Puvun hoito ja huolto

5

March 8, 2015 by Ville Raivio

Puku on yleensä vaatekaapin kallein yksittäinen hankinta. Käyttöesineenä sen huoltaminen on aina kannattavaa, jotta euroilleen saa kauemmin vastinetta. Yhden vuodenajan vaatteet säilyvät mainiosti vaatekaapin suojissa, aktiivikäytössä olevat vaatteet sen sijaan hyötyvät pienestä huollosta. Huoneenlämpöinen säilytyspaikka on varmin, sillä vetoisaan tilaan kulkee tuulen mukana pölyä ja hiukkasia, kun taas kuumassa takkien liimatuet voivat sulaa. Päivän aikana puku kerää pölyä ja tomua ympäristöstään, mutta myös koko määrän kehon lämpöä ja kosteutta. Tämän vuoksi puvut hyötyvät jalkineiden ohella vuorokauden mittaisesta levosta, jonka aikana villapuvun rypyt yleensä katoavat tai hälvenevät, ja liinakangasmateriaali palautuu muotoonsa kosteuden kaikotessa. Pölystä, irtohiuksista ja muusta pienestä pääsee vaateharjalla, kuivunut rapa lähtee useimmiten kostealla rätillä ja harjaamalla.

Kuivapesun kemikaalit kuluttavat kangasta ja tukimateriaaleja. Tämän vuoksi pesulan tulisi olla viimeinen keino ikävän tahran poistamiseen, kun muut konstit ovat pettäneet. Vanhan koulukunnan Savile Row -räätälit pidättäytyvät kuivapesusta kokonaan ja luottavat höyrysilitysrautaan, veteen, paineeseen ja harjaamiseen, joilla myös suuri osa tahroista poistuu. Öljy sekä rasva ovat tahroista vaikeimpia, mutta sappisaippua tekee ihmeitä moneen vaivaan. Voimakkaan hien hajuun auttaa joko tuuletus, höyry tai otsonilaitteen voimakas hajunpoisto. Irronneet napit ja revennyt vuorikangas ovat helppoja korjata, ja tarvittaessa ompelija vaihtaa uudet. Vanhan puvun ilme muuttuu suuresti vuorin tai nappien vaihdosta. Myös puvun leikkausta voi hienovaraisesti muuttaa kavennuksilla tai levennyksillä, jos vaatteessa on saumavaraa.

Kun puku ei ole yllä, sen olisi hyvä olla henkarilla, joka täyttää hartiat jetsulleen. Näin harteiden yllä olevat tukirakenteet sekä päälliskangas säilyttävät muotonsa. Housujen säilyttämiseen on useita henkarimalleja, ja kokemuksen perusteella suosittelen keinohuovan kaltaisella nukalla päällystettyjä henkareita. Niistä eivät housut lipsu. Housujen prässit saavat pukineen näyttämään siistimmältä ja kankaan pysymään lähempänä jalkoja, joten ne on hyvä silittää paikoilleen silloin tällöin. Prässätessä silitysrautaa vain painetaan voimakkaasti alaspäin. Jos rautaa liikuttaa niin kuin kauluspaidan kanssa on tapana, housujen villakangas yleensä rypistyy useasta kohdasta. Myös takki hyötyy muotoa ja siistiä pintaa tuovasta prässäyksestä, mutta se on vaativa laji, joka on paras jättää henkiräätälinsä huoleksi.


5 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Päiviä, Cdos.

  Erikoista kuulla tämä, sillä valtaosa verkon hoito-oppaista mainitsee höyryn erinomaisena konstina ja jokainen räätäli muokkaa puvun muotoa höyryllä jos omansa huoltoon vie.

 2. Ville Raivio says:

  Päiviä, mct.

  Vaateharjoja löytyy valtava määrä ja ihan vain helpottaakseni omaa valintaani olen päätynyt tunnetuimpaan laatuharjaan. Kentin harja on esitelty Keikarissa aiemmin, ja sitä suosittelen varauksetta:
  http://www.keikari.com/blogi/kent-brushes/

 3. Cdos says:

  Höyrytys ei välttämättä ole paras vaihtoehto, varsinkin jos puku sisältää paljon käsityötä – vaarana on että aukiprässätyt saumavarat nousevat pystyyn, jolloin kangas ei laskeudu enää niin hyvin, halkiot eivät pysy kiinni jne. Myös puvun rintaa ja varsinkin hihaa muokataan raudalla paljon tekovaiheessa ja intensiivinen höyrytys saattaa pilata sen.

 4. mct says:

  Hyvä juttu. Varsinkin neuvo avainkotelosta on yksinkertainen ja niin helposti unohtunut. Heti huomenna ostamaan. Mainitsit, että kuivunut rapa lähtee helpoiten kostealla rätillä tai harjaamalla. Pikaisesti tutkin nettiä ja tuntuu, että harjoissakin on isoja eroja ja hintaa aina 100+ euroon asti. Osaatko neuvoa Helsingistä jotain paikkaa missä ko. tuotteita voisi ostaa? Paljon kiitoksia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari