RSS Feed

Mustan puvun elävöittämisestä

9

December 12, 2008 by Ville Raivio

Aiemmin olen todennut, että perusmusta puku on erittäin kyllästyttävä ja mielikuvitukseton valinta. Se näyttää sukujuhlien ja katukuvan perusteella olevan suomalaisen miehen vakioasu edustamiseen, mutta Keski-Euroopassa se on hautajaisasu. Alla esimerkki Alexandre-liikkeen puvusta. Kangas on musta ja kelpaisi vaikka presidentin hautajaisiin, mutta siinä on kalanruotokuvio, joka erottaa kantajan edukseen. Kauempaa se on kuin muut, mutta lähietäisyydellä silmä erottaa yksityiskohdat ja toteaa asun olevan jotakin enemmän.


9 comments »

 1. danius says:

  Lisättäköön, että hautajaisissa arkun kantajilla saa olla ulkona arkkua kannettaessa hattu päässä.

 2. Ville Raivio says:

  Päiviä, wannabe.

  Hautajaisissa, kuten muissa elämän siirtymätapahtumissa, päähuomion tulee olla vainajan muistamisessa ja kunnioittamisessa. Olisi kiusallista, jos hautajaisvieraiden mieleen jäisi muisto siitä yhdestä vieraasta jolla oli hattu päässä. Valitettavasti lierihattujen käyttö on miltei kadonnut Suomesta, joten sellaisen pukeminen on aina erottuva valinta. Näin ollen on helpointa vain jättää lierihattu kotiin.

  Asia on kuitenkin täysin toinen, jos hautajaiset pidetään talvella tai muutoin hyvin kylmänä päivänä. Tällöin päähine, oli se suikka tai lierihattu, on järkivalinta ja erittäin hyvin perusteltavissa. Samoin on asian laita, jos vainaja tunnettiin tyylitietoisena ihmisenä: tällöin hatun voi perustella erityisenä muistotekona.

 3. wannabe-pukumies says:

  Kysyn vähän jälkijunassa, mutta päähinepuoli on vasta nyttemmin alkanut kiinnostaa. Parahin Ville (tai muut), mitä mieltä olette asianmukaisen hatun käytöstä, jos kukaan muu paikanpäällä ei omista hattua. Esim. hautajaisissa näyttäisi hassulta, jos saattajista yksi on pukeutunut hattuun, muut pää paljaana. Käsittäisin tällöin sopivaksi ainakin kulkueessa kulkea ilman hattua, mutta voiko hatun panna päähänsä taas muuten tilaisuudessa? Onko sopivaa kantaa hattua tämän toimituksen ajan vai antaa esim. vaimolleen kannettavaksi?

 4. Heppikissa64 says:

  Toistan kenties taas itseäni mutta hautajaisiin mennään tummassa puvussa,joka on:
  – tummansininen
  – tummanharmaa
  – musta

  ja näistä musta on herrasmiehen puvustossa tarpeettomin sillä muut formaalit puvut ovat mustia ts. frakki,shaketti, smokki ja lounaspuku myös ,joten ainoana pukuna musta olisi ongelmallinen liian synkkänä ja vaikeammin monikäyttöisenä.

  Hautajaisissa mustaa PITÄÄ olla solmio,hattu ja hansikkaat ja em. asusteiden muu käyttö on taas hankalaa. Kengät ovat toki mustat oxfordit joita voi (ja aika ajoin pitääkin) käyttää muissa tilanteissa eli J-Masa on ymmärtänyt asian aivan oikein.

 5. Ville Raivio says:

  Tere, Masa.

  En näe syytä, miksei erittäin tummansinisellä puvulla voisi mennä hautajaisiin. Tällöin kuitenkin erottuisi muista, jotka ovat taatusti mustissa. Tästä voisi syntyä sanomista, joten musta on yhä suositus.

 6. J-Masa says:

  Vielä pitää kysyä, eli erittäin tummansinisellä puvulla voisi siis mennä hautajaisiin, jos se on mittatilauksena tehty ja on niin ollen parhaiten istuva puku omassa vaatekaapissa. Toki valkoinen paita tuplakalvosimilla, musta solmio, valkoinen taskuliina, mustat oxfordit, musta (tai erittäin tummansininen??) hattu.

 7. J-Masa says:

  Iltoja Ville

  Kiitos vastauksesta. Mittatilauspuku on ollut mielessä, mutta en aio hankkia ihan vielä, ehkä vuoden tai kahden päästä, koska epäilen, että vielä voisi tulla pituutta kasvettua hieman lisää, niin odotellaan vielä vähän aikaa.

 8. Ville Raivio says:

  Päiviä, Masa.

  Erittäin tumma sininen on tärkein pukuväri, joka kelpaa miltei mihin tahansa ympäristöön. Hautajaiset ovat poikkeus, sillä musta on surun väri ja tämän vuoksi myös mustalla puvulla on paikkansa miehen vaatekaapissa. Mikäli mittatilaukseen lähtee, tummansininen on silti aistikkaampi valinta kuin musta.

 9. J-Masa says:

  Moro

  Tässä mietiskelin, että jos oletetaan, että on hankkimassa yhden hyvän puvun, vaikkapa mittatilauspuvun, kun ei rahat oikein riitä bespoke-pukuun, niin kumpiko on parempi valinta: erittäin tummansininen vaiko musta, hillityllä kuvionnilla tietenkin. Sopiiko erittäin tummansinisellä mennä hautajaisiin, olisihan se mittatilauspukuna varmaankin parhaiten istuva ja laadukkain, jos oletetaan, että joukossa ei ole todellisia pukumiehiä, eli halvat polyester-puvut päällä ja kamalat paidat ja mustat lenkkarit kun ei ole raaskittu ostaa kunnollisia oxfordeja saati edes mustia loufereita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari