Purjehduskengät

6

July 7, 2013 by Ville Raivio

Purjehduskengät (eng. deck shoes, boat shoes, topsiders) ovat vapaa-ajan jalkinemalli, jonka pohja on pehmeää kumia, päällinen vettähylkivää nahkaa ja jonka päällistä koristavat nahkanauhat. Ensimmäinen pujehduskenkä syntyi vuonna 1935, kun amerikkalainen Paul Sperry katseli cockerspanielinsa Princen juoksua lumenpeittämällä jäällä. Tämä entinen laivastoupseeri, ahkera purjehtija sekä osa-aikakeksijä oli pohtinut kauan sopivan laivakengän ongelmaa. Hurtan käynti oli vähäisestä kitkasta huolimatta ihmeen vakaata, ja näystä inspiroituneena mies nosti hauvan tassut ylös. Sperry huomasi niissä aaltomaisia kuvioita, joiden hän oletti tuovan lisäpitoa. Hän loi purjehduskenkien ensimmäisen prototyypin aaltoilevalla kumipohjalla, jonka hän yhdisti mokkasiinirakenteeseen ja öljyttyyn nahkaan. Top-Sider -malli oli syntynyt. 1930-luvulla malli maksoi 4.50 dollaria, mikä oli tavanomainen summa kengistä. Toimiva Top-Sider sai nopeasti suosion, kun USA:n laivasto ryhtyi valmistamaan sitä vuonna 1939 tuhatmäärin miehistönsä käyttöön.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Alun perin kengät olivat nimensä mukaisesti laivakäytössä, mutta mallin kätevyys toi ne mukanaan myös rannalle ja sieltä edelleen kaupunkiympäristöön. Vuosien kuluessa Sebago on onnistunut markkinoimaan itsensä autenttisena purkkarimestarina, vaikka yhtiön tunnettu Dockside-malli syntyi vasta vuonna 1970. Sperryn alkuperäinen pari puolestaan on niittänyt mainetta vuosikymmeniä, ja tänä päivänä se on osa USA:n laivastoakatemian vapaa-ajan univormua. Viimeistään 80-luvulla purkkareista oli tullut tavallinen näky myös suurkaupungeissa, ja malli sijoittuukin jonnekin loufereita rennompaan, mutta tennareita edustavampaan luokkaan. Purkkareita pidetään usein ilman sukkia, nauhoitus tuo lisäpitoa. Paksun pohjan, kookkaan lestin ja moniosaisen päällisen vuoksi purjehduskengistä ei ole suorien housujen pariksi, mutta epämääräisen smart casual -nimikkeen alla ne käyvät mainiosti vapaa-ajan housujen kanssa. Mallin kätevyys on todettu sekä märällä että liukkaalla.

Kuva: © Sperry


6 comments »

  1. BrooksBrother says:

    Sebago muuten avasi äskettäin myymälän Helsingissä.

  2. Mikko says:

    Kunnollisissa purjehduskengissä tuo takaa kiertävä “koristeellinen nahkanauha” ei ole koriste, vaan osa toiminnallista kokonaisuutta. Oikein nauhoitetussa purkkarissa kengännauhan keskikohta on nimittäin tuolla nilkan takana, josta nauha kulkee “koristeellisesti” kengän etuosaa kohti ja iltin päälle silmukoihin. Kun kengännauhat solmii, niin kenkä kiristyy myös nilkan takaa ja näin ollen se pysyy myös paremmin jalassa, kuin jos nauhat kiristäisivät kenkää vain iltin kohdalta.

    Tämä nauha-asia on mielestäni aivan ratkaiseva tekijä ja erottaa
    a) kunnollisen purjehduskengän markettikengistä
    b) purjehduskengän muista nauhallisista mokkasiineista

  3. Ville Raivio says:

    Terveeks, Petteri.

    Purjehduskengät sopivat parhaiten yhteen purjehdusvaatteiden kanssa. Riippuu paljon ilmastosta ja vuodenajasta, mutta ainakin farkkuja, shortseja, pellavahousuja sekä prässittömiä puuvillahousuja voi suositella.

  4. Petteri says:

    Tiedustelisin minkälaisten vaatteiden yhdistelmiksi purjehduskengät sopivat parhaiten?

  5. Walkemisti says:

    Omintakeisuutta? Eiväthän valkoinen paita ja tumma pukukaan ole omintakeisia, mutta ei niitä silti ole tämän takia syytä erityisesti vältellä.
    Asiallisesti pukeutuva käyttää tietysti asianmukaisia PURJEHDUSkenkiä, ei lähimmästä marketista kympillä ostettuja feikkejä. Suositeltavia valmistajia ovat esim. Dubarry tai Sebago.

  6. Aake says:

    Kyllä purjehduskengissäkin on eroja. Vaikkapa ranskalaiset TBS-kengät, ne oli hienoa vasikannahkaa, neulokset hyvin tehtyjä ja pohja ainutlaatuisen pitävä liukkaalla alustalla. Myös väritys oli kohdallaan. Niitä sai ennen usemmastakin paikasta, mutta nyt veneilyliikkeet ovat luopuneet – Ranskasta niitä saa edelleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.