RSS Feed

Liimattu ja liimaton kaulus

0

October 25, 2012 by Ville Raivio

Kauluspaitojen rikkaassa maailmassa tarjolla on loppumaton määrä kankaita, kymmeniä kudontakeinoja sekä loputon määrä kaulusmalleja, mutta vain kolme kaulusrakennetta. Vähemmistössä on täysin rakenteeton kaulus (eng. soft collar), joka on yleinen erityisesti amerikkalaisten nappikauluspaitojen keskuudessa sekä joidenkin italialaisten valmistajien malleissa. Tässä kaulusrakenteessa on kaksi yhteen ommeltua kangaspalaa, joiden sisällä ei ole muotoa tuovaa tukikangasta. Kaulus tulee joko silittää muotoonsa tai antaa muodon tulla napeista, joilla kaulus kiinnitetään rintamukseen. Vaihtoehtona on myös antaa kaulusten läpättää tai törröttää vapaana, jonkinlaista sprezzaturaa huokuen. Äärimmilleen vietynä rakenteettomassa kauluksessa on vain yksi ohut kangaspala, jota on vaikea silittää minkäänlaiseen ojennukseen. Valmistajan tavoitteena on vain antaa kauluksen olla ja kerätä ryppyjä, jotka kielivät rentoudesta.

Yleisimmät kaulusrakenteet ovat fused sekä unfused collar, liimatuettu ja kangastuettu kaulus. Tarkimmat pukeutujat sekä paitavalmistajat käyvät loputonta sanasotaa näiden kahden eduista ja haitoista, eikä minkään sortin konsensusta ole näkyvissä. Liimatussa rakenteessa kauluksen kahden kangaspalan väliin liimataan tukimateriaali. Tämän liiman ansiosta kauluksen ulkopuoli säilyy silityksen jälkeen hyvin yhtenäisenä ja tasaisena. Rakenne on selvästi yleisempi italialaisten kuin englantilaisten valmistajien paidoissa ja sen suurimpana ansiona on tasaisuus sekä silityksen helppous. Toteutuksesta kertoo äärimmäisen kattavasti paitamaakari Kabbaz toisaalla. Kangastuetussa rakenteessa kangaspalojen väliin lisättävää tukimateriaalia ei liimata, vaan se joko ommellaan kiinni tai jätetään vapaaksi. Tällaista kaulusta on hankalampi saada täysin sileäksi kuin liimattua versiota, mutta englantilaiset osaavat tämän keinon ylitse muiden. Kun kangaskaulus rakennetaan taidolla, silitys on yhtä helppoa kuin liimakauluksen kohdalla.

Oman paidan kaulusrakenne selviää helpoiten pienellä nipistyksellä. Liimaversiossa kauluksen molempia puolia ei saa täysin irti välissä olevasta tuesta, joko toinen tai molemmat pysyvät tiukasti kiinni. Kangastuetussa versiossa puoliskot irtoavat helposti ja selvästi tuesta. Rakenteettomassa kauluksessa minkään sortin tukea ei edes tunnu. Kaikilla kolmella rakenteella on kehnot puolensa. Rakenteetonta kaulusta on hankala silittää haluamaansa muotoon, siihen muodostuu helposti ryppyjä ja se nousee helposti läpättämään tuulen tai liikkeen myötä. Liimakaulukseen taas voi muodostua pysyviä kuplia tai ryppyjä, mikäli rakenne on hutiloiden tehty tai käytetty liima on jonkin sortin ydinjätettä. Liimattua kaulusta ei myöskään saa taipumaan yhtä kauniisti kuin vähemmän jäykkiä serkkujaan. Viimeisenä kangastuettuun kaulukseen voi muodostua pysyviä ryppyjä, jos tukimateriaali ja paitamateriaali kutistuvat pesussa eri tahtia ja silittäminen on vaikeaa, jos kangastuenta on hutiloitu.

Viime kädessä päätös kauluksesta jää lukijalle itselleen, sillä kaikissa on etunsa ja harminsa. Pakko-oireisella rakennetarkastelulla ei edes tarvitse vaivata päätään, jos on tyytyväinen nykytilaan eikä halua ratketa hifistelyn puolelle. Usein suurempi vaikutus yleisilmeeseen on paidan kauluksen leikkauksella kuin sen rakenteella. Jokainen kaulus sopii tarvittaessa myös pukukäyttöön, sillä löysistä löysintäkin mallia voi kovettaa tilapäisesti tärkillä. Kovasta ei kuitenkaan pehmeää saa.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari