Opera pumps

7

May 10, 2015 by Ville Raivio

Ooppera-avokkaat (engl. court shoes, opera slippers, pumps) ovat pelkistetyin miesten juhlakenkätyyppi. Niiden kantamuoto ulottuu ainakin 1730-luvulle asti, jolloin aateliset ja herrasmiehet käyttivät siroja, matalia ja usein silkkisiä, nauhattomia jalkineita hovissa ja seurapiirien tilaisuuksissa. Erikoinen villitys oli punaiseksi maalattu nahkapohja tai punaiset korot. Koska nykyiset avokkaat ovat muuttuneet esi-isistään vain hieman, ne ovat vanhin yhä käytössä oleva miesten jalkine. Regency- eli sijaishallinnon Englannissa herrat käyttivät päivisin Hessian-tyylisiä, edustavia ratsastussaappaita, iltaisin seurapiirien kohtaamisissa tai oopperassa kiiltonahkaisia avokkaita polvihousujen kera. Ennen Beau Brummellin aikaa avokkaissa oli koristeelliset hopeiset soljet, mutta hänen vaikutusvaltansa ansiosta ne korvattiin 1800-luvun alussa silkkisillä ruseteilla. Nimen mukaisesti tämä jalkine on avokas eli nauhaton malli, ja sen ulkopohja on mahdollisimman ohut, jotta jalka näyttää sirommalta sekä juhlallisemmalta. Pohja on yleensä liimattu ja nahkaa, jotta tanssiminen on mukavampaa hyvin liukuvalla materiaalilla, eikä jalka hikoa yhtä paljon.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Ooppera-avokkaat_Keikarissa

Jalkineen päällisnahka pingotaan wholecut-tyylissä eli siinä on vain yksi sauma kantapään takana. Saumattomuus saa mallin näyttämään yhä sirommalta ja siistimmältä. Jalkinetta ei voi kiristää nauhoilla, joten lestin tyköistuvuus on kaikki kaikessa, jotta jalkine pysyy jalassa, eikä kantapää lipsu. Ainoa koriste on tehtaassa solmittu rusetti, jonka materiaali on yleensä silkkiä. Myös avokkaan suun ympärillä voi olla silkkireunus. Yleensä ooppera-avokkaat leikataan hyvin avonaisiksi, jotta silkkinen juhla-asun sukka pääsee hohtaviin oikeuksiinsa. Joissakin pareissa on myös koristeellinen tikkivuori. Lisäksi korko on useimmiten tavallista kolmen sentin korkeutta matalampi. Kiiltonahka-avokkaat säilyivät herrasmiehen juhlajalkineina aina 1930-luvulle asti, jolloin nauhakengät aloittivat maailmanvalloituksensa. Sittemmin kato on ollut murskaava, mutta poikkeuksia on toki ollut. Ainakin tyyli-ikoni Frank Sinatra oli avokkaan ystävä ja hän kutsui omaa pariaan hellästi “Mary Janeksi”. Juhlakengän luonnollinen väri on musta, mutta myös samettisia malleja valmistetaan kotitohveleiksi tai rentojen smokki-iltamien piristeeksi.

Avokkaiden hylkiminen on johtunut kaiketi niiden feminiinistä ulkomuodosta ja juhlapukeutumisen vähenemisestä. Tänä päivänä avokkaita nähdäänkin vain rohkeiden pukeutujien jaloissa frakki- ja smokkitilaisuuksissa. Oli mallin tyylistä mitä mieltä tahansa, ne ovat vaikeutetuin juhlakengän muoto, sillä ooppera-avokkaita ei enää valmisteta suurissa määrin, eikä niitä myöskään voi soveltaa arkiasuihin. Tähän avokas on yksinkertaisesti liian virallinen jalkine. Jos avokkaat hankkii, tätä juhlamallia voi käyttää ainoastaan frakin tai smokin kera. Harmipuoli tyylissä on rajoitetun käytön ohella kiiltonahka, joka käytön myötä kurtistuu rumasti pysyville rypyille. Ongelmalta välttyy, jos onnistuu löytämään vasikannahkaisen parin ja saa ne kiillotettua paraatikuntoon. Lisäksi jalkine on niin kevyt ja avoin, ettei siitä ole kävelykengäksi tai jalkaa hyvin suojaavaksi malliksi. Juhlissa se on kuitenkin parhaimmillaan, sillä yhtä hienoa jalkinetta ei ole vielä keksitty.


7 comments »

  1. Kilroy says:

    on sen verran ladyboyt noi kengät, että ei kyllä löytyis pokkaa käyttää

  2. Ville Raivio says:

    Päiviä, päiviä.

    Ulkomaisissa kotikutsuissa tai rennommissa smokki-illoissa näkee satunnaisesti käytettävän samettitohveleita. Uskon jalkineittesi istuvan tilaisuuteen, kunhan kyseessä ei ole hyvin muodollinen ajankohta.

  3. Esko S says:

    Hei,

    frakkijuhlat tulossa ja tiedustelin että onko hyväksyttävää käyttää kiiltonahkaisia avokkaita, joista puuttuu kokonaan tuo tämänkin artikkelin kuvissa oleva rusetti? Lisäksi kengissäni on jalkapöydän päällä pientä hillittyä kuviointia. Kehtaako käyttää?

  4. Mr.A says:

    Käsittääkseni klassinen bonjour eroaa ns modernista bonjourista ainoastaan kaksirivisellä napituksella, rintataskuttomuudellaan ja selkäpuolen koristenapeilla. Itse omistan tällaisen ”perverssin muoto-oikun” ja olen hyvin kiintynyt siihen ja usein joudun ratkaisemaan kolikolla, kumman puen päälleni tilaisuuden salliessa, sen vai shaketin takin. Etuna shakettiin nähden ovat taskut ja kapeammat kauluskäänteet, jotka eivät peitä taskuliinaa. Kiintymykseni tähän vaatekappaleeseen on peräti niin suuri, että toivon muodin ja/tai rohkeuteni jonain päivänä sallivan sen käyttämisen arkenakin.

  5. Ville Raivio says:

    Päiviä, Mr Lehtoruusu.

    Kiitokset korjauksista. Olin sekoittanut englanninkieliset termit frakille, saketille ja smokille, nyt teksti on päivitetty.

    Nykyisin myytävät “bonjour-takit” ovat perverssejä muoto-oikkuja, joten en haluaisi käyttää tätä nimitystä frock coatin käännöksenä. Kenties sopivampi nimitys on jostain lukemani lievetakki.

  6. Lauri Lehtoruusu says:

    Hienoa, että nostat tällaisia lähes unohdettuja pukeutumisklassikoita esiin!

    Selvennettäköön kuitenkin vielä, että kiiltonahka-avokkaat sopivat käytettäväksi vain frakin tai smokin kanssa, ei saketin. Kiiltonahka-avokas on historiansa ja mallinsa vuoksi iltajalkine. Sakettitilaisuuksiin käy tavallisen oxfordin ohella formaali saapas, erityisesi napitettavana mallina.

    Jotkut pitävät kiiltonahan käyttöä päivällä suurenakin syntinä, joten saketin kanssa voi olla suositeltavaa käyttää tavallista nahkaa. Tämä juontaa siitä, että saketti oli alunperin vasta toiseksi virallisin tapa pukeutua päivällä. Sakettia askelta virallisempi on “frock coat”, suomalaisittain pitkätakki tai bonjour-takki, joka valitettavasti on nykyisin täysin kadonnut. Kaupoissa nykyään myydän bonjour-nimellä kammottavia pidennettyjä puvuntakkeja, joilla ei ole mitään tekemistä alkuperäisen kanssa. Bonjour-takin kanssa sopii käyttää kiiltonahkaa päivälläkin. Kysymykseksi tietenkin jää, missä tilaisuudessa bonjour-takkia voi nykyään käyttää, omia hautajaisia lukuun ottamatta.

    Terveisin,
    Lauri Lehtoruusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.