Nahkakengän eduista

1

March 12, 2017 by Ville Raivio

Kävin keskustelun kengäntekijä Jussi Paljakan kanssa nahkaisten jalkineiden eduista, sillä minäkään en kaikkea tiedä. Alla havainnot juttujen annista.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Jussi_Paljakka_sekä_nahkakengän_edut_Keikarissa

VR: Miksi täysnahkavahvike on parempi kantakupissa ja kärjessä kuin kuitunahka tai muovi?

JP: Vaikka mittatilauskengän kantapää on jo alun perinkin tehty mahdollisimman sopivaksi, muotoutuu nahkainen kantakappi käytössä vielä entistäkin paremmaksi. Nahka lisäksi ”hengittää” ja absorboi eli sitoo itseensä jalan kosteutta. Jos kengäntekijällä on tallessa asiakkaan kenkälestit, voidaan huollon yhteydessä linttaan astuttu kenkä palauttaa alkuperäiseen muotoonsa, kun se kostutetaan läpeensä ja annetaan kuivua lestin päällä.

 

VR: Miksi nahkainen pinkopohja (jalkapohjan alle jäävä kappale) on parempi kuin muut?

Jos tehdään reunoskenkä, täytyy pinkopohjan olla hyvälaatuista nahkaa, jotta reunoshihna ei repeä irti. Nahkaiset kengän osat hengittävät ja absorboivat kosteutta.

 

VR: Mitä eroja on pikilangalla ja pellavalangalla ja synteettisellä?

Synteettinen, normaalisti polyesterilanka, on hyvä, jos kenkä joutuu poikkeuksellisen vaativaan kosteusrasitukseen, siis sellaiseen, jossa lanka ei välttämättä ehdi käyttökertojen välissä kuivua. Se on paras paksupohjaisten vaelluskenkien reunoshihnan ompeluun.

Pikilanka on ohuesta pellavalangoista kerrottu ”naru”, joka kyllästetään suutarinpiellä. Pien pitää olla puutervapikipohjaista eikä bitumipikeä. Piki sitoo pellavasäikeet yhteen, jolloin narusta tulee todella lujaa. Pikilanka on tahmeaa, jolloin se ei luista ompeleissa, eli se pysyy kireällä. Pikilanka hylkii myös vettä. Jos halutaan vaalea pohjaommel, käytetään suutarinpien sijasta hartsi-vaha seosta.

 

VR: Mitä etuja on nahkavuorilla?

JP: Nahka on jalalle pehmeämpi ja kestävämpi kuin kangasvuori. Lisäksi tässäkin asiassa nahka ”hengittää” ja absorboi kosteutta. Mikäli nahkavuorin väri valitaan oikein, on se myös osa kengän ulkonäköä ja tyyliä.

 

VR: Miten kenkälankki vaikuttaa nahkaan? entäs kenkävoide?

JP: Kenkälankki uudistaa nahan värin ja saa sen myös kiiltämään. Lankissa liuottimena käytettävä alkoholi irrottaa vanhan likaantuneen lankin, joten sitä kannattaa käyttää runsaasti, ja se kannattaa harjata riittävän voimakkaasti kenkään.

Kenkävoiteessa olevat öljyt ja vahat korvaavat nahasta ajan myötä poistuneet öljyt, ja pitävät nahan elastisena.

Hyvälaatuinen nahka ei tarvitse liikaa ihmeaineita kestääkseen, ne vain pilaavat kengän ulkonäön. Ennen vanhaan, kun ei ollut kumisaappaita, nahkasaappaat todellakin kyllästettiin tökötin (koivuterva) ja traanin (hylkeenrasva) seoksella, mutta harva nykyään valitsee nahkakengän, jos joutuu kävelemään välillä hevosen lannassa ja välillä säärtä myöten vedessä.

 

VR: Miksi valita nahkapohja kumisen sijaan?

JP: Suomessa on nahkapohjilla syyttä huono maine, sillä täällä on viimeisinä vuosikymmeninä myyty ala-arvoisesta pohjanahasta tehtyjä kenkiä. Jotkut sanovat, etteivät nahkapohjat sovellu Suomen märille kaduille, mutta ymmärtääkseni Englannissa on vielä vaativammat kosteusolosuhteet, eikä siellä kukaan epäile nahkapohjien kestävyyttä. Kumipohja on kyllä hyvä vaihtoehto, mikäli kenkää käytetään paljon märillä keleillä. Normaalikeleillä ja satunaisilla sateilla nahkapohja on herrasmiehen valinta niin kesällä että talvella. On olemassa myös nahkapohjia, johon on lisätty päkiän kohdalle kumiupotus. Tässä mallissa monien mielestä yhdistyy nahkapohjan ja kumipohjan parhaat ominaisuudet.

