RSS Feed

Luigi Borrelli -paidan anatomia

1

November 20, 2010 by Ville Raivio

Paljon hyvää ja kaunista olin lukenut napolilaisen Luigi Borrellin valmispaidoista, mutta vain empiirinen hiplailu sai minut vaikuttumaan valmistajan taidoista. Tämän kerran anatomisessa dissektiossa keskiö on LB: paitataioissa.

Ensimmäinen mielessä herännyt mielikuva paidan myötä oli harmoninen – ja kaunis. Kuten valmistajan lätkä kertoo, Borrelli valmistaa syystä tai toisesta myös erityisesti tietyille vaatekaupoille (especially for, espressamente por…) ikioman mallistonsa lisäksi. Parin muun USA:n eBaystä hankitun paidan perusteella LB:n leikkaus on Italian markkinoilla hoikka, Atlantin takana paljon suurempi. Kenties eri puodit haluavat suosia tiettyjä kaulusmalleja sekä kankaita, ja tämän vuoksi hankkivat Borrellinsa erityisesti-lätkällä varustettuina. Verkon tyylifoorumeilla Borrellin paita on yhtä suuri käsite kuin Turnbull&Asserin, ja erityistä ihastusta LB nostattaa valtaisan käsityömääränsä ansiosta. Paidan mukana tuleva soma lätkä esittelee hieman tankerolla englannilla paitatehtaan hienouksia: kyseinen sininen paita on kauttaaltaan yhden omistautuneen ompelijan valmistama, tässä tapauksessa valmiina allekirjoituksena on muuan Carmela Amato.

Paidan kangas leikataan käsityönä; kaulus valmistetaan ja ommellaan käsityönä; hihat, kaikki napit, saumavahvikkeet, rannenappilistat sekä napinreiät ommellaan käsityönä ja kaiken tämän lisäksi nappien taakse taittuva kangas ommellaan käsin aina kauluksen alta helmaan asti. Kauluksen kääntävää odottaa mukava yllätys, sillä irrotettavien kaulusluiden kohdalla käytetty kangas eroaa muusta paidasta. Yksityiskohta, joka ilahduttaa vain ja ainoastaan paidan omistajaa. Kuten olettaa sopii, tämä täydellisyyden tavoittelu nostaa LB:n paidat yli 200 euron hintaluokkaan. Ahkera eBay-selaaja voi kuitenkin löytää omansa uutena 50 eurolla, kuten kävi Italian verkkohuutokaupasta löytyneen esimerkkipaidan kanssa. Huiman laadun myötä Luigi Borrelli sai osakseen suosiota myös Italian edesmenneeltä kuninkaalta, Vittorio Emanuelelta, joka myönsi Napolin ylpeydelle kuninkaallisen hovihankkijan sinetin. Tämä sinetti löytyy yhä jokaisesta LB:n valmistamasta vaatteesta, ja kuninkaallisesta myönnöstä on kopio myös paidan mukana tulleessa infolätkässä. Samaisessa lapussa on kaksi muuta mainitsemisen arvoista lisäystä. Borrelli lainaa – hitusen tankerosti –  viktoriaanisen ajan taidekriitikko J. Ruskinin toteamusta “According to business rules, there is no chance to get a lot by paying a little. It is simply impossible!” Lätkässä mainitaan myös Luigi Borrellia maahantuovat ja myyvät suurkaupungit, joita löytyy karkeasti arvioituna ainakin viisikymmentä. Joukossa on velikulta Ruotsin Tukholma, Suomen omaa Helsinkiä ei laisinkaan.

Laadullisesti Luigi Borrelli tarjoaa Truzzin ja Kitonin ohella parhaimpia valmispaitoja, joita olen päässyt kokemaan. Valmistajan kunniaksi on luettava myös kookas kaulus- ja kangasvalikoima sekä erittäin tasainen laatu vuodesta toiseen.

 


1 comment »

  1. Jamesgatz says:

    Omat kokemukseni Borrellin paidoista ovat erittäin positiivisia – monessa suhteessa parhaita paitoja, joita tiedän (mielestäni parempia kuin T&A). Tällä hetkellä taitaa olla kuitenkin hieman epäselvää, mikä on Borrellin kohtalo uusien omistajien käsissä.

    Onneksi olkoon tuosta hienosta löydöstä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari