P3-silmälasikehys

0

August 10, 2014 by Ville Raivio

P3 on klassinen silmälasikehys, joka muotoillaan jonnekin pyöreän ja ovaalin välimaastoon. Tässä kehysmuodossa nenän yläpuolella oleva silta on valettu tai kaiverrettu osaksi samaa palaa kuin linssejä ympäröivä kehys. P3 ei yleensä ole leveä, mutta se on kuitenkin tavallista korkeampi, ja kehyksen alaosa kaartuu voimakkaammin kuin yläosa. Muodossa sekä sangat että kehysten reunat ovat ohuet, ja usein kehysten laidoissa on pyöreät metalliset kiinnikkeet, jotka toimivat myös koristeina. Varhaisissa malleissa sangat liitettiin keskelle kehyksen reunaa ja sillan alla oli pehmusteet, myöhemmin sangat kohotettiin reunan yläosaan ja pehmusteet katosivat joistakin versioista. Silta muotoillaan yleensä avaimenreiän näköiseksi. British Optical Association Museumin kuraattori Neil Handley kertoo minulle, että amerikkalaisen nimensä kehys on saanut Yhdysvaltain armeijan varustoimikunnalta. Se jakoi likinäköisille sotilaille tämänmuotoisia kehyksiä Toisen maailmansodan aikana ja nimesi ne kuivasti.

Britanniassa muoto kulkee nimellä panto tai PRO. P3 on siis pantoskooppinen eli pituuspiirin luku, jossa linssin sivuttaisessa ja korkeusuuntaisessa kulmassa on kolmen millimetrin ero. P3:n kultakausi oli Amerikassa 1950-60 -luvuilla, kun yhä useampi mieltyi sotamiesten kasvoilla näkemiinsä kehyksiin ja valitsi saman mallin nenälleen. Toinen suomenkielinen nimitys P3:lle on sarvisankakehys, sillä ennen muoviteollisuuden edistystä suuri osa näistä kehyksistä luotiin naudansarvesta. Vielä harvinaisempi materiaali oli kilpikonnan luinen kilpi, josta on syntynyt kolmas nimi, tortoiseshell frames. Tänä päivänä suosituin materiaali on asetaatti, sillä sarvikehys on herkkä ja kilpikonniin ei enää saa kajota.

Sekä sarvessa että kilvessä on luonnostaan kaunis ruskean sävyissä vaihteleva väri, joka on suuri syy peekolmosen viehätykseen. Tästä huolimatta kehysmallin voi luoda myös metallista, ainoastaan muodolla on nimen kannalta väliä. Kullan värinen metalli on ollut suositumpi kuin hopean värinen. Vanhoja valokuvia katsellessa huomaan P3:n olleen suosittu kirjailijoiden, lakimiesten, journalistien, arkkitehtien, akatemian ja muiden luovan alan miesten kasvoilla. Joukkoon tummaan mahtuu myös poliitikkoja.

Nimien puolesta voin linkittää John F. Kennedyn, Harry S. Trumanin, James DeaninMohamed ElBaradein, Tom Brokaw’n, Arthur M. Schlesinger Juniorin, Matti Klingen, presidentti Paasikiven sekä koko kansan Björn Wahlroosin. Mielestäni paras P3:n pääväriksi on tummanruskea, sillä näin kehys on sopivan tumma myös juhlaan. Beige versio on parhaimmillaan kevään ja kesän paisteessa. Laikukas, läpikuultava ja ruskean eri sävyissä vaihteleva kehys on myös kiinnostava sekä eläväinen. Täysmustana tai metallisena P3 menettää osan hohdostaan, vaikka muoto säilyy toki samana.

Kätevin ja suurin löytämäni valikoima P3-kehyksiä on amerikkalaisen Ben Silverin kokoelmassa, josta omansa voi poimia monissa väreissä.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari