RSS Feed

Laatujalkineiden käyttöönotto ja huolto

5

August 28, 2011 by Ville Raivio

Seuraava artikkeli on kokeiluuni ja valmistajien ohjeisiin perustuva pienimuotoinen opas laatujalkineiden huoltoon ja käyttöönottoon. Toisin kuin olettaisi, kaupasta mukaan tarttunut pari on kaikkea muuta kuin heti jalkaan vedettävä hankinta.

1. Käyttöönotto

Kun kenkälaatikko on avattu, jalkineet ovat herkimmillään. Pari toki näyttää kiiltävältä, siistiltä ja moitteettomalta, mutta nahka on todennäköisesti rutikuivaa. Syntymänsä viimeisessä vaiheessa pari on käsitelty ja kiillotettu, mutta tämän jälkeen se on viettänyt varastossa, kuljetuksessa ja kaupassa joko kuukausia tai vuosia. Jos popoja on käytetty näyteikkunassa tai hehkulampun alla, nahka on haurastunut vahvemmin. Jalkineet ovat siis hyvin kuivat ja myös naarmuuntuvat helposti. Nahka ei suinkaan ole kuollut materiaali, vaan sen kestoon ja ulkomuotoon pystyy vaikuttamaan hoidolla. Uutta pariaan on siis suotavaa käsitellä seuraavasti.

Kuivat jalkineet kosteutetaan joko värittömällä tai päällisnahkan värisellä kenkävoiteella (eng. shoe cream), mutta Saphir Renovateurin kaltaiset yleishoitoaineet ovat hyödyllisiä valintoja. Myös nahkainen korko, -reunos, -vuori ja -pohjat hyötyvät käsittelystä. Tökötin annetaan imeytyä kuivaan nahkaan, mieluiten ainakin vartin verran. Sitten jälkeen aineen jäännökset hangataan puuvillaliinalla pois ja paria ihastellaan. Jos pari näyttää yhä kuivalta tai on ollut kauan käyttöä vailla, toinen tai useampi käsittely ovat vain hyödyksi. Nahkavuori on hyvä hoitaa ainakin kerran vuodessa käsivoiteella tai jollain oikein miedolla voiteella, jotta se säilyy paremmin, eikä kuiva. Vuori on nimittäin vahvasti alttiina jalkahielle. Seuraavaksi päällisnahka suojataan kosteudelta ja lialta kenkälankilla (eng. shoe polish), joka tuo siihen edustavaa kiiltoa. Lankki levitetään hitusen kosteutetulla liinalla, jonka kulmaan hierotaan pieni määrä lankkia kerralla. Liinan kosteus tuo peilimäisen kiillon. Myös reunos ja koron reunat on hyvä käsitellä lankilla, sillä ne joutuvat kosteudelle alttiiksi.

2. Sisäänajo

Ihannetilanteessa uusi pari on jalassa hieman kiristävä. Käytön myötä jalan alle jäävään nahkaiseen pinkopohjaan ja sen alla olevaan korkkikerrokseen painuu käyttäjän jalan muoto. Samoin päällisnahka venyy jonkin verran, joten hitusen kireä pari on myöhemmin ihanteellisesti istuva. Mikäli uusi pari on jo laatikosta sovitettuna kovin väljä, se tulee venymään liian väljäksi ajan saatossa. Kun pari on jalassa ensimmäistä kertaa, on suositeltavaa käyttää jalkineita vain parin tunnin ajan – kotona ja sisätiloissa. Näin varmistetaan, että nahka taipuu oikeasta kohdasta ja muotoutuu jalan muotoihin. Nahkapohjat ovat usein jäykkiä, joten lyhyt käyttö estää rakennetta satuttamasta jalkaa myöhemmin. Mikäli aikaa ja halua on, myös seuraavat käyttökerrat sopii suorittaa kotosalla saman lopputuloksen mukaisesti. Mitä vähemmän saumoja mallissa on, sitä enemmän se tulee venymään. Vuoriton nahka venyy sitäkin enemmän.

Kun on mielestään antanut uudelle parille riittävän sisäänajon, uutuudet voi viedä ulos ja suorittaa koko päivän mittaisen käytön. Mitä myöhemmin tämä ensimmäinen ulosvienti tapahtuu, sitä enemmän aikaa jalkineilla on ollut venyä ja muotoutua käyttäjänsä käynnin mukaisesti. Tästä on eniten hyötyä, jos pari on uutena hieman kireä. Uusia jalkineita ei kannata viedä suutarin venytettäväksi ennen kuin niitä on käytetty useamman kertaa sisätiloissa, sillä muutoin seuraksena voi olla liian väljäksi venynyt pari.

3. Jatkuva hoito ja ylläpito

Kun kotio saapuva riisuu jalkineensa, ne on hyvä laittaa lepolesteihin välittömästi. Puiset lepolestit imevät itseensä hien, saavat jalkineet tuoksumaan raikkaalta ja säilyttävät niiden muodon. Tämän jälkeen pari pyyhitään pölystä sekä roskista kevyesti kostealla liinalla tai harjalla, ja viedään mieluiten kenkärekkiin tai ritilän päälle. Reikäinen alusta sallii kosteuden haihtua joka puolelta jalkineita – myös nahkapohjista. Lämmitetyn alustan tai patterin lähelle niitä ei kannata jättää, koska moinen altistaa nahkan kuivumiselle. Missään nimessä ei tule käyttää ilkeiden kauppiaiden tarjoamia kenkäkuivaimia.

Jos jalkineet ovat kostuneet pahasti, lepolestien sijaan sisään laitetaan suuri määrä paperia ja parin annetaan kuivua kyljellään. Vuoron perään laitettava kenkävoiteen ja -lankin yhdistelmä on suositeltava, mutta toimenpiteen yleisyys on makuasia. Toiset hoitavat jalkineensa kahden viikon välein, toiset kuukausittain. Omistajan itsensä määrittelemä kultainen keskitie on paras. Ei nimittäin ole yhtä oikeaa tapaa hoitaa popojaan, on korkeintaan hyväksi havaittuja konsteja, joita voi hioa loppuelämän ajan.


5 comments »

 1. Co-respondent says:

  Itse tulee aina fiilisteltyä uusia kenkiä niin pitkään kuin mahdollista juuri kotona jalassa pitäen. Sitten kun on ulkoilutettu ensimmäistä kertaa uutta paria, ei enää viitsi koska pohjaan voi jäädä kiviä tai hiekanmurusia jotka naarmuttavat parkettia.

  CLF on kyllä hyvää tököttiä. Puuttuu kokonaan se monille nahkavoiteille tyypillinen liuotinmainen haju ja on pehmeää ja helppoa levittää.

 2. Ville Raivio says:

  Iltaa, TJ.

  Nämä ohjeet tosiaan ovat melko pedantit, mutta tarkan prosessin takana on vain halu saada hintava sijoitus kestämään mahdollisimman pitkään. Onnittelut ensimmäisestä Englannin-parista!

 3. TJ says:

  Tämä postaus osui sopivaan aikaan, ensimmäiset northhamptonilaiset tulivat juuri Herringin kautta. Yritin toimia ohjeiden mukaan, vaikka kotona oloasussa istuskelu broquet jalassa tuntuikin hieman erikoiselta. Paketissa tuli muuten mukana ilman eri tilausta kenkälusikka, Herringin omaa mallistoa esittelevä brosyyri, paketti lankkia ja kantopussit. Kovasti tyytyväinen olen.

 4. Ville Raivio says:

  Iltaa, AK.

  Mokkanahka on vuodan lihaa vasten oleva puolisko, eikä se vaadi erityistä kosteutusta rakenteensa vuoksi. Se kuitenkin vaatii ehdottomasti kerroksen suoja-ainetta (suede protector, suede spray), joka torjuu hieman likaa ja ennen kaikkea suojaa herkkää mokkaa kosteudelta. Tämän jälkeen materiaali harjataan mokkaharjalla, jolla karvamaista nukkaa saa kammattua haluttuun suuntaan.

 5. AK says:

  Mitenkäs on mokkanahkaisten kenkien käyttöönottoravitseminen? Eikö mokkanahan “karvainen” pinta kärsi esim. CLF:n kaltaisista rasvaisista aineista. Onko mokkanahalle siis omat kosteutustököttinsä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari