Pyjama

0

August 23, 2015 by Ville Raivio

Alun perin pyjamat olivat löysiä, ohuita housuja, jotka pysyivät vyötäröllä kapean nauhan avulla, ja joihin verhoutuivat sekä miehet että naiset Intiassa, Iranissa, Pakistanissa, Bangladeshissa. Housujen parina oli useimmin polvipituinen tunika niin kuin salwar kameez -asussa tänä päivänä. Pyjaman nimi tulee hindinkielisestä sanaparista pae jama tai pai jama, jotka tarkoittavat jalkavaatteita. Pyjaman yleinen käyttö länsimaissa alkoi 1900-luvulla, mutta pukineen historia ulottuu Brittiläisen imperiumin vaikutteisiin ja 1600-luvulle asti. Kaukomaille kulkeneet eurooppalaiset ottivat ne tuolloin ylleen eksoottisina oloasuina, jotka sopivat paremmin itämaiden ilmastoon kuin pohjoisen kudotut villakankaat.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Pyjama_Keikarissa

Takaisin emämaihin palanneet toivat pyjamia mukanaan viimeistään 1870-luvulla, sillä ne olivat pohjolassa ylen harvinaisia maailmanmatkaajan sekä statuksen merkkejä. Paidasta ja housuista koostuva pyjama myös peitti säädyttömän karvaiset alaraajat tehokkaammin kuin aiemmin suosittu pitkä yöpaita. Nykyisin koomiselta näyttävä yöpaita piti kuitenkin pintansa aina 1920-luvulle asti, sillä se koettiin lämpimämmäksi surkeasti eristetyissä taloissa. Viimeistään ennen 1900-luvun alkua pyjama tarkoitti housujen lisäksi myös yläosaa. Nopeasti pukineen eksoottinen aura haihtui, sillä vaatetehtaat haistoivat rahakkaan uutuuden, jota markkinoitiin modernina vaatteena.

1910-luvulla ranskalaiset muotihuoneet valmistivat pyjamia nukkumisen ohella myös päiväkäyttöön, ja niiden äärimmäinen keveys vaikutti myös muiden vaatteiden valmistukseen. Oma lukunsa olivat iltapyjamat, joita kaupunkien rouvat käyttivät epämuodollisilla koti-illallisilla. 1920-luvulla miesten ja naisten vaatteiden yleinen leikkaus oli kapea, miltei sukupuoleton, ja aikakausi oli otollinen myös naisten pyjamille. Missä miesten yöasut olivat puuvillaa, flanellia ja koruttomia, naisten omat valmistettiin ohuista, sileistä silkeistä sekä viskoosista, ja somistettiin pitsillä tai kirjailulla. Miesten pyjamat olivat 20-luvulla äärimmäisen värikkäitä, kenties kovin tummien päiväasujen kevennykseksi. Pyjamien materiaalit ja yksityiskohdat vaihtelivat yli puolin vuosisataa, kunnes villi 1970-luku koitti. Tällöin alkanut unisex-pyjamien valmistus on säilynyt.

Klassisen pyjaman yläosa muistuttaa kauluspaitaa, mutta sen kaulus on pehmeä ja yleensä pyöristetty, hihat pitkät ja housujen lahkeet samaten. Miehustan keskellä kulkee usein nappilista, jonka ylle ommellut napit kiinnittävät paidan. Leikkaus on väljä mukavaa nukkumista varten ja yleinen, pieni kontrastireunus tuo lisäväriä. Samoin kolme paidantaskua on yleinen ratkaisu, kun taas housujen alkuperäinen nyörikiinnitys on korvattu kumisella joustonauhalla. Materiaaleista kudotut puuvillaiset paitakankaat ovat yleisimpiä, sillä ne kestävät hyvin ja ovat iholle mieluisia. Vaikka silkki on ollut yleinen ammoin, sen kuivapesu on rasite, eikä materiaali kestä käyttöä kauan. Kesällä pellava on ilmavin, talvella flanelli taas lämpimin, ja kangasta vaihtelemalla pyjamaa voi muokata loputtomiin. Tyylikkäämpää asua nukkumiseen ei ole vielä keksitty, joten pyjama löytyy yhä miehen harteilta.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.