RSS Feed

Montblanc-mustekynä

0

April 25, 2009 by Ville Raivio

Harva kirjoitusinstrumentti muodostuu ajan saatossa legendaariseksi. Vanha kunnon sulkakynä on saavuttanut runollisen auran, liitu taulunsa kautta kansansivistyksellisen hehkun ja Montblancin Meisterstück 149 puolestaan hyvin formaalin ja elegantin aseman. Klassisen sataneljäysin kohdalla voidaan puhua statuksen ohella voimakorusta, joka tuo omistajalleen kunniaa ja arvonantoa niiden taholta, jotka kynän tunnistavat. Mikäli aikoo sijoittaa vain yhteen kynään tai tuumailee lahjakynän ostamista, Montblanc on yksi vaihtoehto, mutta ei asiantuntijoiden arvostama.

Vuonna 1906 kynäkauppias Claus-Johannes Voss, pankkiiri Alfred Nehemias ja insinööri August Eberstein perustivat Simplo Filler Pen -yhtiön, joka valmisti edustuskyniä Hampurissa. Ensimmäinen kynämalli vuodelta 1909 oli nimeltään Rouge Et N0ir, ja sitä seurasi vuotta myöhemmin malli The Mont Blanc. 1913 yhtiö otti käyttöönsä valkoisen tähtilogon, johon kynäkeräilijät viittaavat vaihtelevasti Edelweiss-kukkana tai linnunjätöksenä. Ensimmäinen Meisterstück (mestariteos)-sarjan kynämalli tuli tuotantoon vuonna 1925, ja se poikkesi kaikista aiemmista sarjoista elinikäisen takuunsa ansiosta. Perustajaosakas Ebersteinia syytettiin myöhemmin yhtiön varojen kavaltamisesta, ja hän pakeni Amerikkaan. Tästä takaiskusta huolimatta yritys oli voitollinen, ja vuonna 1934 se vaihtoi nimensä munakkaampaan muotoon Montblanc-Simplo GmbH. Sittemmin Montblanc on laajentanut tuotevalikoimansa myös lompakoihin, kalvosinnappeihin ja muihin herrasmiehen asusteisiin. Vuonna 1977 englantilainen Dunhill osti Montblancin ja lopetti halvempien kynämallien tuotannon. 80-luvulla firma nousi huippumenestykseen juppien himoamien koristeellisten luksuskynien ansiosta. Näitä huippuvuosia on sittemmin juhlistettu lukuisilla Limited Edition -malleilla, joista osa kunnioittaa erityisesti yhtiön alkuaikojen kovaa laatua. Tänä päivänä maineikas Montblanc on valtaisan Richemont-yhtymän palanen, ja valmistaa muun muassa Cartier-kyniä alihankintana.

149-malli on täysin käsityönä valmistettu ja muhkean paksu liki fallinen kirjoitusväline. Se on kaikista Montblancin perusmalleista kookkain ja kallein. Kyljessä on kaiverrettu sarjanumero, päässä kookas ja huolellisesti koristeltu teräosa, jossa on platinaupotus. Sisuskaluissa piilee mekaanisesti virheetön mäntämekanismi. Vartta ja terää koristavat 18 karaatin kultaukset, musta runko on kovaa hartsiseosta. Kynä on koostaan huolimatta hyvin kevyt, ja säilytysrasia on kynänsä arvoinen. Mallilla on kahden vuoden takuu ja kova hinta.

Tänä päivänä Montblancin maine on pysynyt suuren yleisön silmissä erinomaisena, mutta vakavasti kynänsä ottavien keräilijöiden keskuudessa nykyistä Montblanc-laatua pidetään jopa surkeana. Vanhimmat Montblanc-kynät ovat haluttuja keräilykappaleita, joista joutuu pulittamaan jopa tuhansia euroja, mutta erityisesti nykyinen Meisterstück-sarja jakaa mielipiteet hyvin vahvasti. Kynät ovat kiistatta laadukkaita, mutta kiistakysymys kuuluu onko edes klassinen 149 kovan hintansa arvoinen: Englannissa 149-malli maksaa noin 450 puntaa. Kritiikkiin voi tutustua seuraavista linkeistä:


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari