RSS Feed

Solmion solmiminen: Four-in-Hand

3

March 10, 2009 by Ville Raivio

Klassisin solmumalli on nimeltään Four-in-Hand. Toisin kuin Windsor-solmu, joka on rakenteeltaan horisontaalinen, FiH tuo juuri oikeanlaista vertikaalista koristusta paidankaulusten väliin. Kun yllä on lovikaulukset, ainoa oikea valinta on FiH tai jokin sen muunnoksista. Kaulukset nimittäin kulkevat hieman vinoon alaspäin, ja tämän vuoksi liki pystysuorassa pönöttävä Four-in-Hand tuo harmoniaa niiden väliin. Kun yllä on levitetty kaulus (spread collar tai cutaway collar), tulee solmun olla Windsor-mallia.

Olen nähnyt kymmeniä eri versioita FiH-ohjeista, joita seuraamalla oikeanlainen solmu muka muodostuisi. Vasta eilen löysin täydelliset ohjeet, joista harmonisen muotoinen ja taatusti kestävä solmu muodostuu. Tästä suurkiitos Itävallan legendaariselle Knize-räätäliliikkeelle. Four-in-Hand muodostaa oikein solmittuna hieman vinon solmun, joka tuo hallittua epäjärjestystä muutoin niin jäykkään kokoonpanoon. Mikäli vain yhden solmun jaksaa opetella, suositeltavin valinta on FiH.

Solmua sitoessa on tarpeen huomata, että paksumman pään tulee kulkea alaviistoon joka taitteessa. Kun samainen pää viedään solmion taakse solmun ja kaulan väliin, se kuljetetaan myös hieman vinossa kulmassa. Kun solmua kiristää, tulee pidellä toisella kädellä muodostuvan solmun alareunasta ja vetää pitkä pää hitaasti loppuun saakka. Mikäli muodostunut solmu on oikein solmittu, sen etuosa peittää alleen kaikki muut taitokset.

four-in-hand

Kuva: Knize.


3 comments »

 1. Jay says:

  Jos FiH eli englantilainen solmu tuntuu pieneltä, niin kokeile Prince Albertia eli FiH:n lisäksi vain extra-kierros lyhyen pään ympäri.

 2. Ville Raivio says:

  Tere, Alec.

  Half-Windsorista en perusta tippaakaan. Koska kauluspaidat kaulukset ovat vertikaaliset, ne tarvitsevat alaspäin suunnatun suorahkon solmun harmonian luomiseksi. HW-solmu on vertikaalinen, eikä tuo tarvittavaa kultaista mittasuhdetta kaulaan. Eri asia on cutaway-kaulus, joka vaatii Full-Windsorin taikka hyvin paksun FiH:n.

 3. Alec Lewain says:

  Tuossa tutkistelin itseäni peilin kanssa ja FiH näyttää vain minun silmääni mahdottoman ohuelta.

  Ville miten suhtaudut half windsoriin? Olen itse käyttänyt pääsääntöisesti em. solmua, joka on käsitykseni mukaan pikkuisen hoikempi kuin itse windsor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari