super 150 -tasoinen kangas on ohuin, josta kannattaa maksaa vaatekaupassa. Tätä hienompi materia lähentelee jo taideteosta, joka ei kestä jokapäiväisen käytön tuomaa rasitusta. Silti joissakin super-kankaissa on vastaavasti enemmän kuituja eli ne on kudottu tiiviisti, tai sitten kangas on tehty 2- tai 3-säikeisestä langasta, jolloin se on painoaan vahvempaa. Valitettavasti tätä ei voi silmin erottaa, joten varminta vain on välttää suurista supereista maksamista ellei vaatteen mukana tule lappua, jossa kankaan hienoudet kerrotaan tarkoin.

Ylimmässä takissa on Redan super 100 -kangasta; keskimmäisessä roskakangasta, josta puolet on polyesteriä; alimmassa on Italian ja kenties koko maailman laadukkaimman valmistajan, Loro Pianan, super 110 -kangasta. Pianassa on 10 superia enemmän kuin Redassa, mutta kankaat painivat aivan eri sarjoissa. Piana-takin koskettaminen lähentelee pornografista kokemusta.


12 comments »

  1. Rinna says:

    KOrjaan Bemberg-infoa – Bemberg-merkki onkin siirtynyt Asahi Kasei Fibers-firmalle. Polyester-vuori hienoimmasta villasta tehdyssä takissa kuulostaa jotenkin ankealta, itse ehkä suosisin juuri cuproa tai viskoosia (jos nyt ei sitten ole kyse jostain ihmeellisestä teknopolyesteristä, joka viilentää ja lämmittää ja imee kosteuden ja ties mitä).

  2. Rinna says:

    Vuorikeskusteluun täytyy kommentoida, että Bemberg on tuotemerkki cupro-kankaalle (tietääkseni Bemberg-merkkistä curpoa ei enää valmisteta, vaikka cuproa jou tehdas vielä tekeekin). Cupro taas on puuvillanjäänteistä valmistettu muuntokuitu, siis sukua rayonille/viskoosille, mutta ei kuitenkaan sama asia.

  3. choir says:

    Sormituntumaan voi varmaan harjaantua.

    Muistaakseni foorumillakin on kovasti vähätelty keinokuitupukuja ja kehuttu aidosta villasta valmistettuja. Jos se kerran on niin tärkeää, täytyyhän näiden välillä olla merkittäviä eroja. Ehkäpä ne erot paljastuvat vasta käytön myötä, esim. hengittävyys.

    Kysymykseni lähti siitä, että sain käsiini Thaimaassa teetetyn puvun, jonka väitetään olevan 100% villaa.

  4. Ville Raivio says:

    …olisitpa siis heti näin kysynyt. Jos lätkää ei ole, koostumusta ei voi tietää. Tunnustelemalla keinokuitu yleensä erottuu luonnonmateriaalista, mutta sekoitekankaiden kohdalla tämäkään ei ole varmaa.

  5. choir says:

    Kamoon Ville, kai minä nyt tuon tiedän! Mutta entä kun lätkää tms. ei ole?

  6. Ville Raivio says:

    choir, kaikissa valmispuvuissa on joko vuorissa tai povitaskun sisällä lätkä, jossa mainitaan käytetty materiaali.

  7. choir says:

    Mistä seikoista erottaa polyester-, tms. puvun villapuvusta?

  8. Riku says:

    Englannissa monissa ns. korkeamman tason puvuissa käytetään cuproa, joka on aika likellä rayon-kankaisia vuoria.

  9. Mikke says:

    Aika monet ovat sitä mieltä, että rayonista tehty Bemberg on vuorikankaiden ykkönen.

  10. Ville says:

    Koska silkki on aivan liian haurasta, tiheä mutta ohut polyesteri hoitanee homman kätevästi kotiin. Keinokuituvuoria käyttävät liki kaikki korkealaatuisimmatkin valmistajat, sillä parempaa kompromissia ei ole löydetty.

  11. Mikä teistä on paras materiaali puvun vuoriin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.