 

VR: Miten oikeasti istuva kenkä tukee jalan terveyttä?

JP: Iso osa jalkavaivoista johtuu siitä, että on käyttänyt vuosikausia väärän kokoisia ja ominaisuuksiltaan puutteellisia kenkiä. Hyvin toimiva kenkä ei luonnollisestikaan purista varpaista leveys- tai korkeussuunnassa. Kengän takaosan tulee olla tarkasti kantapään mallinen ja jalkapöydän kohdalla kengän on hyvä olla nauhoja kiristäessä napakan kireä, jotta se pysyy liikkumatta jalassa. Oikean korkuinen korko helpottaa kävelemistä ja päästää akillesjänteen ja pohkeen vähän helpommalla kävellessä varpaille noustessa. Jos on taipumusta lattajalkaisuuteen (laskeutunut jalan kaari), voidaan kengän lestiin tehdä jalan kaarta tukeva muoto tai valmistaa irrallinen tukipohjallinen.

 

VR: Mitä hyötyä on lenkkiraudasta ja pärjääkö ilmankin?

JP: Kun kengän pinkopohja kastuu läpeensä, tulee siitä plastista, jolloin se pyrkii painumaan koron ja päkiän väliltä. Ulkopohjan ja pinkopohjan väliin laitettu lenkkirauta (tai puinen lenkkituki, jota itse käytän) estää tämän painumisen. Hyvälaatuinen pohjanahka vettyy todella hitaasti, joten hyvin huollettu laatukenkä ei välttämättä painu, mutta lenkkituesta ei toisaalta ole mitään haittaakaan, joten mielestäni se on hyvä olla olemassa.

 

VR: Miksi joissain siroissa italialaisissa kengissä ulkopohjan kärki ei ole koholla, kuten tavallisissa kengissä?

JP: Tuota kärjen kohollaan olemista kutsutaan kengän käynniksi. Jotta kengällä voidaan kävellä, täytyy siinä olla tuota käyntiä, muuten kävely on töpöttelyä. Toinen vaihtoehto on se, että pohja on erityisen taipuisa, jolloin se myös joustaa kävellessä. Vieraillessani syksyllä italialaisten suutareiden pajoissa, sain kokeilemalla todeta miten taipuisaa pohjanahkaa he käyttävät. Huono puoli tuossa taipuisan pohjan vaihtoehdossa on se, että varpaiden ja päkiän yläpuolelle tulee helpommin ryppyjä tai taitoksia.

 

VR: Miksi käytetään sovituskenkiä, eikö pelkkä jalan mittaus riitä?

JP: Mittauksessa jalasta otetaan muutamia strategisia ympärysmittoja, mutta pelkkä ympärysmitta ei kerro jalan kolmiulotteista muotoa, esim. jalkapöydän kohdalta mitattuna voidaan saada sama mitta luisesta ja korkeasta ja toisaalta pyöreästä jalan profiilista. Suurin syy kuitenkin sovituskenkien käyttöön on yksilölliset vaihtelut kengän tuntemukseen jalassa. Tämä johtuu käyttötottumuksesta ja varmasti ihan erilisesta jalan hermoston herkkyydestä. Eli jos tehdään kahdelle eri ihmiselle kengät samalla väljyydellä, voi toinen kokea sen sietämättömän puristavalta, kun se toisen mielestä hölskyy jalassa.

 

VR: Ovatko reunoskenkä ja Goodyear-welt kenkä sama asia?

JP: Reunoskenkä on perinteinen rakenne, jossa reunoshihna ommellaan syvin pistoin, jotka ulottuvat pinkopohjan vahvaan keskiosaan.

Goodyear-welt imitoi reunoskenkää, mutta siinä reunoshihna ommellaan pinkopohjaan liimattavaan ritsiin, eli koko rakenteen kestävyys on itse asiassa vain tuon kapean liimasauman varassa. Jos halutaan teollisesti tehdä ommeltuja pohjarakenteita, on läpiommeltu reunoskenkä rakenne Blake/Rapid Goodyear-welt -rakennetta vahvempi. Läpiompelu edellyttää kuitenkin ylimääräisen kengän lestiltä poistamisen ja takaisin laittamisen, mikä hidastaa kengän tekoa.


1 comment »

  1. nassek says:

    Mutta miksi valita se nahkapohja kumisen sijaan? Eihän tuossa vastattu kysymykseen. Mikä tekee siitä paremman valinnan ajatellen pohjan funktiota kengässä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.