Solaro-kangas

0

April 27, 2014 by Ville Raivio

Solaro on erikoinen vaatekangas, jonka tavaramerkin ja valmistuksen salat omistaa salamyhkäinen Smith&Co. Salaileva sen vuoksi, koska firma ei ole seurannut monien brittiläisten kutomoiden ja kangaskauppiaiden esimerkkiä näyttävän kotisivun ja verkkokaupan muodossa. Tästä huolimatta kauppa ei ole epämääräinen tai hämyinen, ja lyhyt historiikki löytyykin Permanent Stylen mainiosta blogista. Usea kutomo valmistaa Solaron kaltaista kangasta, mutta Smithin oma on se alkuperäinen, jo 1900-luvun alussa kehitetty. Kankaan kudos ja pinta on avoin, joten kevyetkin tuulen puhallukset kulkevat iholle ja viilentävät Solaroon pukeutuvaa. Kangas kudotaan yleensä puuvillasta tai villasta noin 300 gramman painossa, joka luku viittaa siihen, kuinka paljon neliömetri kangasta painaa. Tässä painossa se on raskaampaa kuin yleiset kesäkankaat. Yleisin Solaron kuvio on kalanruoto, jonka ansiosta kangas näyttää kaukaa pelkistetyltä ja lähempää kiinnostavalta. Suurin neronleimaus on kuitenkin värityksessä.

Solaron loimilanka on beige, mutta kudelanka punainen, ja yhdessä nämä kaksi heijastavat pistäviä auringon säteitä pois kankaan pinnalta. Tummat kankaat taas imevät säteitä, joten Suomessa aina niin yleinen musta puku on taatusti kesällä inha, ja sukujuhlissa takki heitetäänkin äkkiä yltä pois. Kahden värin yhdistelmänä Solaron pinta on ikään kuin kameleontti, joka vaihtaa väriä valon voimakkuuden ja suunnan mukaan. Vaalean, vihreän ja punaisen sävyt leikkivät kankaan pinnalla. Solaro ei myöskään rypisty kovin suuresti ja se on silti miellyttävän pehmeää ihoa vasten. Kaiken kaikkiaan siis ihanteellinen hellekangas.

Suuressa maailmassa Solaroa käytetään enimmäkseen miesten kesäpukuihin, joiden ylä- ja alaosaa voi huoletta käyttää myös irtotakkina tai -housuina, kiitos erikoisen värityksen ja kuvioinnin. Monivärinen kangas ei kuitenkaan tuota kovin virallista asua, joten Solaro on parhaimmillaan rennommissa toimistoissa, vapaa-ajalla tai niin sanotuissa Smart Casual -tilanteissa kevään ja kesän aikana. Italiassa kangas on yleisempi näky kuin Britanniassa, vaikka mistään bisnesmiesten virallisesta univormusta ei voi puhua. Solaro nimittäin vaatii paitsi pelisilmää, myös hioutunutta makua.

Viisi leikkausta Solarossa, Opus I.

Fashionable fabrics: a visit to Smith Woollens from Michael Alden on Vimeo.

Kuvat: Noveporte ja P. Johnson


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari