RSS Feed

Pellava

2

October 14, 2008 by Ville Raivio

Pellava on vuosituhantinen kangasmateriaali, jota saadaan pellavakasvin kuiduista. Kun faarao Ramses II:n – joka kuukahti 1213 eaa. -hauta avattiin, arkeologinryövärit huomasivat muumion pellavakääreiden olevan täydellisesti säilyneet. Tätä mahtiainetta on työläs valmistaa, minkä vuoksi pellavaiset vaatteet ovat kalliita. Jopa yleiskehnon Dressmanin pellavakauluspaidat voivat maksaa 70 euroa. Kuumissa oloissa mikään muu materiaali ei kuitenkaan pääse lähelle pellavan ilmavuutta ja keveyttä.

Pellava on erittäin imukykyistä ja johtaa hyvin lämpöä, minkä vuoksi se tuntuu viileältä koskettaa. Se on myös vahvin kasvikuiduista, jopa kolme kertaa vahvempaa kuin puuvilla. Kankaana se on sileää, ei nukkaannu helposti ja pehmenee entisestään pesujen myötä. Jatkuva rypistyminen samoissa kohdin vaatetta kuitenkin voi johtaa repeämään. Pellava ei juuri jousta, minkä vuoksi pellavaiset vaatteet rypistyvät helposti.

Pellavakuiduilla on luonnostaan mukavasti kiiltelevä pinta. Luonnonpellava vaihtelee väriltään norsunluusta harmaaseen, ruskeahkoon ja ecruun. Puhtaanvalkoinen pellava valmistetaan reippaalla valkaisulla, sillä kuidut imevät itseensä kosteutta nopeasti ja kuivuvat pikaisesti. Pellava on yksi niistä harvoista kuiduista, jotka ovat kosteina vahvempia kuin kuivina. Tämä ihmemateriaali myös sietää koiperhosten ja muiden julmien sekä kunnianhimoisten tuholaisten hyökkäyksiä. Mikäli lukija huomaa vaatekankaassa pieniä silmuja, jotka ovat muodostuneet satunnaisesti ympäri vaatetta, vaatekappaletta ei ole hyödyllistä ostaa. Nämä pienet silmukat ovat merkki kehnolaatuisesta pellavasta, eikä niitä ilmeenny lainkaan mainioon pellavakankaaseen.

Rypistyminen on yksi kankaan hurmaavimpia piirteitä. On turha taistella ominaisuutta vastaan, helpommalla pääsee jos hyväksyy sen osana huolettoman rentoa pellavaista meininkiä. Yhden serkkuni siippa teki kuitenkin kardinaalivirheen: hän hankki pellavaisen puvun, jota käytti häissä ja muissa virallisemmissa juhlissa. Toivon ettei lukijani mokaa samalla tavoin: pellava on täydellinen kesään ja kevääseen sekä vapaa-aikaan. Se kuitenkin sopii vain oikein vapaamuotoisiin juhlatilaisuuksiin, sillä ryppyinen olemus ei ole parhaimmillaan elämän suuria siirtymätilaisuuksia juhlittaessa.


«

2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Päiviä, JS.

    Takissa on hyvin pienet toppaukset. Mikäli haluaa erittäin ilmavan pellavatakin kesäksi, kannattaa suosia rakenteettomia (unconstructed) takkeja, joissa ei ole vuorikangasta, olkatoppauksia tai liinakangasta rinnassa.

  2. JS says:

    Jälleen lyhyt, ytimekäs ja hyvä artikkeli. Thumbs up! :)
    Näyttäisi, että kuvan takissa ei taida olla olkatoppauksia. Pitääkö paikkansa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari