RSS Feed

Salvatore Ambrosi

2

February 23, 2012 by Ville Raivio

Perinteisen englantilaisen räätälijaottelun mukaan on housujen leikkaajia (trouser cutters), takinleikkaajia (coat cutters) viimeistelijöitä (trimmers/finishing tailors), prässääjiä (pressers) päällystakin valmistajia (coat makers), juhla-asujen tekijöitä (formalwear makers) liivintekijöitä (vest makers), muutosräätäleitä (alteration tailors), valmistajia (makers) sekä housujen valmistajia (trouser makers). Käytännössä hyvin harvalla yhtiöllä on yhä 2000-luvulla näin monta erikoistunutta osaajaa ja pienimmissä liikkeissä yksi räätäli hoitaa työn valtaosin itse, toki ompelijoiden, kisällien tai muiden räätäleiden avustuksella. Verkon tyylisivustoilla ja foorumeilla, joiden infon perusteella yhä useampi vaativa pukeutuja tekee päätöksensä, räätäliliikkeille on yhä tärkeämpää profiloitua ja erottua kilpailijoistaan. Kun yhä useampi pukeutuja on valmis matkaamaan hankintojensa vuoksi, kilpailusta on tullut maailmanlaajuista. Erottautumisen keinoja ovat esimerkiksi verraton hinta-laatusuhde, poikkeuksellisen avulias asiakaspalvelu, niin sanottu house style eli leikkaus tai vaikkapa pelkkä erikoistuminen yhden vaatekappaleen valmistamiseen. Kun puhe kääntyy superlatiivien housuihin, Ambrosin pehmeä nimi nousee usein esiin.

Osoitteessa Via Giovanni Nicotera 103, äärimmäisen kapean kujan varjossa, sijaitsee Ambrosi Napoli Srl:n toimitila. Kovin harva ulkomainen asiakas kuitenkin vierailee paikan päällä, sillä räätäliliikkeen nuorempaa sukupolvea edustava Salvatore vierailee mittamatkoilla ympäri pallon. Liike tunnetaan ennen kaikkea suorastaan tuhlailevaa käsityötä sisältävistä housuistaan, joiden lisäksi ei tietääkseni ole tarjolla muita tilausmahdollisuuksia. Vetoketjun sijasta pukeutujaa tervehtii kaksi riviä nappeja, joiden ansiosta auki unohtunut sepalus jäänee historiaan ja istuvuus on varmempi. Vyötäröllä on värikäs nauha tuomassa tervettä kontrastia, koristeommel kiertää taskujen ohella myös lahjetta alas sekä kaikkialla muualla, missä käsityötä löytyy. Lisänä mainittakoon ylittämätön hinta-laatusuhde, sillä vastaavia housuja ei samoin hinnoin saa juuri muualta. Tarkemmin housujen hienouksista Asuitablewardroben puolella sekä Styleforumin keskusteluissa. On aika haastella Salvatoren kanssa.

Salvatore Ambrosi, 30, on ammatiltaan housuräätäli sekä mittamestari. Opissa hän on ollut isänsä liikkeessä 12-vuotiaasta lähtien, joten on turvallista olettaa tietotaidon olevan kohdillaan. Tavanomaiselle koulunkäynnille ei jäänyt aikaa, sillä urapolku oli varma jo kovin nuoresta iästä alkaen. Asiaan toki saattoi vaikuttaa se, kun Salvatore sattui olemaan vanhempiensa ainoa lapsi. Tänä päivänä hän on naimisissa ja kahden tyttären ylpeä isä, jolle perhe on kaikki kaikessa. “Ambrosin liike on neljännen sukupolven housuvalmistaja. Minä opin housujen valmistuksen isältäni ja hän puolestaan isoisältäni. Synnyin miesten klassiseen tyyliin. Kun oli nuori, yritin pukeutua kuten tavalliset ikäiseni, mutta isäni valmisti minulle paljon klassisia housuja. Lopulta valitsin klassisen maailman. Kerään inspiraationi ihmisistä. Pysyn Napolissa vain kolme viikkoa kuukaudessa, lopun ajan vietän matkustaessa ympäri maailmaa. Kankaat eivät tee ihmisistä elegantteja, ne vain ilmaisevat kantajansa maun. Eleganssi on ihmisessä itsessään.”

Omaa tyyliään Salvatore kuvailee moderniksi klassiseksi. Kun pyydän häntä kuvailemaan miten Ambrosin housut eroavat muista, hän mainitsee sukupolvilta perityt erikoistaidot, mukavuuden sekä omintakeisen tyylin. “Housut ovat olleet erikoisuutemme sukupolvien ajan. Monet räätälit valmistavat sekä takkeja että housuja, jonka vuoksi he eivät ajattele housuja samalla tavoin kuin me. Isäni työskentelee yhä, minä yritän soveltaa hänen oppejaan nykypäivän vaatimuksiin.” Miesten tyylilehtien sekä -sivustojen tarjoama näkyvyys on vaikuttanut suuresti pienen liikkeen toimintaan. “Monet tasokkaat miesten vaatehtimot ovat pyytäneet meitä järjestämään su misura -mittatapahtuman. Nyt työskentelen amerikkalaisten, korealaisten ja japanilaisten liikkeiden kanssa, mutta joidenkin toimijoiden kanssa olen vielä kahden vaiheilla. Minulle tärkeintä on omistajan filosofia. Heidän täytyy arvostaa räätälityötä.” Matkaamisen sekä housujen maailman ohella Salvatore viettää vapaa-aikansa perheen kanssa sekä purjehtiessa. Kun pyydän vinkkejä lukijalleni, Salvatore kertoo lyhykäisesti: “Lue paljon tyylikirjoja. Valokuvat eivät kerro paljon.”
Kuvat: © Ambrosi Srl

2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Iltaa, Sampo.

    Ambrosin hinnat alkavat 350 eurosta, käsityön osuus on 70% eli sama kuin esimerkiksi Savile Row’n housuissa. Styleforumin konsensus on vahva hinta-laatusuhteen kanssa: vastaavanlaatuiset housut kustantavat tuplasti Lontoon tai Rooman liikkeissä. Kangasvalikoima on erittäin laaja, käsittäen myös koko joukon liikkeen omasta varastosta löytyviä vintage-kankaita.

  2. Sampo says:

    Kiitos hyvästä reportaasista! Paljon Ambrosin tekemille housuille kertyisi hintaa, siis sunnilleen? Ja minkä valmistajan kankaita maestro mahtaa käyttää?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari