RSS Feed

Spade soles

0

April 19, 2012 by Ville Raivio

Spade sole eli lapio – tai patapohja on  jalkinerakenne, jossa reunos kaiverretaan erittäin ohueksi jalkineen vyötärön kohdalta, mutta voimakkaasti leveneväksi kärjen suuntaan. Käytännössä reunos muistuttaa lapiota tai pelikorttien pataa, josta nimityskin on peräisin. Spade sole -jalkineiden mittasuhteet eivät ole kovin harmoniset, kuten tasalevyisessä reunoskengissä, mutta omanlaista viehätystään rakenteella on ollut. Lapiopohja eli kultakautensa erityisesti Amerikassa vuosien 1920 – 1940 aikana, kun jazz- ja Art Deco -aikakaudet vallitsivat. Käytännössä jokainen varteenotettava kenkätehdas valmisti tällöin voimakkaasti muotoiltuja reunoskenkiä, mutta muotokieli ei rajoittunut ainoastaan Amerikkaan: jopa kaukaiset suomalaiset kenkätehtaat olivat mukana lapiojuonessa, joskin toteutus oli meillä miedompi.

Tänä päivänä lapiopohja on liki kadonnut valmisjalkineiden markkinoilta. Tietääkseni verraton Gaziano&Girling on ainoa valmistaja, joka tarjoaa jalkineita tällä rakenteella ja hekin melkoisen miedolla toteutuksella. G&G:n Deco-mallisto on toki muillakin mittareilla uniikki. Esimerkkiparina on tarjolla Craddock-Terry Co. -yhtiön Natural Bridge -malliston lapiopohjainen oxford-pari, joka on valmistettu 40-luvulla. Voimakkaan reunoksen ohella pari erottuu vahvasti kaartuvan kärjen sekä epätasaisten korkojen ansiosta.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari