Naisten klassinen tyyli

4

October 30, 2011 by Ville Raivio

Ilokseni sivuston seuranta kertoo Keikarilla olevan satunnaisia kauniimman sukupuolen lukijoita. En luonnollisesti ole naisten klassisen tyylin asiantuntija, jos tällainen tyyli edes on määriteltävissä, mutta päätän silti kirjoittaa korteni kekoon satunnaisista havainnoista koostuen. Onnekseen naiset ovat siinä pisteessä, jossa liki mikä tahansa vaatekappale on passeli. Miesten klassinen tyyli rakentuu vahvasti puvun ympärille,  käsittäen toki vapaa-ajan puolella tweedin, vakosametit, karheat saappaat ja tällaiset, mutta naisilla skaala on huomattavan laaja. Sen sijaan, että painottaisin ainoastaan hameita, helmikoruja, twin-settejä sekä korkokenkiä, mieluummin uskon suuremman hyödyn koituvan Hollywoodin kultakauden filmatisointeja katsomalla. Mielestäni eteerinen naisten klassisen tyylin käsite on vahvin näiden elokuvien puvustuksessa. Myös nykyajan Euroopan siniveristen ja kuninkaallisen sukujen naisia on ilo katsella, heillä ote pukeutumiseen on vakaan klassinen.

Kirjoittajalla ei liene suurempaa iloa kuin itsensä siteeraaminen, mutta tällä kohdin uskon tämän henkisen onanian koituvan lukijan hyödyksi. Aivan samoin kuin miesten pukeutumisen kohdalla, koen Raivion maksiimien olevan paikallaan myös naisten pukeutumisessa. Siispä siteeraan nämä tärkeysjärjestyksessä:

1. Tilanteen mukainen pukeutuminen

2. Oikea istuvuus

3. Oikeat mittasuhteet

4. Etiketin tuntemus

5. Oikeat yhdistelmät

6. Oikeat materiaalit

7. Oman tyylin luominen

Siispä jakku tai mekko on kaunis sekä edustava, mutta täysin väärä – jopa ruma – valinta, jos edessä on leikkiä lapsensa kanssa hiekkalaatikolla. Ei ole liion väliä, vaikka vaatekappale istuisi täydellisesti, olisi sopusuhtainen ja erinomaista materiaalia, jos se on yllä väärässä paikassa. Tilanne on aina tärkein. Klassisiksi vaatekappaleiksi on vakiintunut koko joukko enemmän tai vähemmän muodollisia vaatteita:

 • musta cocktail-mekko
 • helmikorut
 • twin-setit
 • ballerina-jalkineet
 • sirot talvisaappaat
 • nahkainen käsilaukku
 • kashmir-neuleet kaikissa sateenkaaren väreissä
 • laadukkaat sukkahousut
 • tweed kaikissa muodoissaan
 • tikkitakit
 • kauluspaidat
 • timantit (tämä ei liene yllätys kellekään)
 • hameet kaikissa kuoseissaan, joskin sopivalla pituudella
 • silkkihuivit
 • mustat korkokengät

Melkoisen klassisia naisten tyyli-ikoneja ovat monien muiden joukossa seuraavat. Täydennän listaa mielelläni, mikäli joku olennainen puutuu:

Viimeisenä listana on koko joukko sivustoja, joilta klassisempaa suuntaa tavoitteleva leidi voi löytää inspiraatiota:

Viimeisenä mainitsen muodin. Mikäli yhden asian voisin naisten pukeutumisessa muuttaa, se on alituinen muodista kohkaaminen, uusimpien vaatteiden loputon hankkiminen ja designer-vaatteiden perään kuolaaminen. Ymmärtääkseni jokainen nainen – piti hän erityisemmin niistä tai ei – on tarkka vaatteiden suhteen. Jos nyt ei sen suhteen, mitä päälleen laittaa, ainakin sen suhteen, mitä ei. Muodin perästä jättäytyminen, alakulttuurit ja suhisevat lenkkitakit ovat valintoja siinä missä muutkin. Minua inhottaa yli kaiken, kuinka markkinointikoneisto ja naistenlehdet saavat naisethaluamaan designer-vaatteita, joissa oikea merkki on tae ihanasta vaattesta, joka “on niin mua.”

Todellisuudessa ei ole suurempaa yksilöllisyyttä, laatua ja oman näkemyksensä seuraamista kuin vaatteiden teettäminen. Mikäli tämä kurja designer-piirre kuopattaisiin, räätälit ja ompelijat saisivat takaisin arvostuksen, joka heille syystä kuuluu. Jos naiset saataisiin taivuteltua alituisesta uusien ostosten tekemisestä kohti omien vaatteiden suunnittelua, oman kankaan ja yksityiskohtien valitsemista ja lopulta oman näkemyksen toteuttamista räätälin tai ompelijan avustuksella, he saisivat vihdoin sitä mistä todella haaveilevat: ainutkertaisia, kauniita, täydellisesti istuvia ja itsensä näköisiä vaatteita.


4 comments »

 1. Elvi says:

  Kiitos tästä kirjoituksesta. Voi kumpa meille naisille olisi vielä olemassa samanlainen keskustelufoorumi kuin Keikarin foorumi. Sitä odotellessa.

 2. satakieli says:

  Kiitos tästä! Osaisitko kertoa, mistä twinsettejä kannattaisi lähteä etsimään? On todella turhauttavaa etsiä esim. sellaista hameen pitutta, joka juuri nyt ei satu olemaan muodissa, ja twinsetit taitavat tällä hetkellä kuulua juuri näihin asioihin (kenties hieman yllättäen, retro/Mad Men -boomin huomioon ottaen) – tai sitten olen vain etsinyt vääristä paikoista.

  Haluaisin tässä vielä jakaa yhden linkin, jonka olen itse todennut hyödylliseksi. Apuja löytyy mm. juuri mittasuhteiden hahmottamiseen sekä siihen, minkälaiset vaatteet sopivat itselle: http://www.insideoutstyleblog.com

 3. Ville Raivio says:

  Iltaa, Tuija.

  Kiitokset perusteellisesta kommentistasi. Toivon mukaan jossakin vaiheessa erityisesti nuoret, jotka ovat taipuvaisia ja alttiita naistenlehtien konstruoimalle kulutusharratukselle, ymmärtävät totuuden: vain ja ainoastaan tilausvaatteiden avulla voi saada täysin sitä, mitä on turhaan kaupoista hakenut.

 4. Tuija says:

  Klassinen tyyli on kaunis tyyli, muiden joukossa, meillä naisilla on toki tuhat muutakin tyylivaihtoehtoa. Muodin seuraaminen on naisille esteettinen harrastus, joka tuntuu joskus jopa korvanneen sen tarpeen mihin mm. kulttuuri, taiteet tai luontoharrasteet vastaavat. Designereista jaan mielipiteen kanssasi. Markkinavoimat ovat onnistuneet siinä, että ihmiset kuvittelevat tuotteen olevan tie onneen ja arvostettuun sosiaaliseen statukseen. Näyttää, että jotkut uskovat että kolmen tonnin käsilaukku tekee onnelliseksi, muita paremmaksi ihmiseksi ja että se on merkki hyvästä mausta. On hassua miten sinisilmäisesti naistenlehdissä tuetaan ‘luxustuotteita’, näiden yritysten markkinointi-ideoita jaetaan toimittajien omina vinkkeinä muoti-artikkelien muodossa, ja se esitellään ainoana oikeana, legitiiminä hyvää tyyliä ja makua edustavina vaihtoehtona. Tämä ‘luxus’ on se mitä lehtien mukaan meidän pitäisi tavoitella.
  Enpä muista vuosiin lukeneeni naistenlehdissä yhtäkään ‘vaihtoehto, teetä ompelijalla’ juttua, onneksi sentään suomalaiset suunnittelijat ovat lehdissä hyvin esillä. Käytän itse ompelijaa säännöllisesti korjaustöihin, kun en osaa itse ommella. Ikävästi en kuulu niihin, jotka voisivat teettää kaikki vaatteensa ompelijalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari