Paddock-leikkaus

2

December 15, 2013 by Ville Raivio

Paddock (eng. Paddock cut) on hyvin harvinainen leikkaus, jossa pikkutakin miehusta suljetaan kahdella napilla. Vanhan tavan mukaisesti yksinappisen pikkutakin voi joko napittaa tai jättää auki, mutta kaksinappisessa vain ylempi suljetaan, kun taas kolminappisessa kaksi ylintä voi sulkea, vaikka pelkkä keskimmäinen näyttää mukavammalta. Paddock sekoittaa pakkaa, sillä tämän mallin miehustassa on kaksi nappia hieman tavallista korkeammalla, ja molemmat on leikattu kiinnitettäväksi. Vanhin löytämäni päivätty kuva Paddockista on vuodelta 1925, ja kuvaa nuorta Windsorin herttuaa.

Leikkaus on kaiketi syntynyt 1900-luvun alkupuolella. Myös amerikkalaiset mainoskuvittajat, kuten L. Fellows, ovat tallentaneet Paddock-takkeja, jonka tunnetuimpiin suosijoihin kuuluvat mainittu Windsorin herttua, pääministeri Anthony Eden sekä aina ajankohtainen John F. Kennedy. Nimekkäistä ja tunnetuista esimerkeistä huolimatta erikoinen Paddock ei ole koskaan saanut suurta suosiota. Nimensä malli on todennäköisesti saanut laukkaratojen tarkastuspisteen, Paddockin, mukaan.

Paddock-leikkaus on aina yksirivinen ja valtaosa näkemistäni takkimalleista on lovikauluksilla. Poikkeuksen muodostaa asustaan tarkka Eden, jonka takissa on lyhyt pystykaulus. Malli on leikattu siten, että molemmat napit voi sulkea siluetin kärsimättä. Windsorin herttua otti tässäkin lajissa vapauksia, napitellen omia Paddock-takkejaan mielialan mukaan. Napeista alempi sijoitetaan lähelle vyötäröä, ylempi tuuman tai pari korkeammalle. Mallista on suurin hyöty lyhyelle miehelle, sillä korotetut napit ja niiden mukana korotettu vyötärölinja luovat illuusion pidemmästä torsosta.

Anthony Eden ja pystykaulus-Paddock

Kennedyn veljekset John F.:n varjossa

Kauempaa silmäiltynä Paddock on kuin mikä tahansa takki, lähempänä poikkeava ilme tarkentuu. Leikkausta on käytetty 1900-luvun alkupuolella sekä irtotakeissa että puvuissa, mutta tänä päivänä en tiedä kertoa yhtäkään vaatevalmistajaa, joka tarjoaisi Paddock-leikkausta. Siispä jotakin omaleimaista ja mallin kaltaista etsivä joutuu turvautumaan räätälin apuun.

Windsorin herttua ja mopsiasuste

Paikkataskujen, Paddockin ja vakosametin hurmaa


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Iltaa, JS.

    Kun katsot kuvaa toisen kerran, huomaat vasemmanpuoleisessa puvussa olevan kolme nappia. Näistä keskimmäinen on napitettu, takki ei siis ole Paddock-mallia.

  2. JS says:

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:2011_MuchMusic_Video_Awards_-_Foster_the_People.jpg

    Vasemmanpuoleisesta takista näkee mielestäni hyvin, miksi alempikin nappi tulisi olla napitettuna tällä leikkauksella.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari