Lääkärintakki

5

March 27, 2011 by Ville Raivio

Vuonna 2008 uuttera japanilainen Arata Ohwa sai ystävältään perustavanlaatuisen kysymyksen: miksei markkinoilla ole lainkaan tyylikkäitä lääkärintakkeja? Aivan samaa seikkaa olen terveyskeskusvierailuillani pohtinut huomatessani vallitsevan kehnon istuvuuden. Manalassa istuessani terveyskeskusharjoitteluaan suorittanut tuleva lääkäri aikanaan huomautti: kun rakennukseen tulee arkivaatteissa, kukaan ei kiinnitä huomiota, mutta heti kun tuo valkoinen takki on yllä toisten silmissä heijastuu selvä kunnioitus. Lääkäri – jos kuka – on luottamusasemassa ja pukeutumisen tulisi pikemminkin vahvistaa kuin lieventää tätä faktaa. Taatusti samat ajatukset mielessään Ohwa loi toverinsa Obuo Nohmamedan kanssa Classicon, joka tarjoaa verkkokaupassaan klassisesti leikattuja lääkärintakkeja sekä laboratoriotakkeja. Kaikki takit leikataan ja ommellaan tilaustyönä Japanissa, materiaalit ovat puuvillaa, antibakteerisia ja siten sairaalaoloihin sopivia. Mikä tärkeintä, leikkaus on pikkutakin lailla istuva ja klassista V-linjaa myötäilevä. Pientä omaleimaisuutta haluava voi jättää parisen toimivaa hihansuunappiaan auki tai jopa kääriä hihaa paljastaakseen koristereunaisen vuorikankaan. Kauniimpaa sukupuolta ei ole unohdettu: Classico tarjoaa takit myös naisille. Esimerkillistä!

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

http://www.classicolabcoat.com/en/


5 comments »

  1. juge says:

    HUS:n lökötakki likaantuu veren ja visvan roiskuessa -> HUS:lta saa uuden saman tien.

    Oma takki likaantuu -> pyykkäät itse – tai peräti ostat uuden.

    Käytännöllisyyskysymys siis. Armeijassakin olisi hankalaa käyttää räätälöityjä, vähän tyylikkäämpiä ja istuvampia maastovaatteita :)

  2. Romberg says:

    Kukaanhan ei taida kieltää oman takin käyttämistä sairaalassakaan. Suurin ongelma itselleni on lähes jokaisen sairaalan/terveyskeskuksen tarjoamien suojavaatteiden koko. Hihanpituuden ja vyötärönympäryksen suhde ei osu lähellekään kohdalleen. Olen siis tyytynyt käyttämään liian pientä takkia (vieläpä naisten malli ilmeisesti), jonka hihat olen käärinyt 3/4 pituuteen siistein taitoksin. Pitääkseni saman takin joudun tietysti pesemään sen kotona. Suojavaatepalvelussa (TYKS) liikkuu ilmeisesti parinkymmenen vuoden eri mallit takeista ja uuden metsästäminen parin viikon välein ei innosta.

    Tyylin puolesta lääkärintakki on keskeinen asuste, mutta tästä näkökulmasta ei paljon kirjoituksia ole missään ollut. Pukeutuminen sairaalassa sisältää kaikki samat tekijät, jotka vaikuttavat missä tahansa työpaikalla. Selkeät tyylivirheet on myös määritelty: stetoskooppi kaulalla, urheilulliset vaatteet takin alla. Itse lasken samaan ryhmään sekä crocsit että ne idioottimaiset masai-kengät työjalkineina. Myös erilaiset printti-t-paidat avoimen takin kanssa ovat suhteellisen maligni yhdistelmä. Toisaalta määräykset rajoittavat opiskelijoiden/työntekijöiden ulkonäköä: “työjalkine”-pakko, lävistysten, rannekellojen ja sormusten käytön kieltäminen. Kaiken lisäksi eri erikoisalat erottautuvat toisistaan pienillä eroilla pukeutumisessaan.

    Artikkelin linkin takki saattaisi olla parempi kuin omani, mutta todennäköisemmin tulen valmistumisen kynnyksellä teettämään takin räätälillä, jotta saan siitä tarkalleen sellaisen kuin haluan. Jos näin iloisesti pääsee käymään, tuon hyvin mielelläni kuvan takista keikarin foorumin arvosteltavaksi. Olisi vielä mielenkiintoista kuulla mitä potilas odottaa lääkärin tai lääketieteen opiskelijan pukeutumiselta?

  3. Ville Raivio says:

    …ilmeisesti takki on jotain, mikä voisi sopia paremmin siistiä yksityisvastaanottoa tai konsultointia tarjoavalle lääketieteen taitajalle.

  4. Arska says:

    Yhdyn kollegan kommentteihin. Mielenkiintoinen artikkeli yhtä kaikki. Sairaaloiden takit saattavat jopa istua kohtalaisen hyvin pitkälle ja raamikkaalle miehelle mutta varsinkin pienikokoisilla naisilla tuntuu olevan säännönmukaisesti aivan liian suuri takki. Mielestäni tietty suojavaatemaisuus ja väljyys jopa sopii tyylillisesti lääkärintakkiin mutta kyllä sen silti passaisi olla oikean kokoinen.

    Takin tyylittömyys ei tosiaan ole se suurin ongelma enää siinä vaiheessa, kun saa päälleen sairaalan paidan, housut, putkisukat ja ne vihreät leikkausalikengät, joiden rinnalla Crocsit ovat kovin elegantit.

  5. pyjama says:

    Lääketieteen opiskelijana olen toki ihmetellyt hieman samoja asioita. En kuitenkaan usko (yllättäen), että ko. asut saisivat suosiota lääkärikunnan keskuudessa. Pääosin työnantaja järjestää työpukeutumisen lääkäreille ja silloin hinta ja käytännölliset asiat ratkaisevat. Noista takeista ilmeisesti puuttuu usein lääkärintakeissa olevat isot taskut, mikä on huono juttu ainakin nuorille lääkäreille, sillä taskuissa voi kuljetella tutkimusvälineitä, muistilappuja ja anatomian taskukirjoja. Seurauksena on tietysti kaamea pussimainen pukeutuminen. Lääkäreille valkotakin funktio on lähinnä erottuminen muusta ei-akateemisesta henkilökunnasta, kuljetuskapasiteetti ja alla olevien vaatteiden suojelu roiskeilta ja mikrobeilta.

    Itse toivoisin, että julkisella puolella lääkärit ja opiskelijat saisivat edes kutakuinkin oikeankokoiset vaatteet päälleen. Nuori lääkäri ylisuuressa XXXL vaatteessa näyttää lähinnä pelleltä. Lisäksi monet sairaalavaatteet ovat muotoilultaan käsittämättömiä. Varmaan kiva kulkea leikkauspyjamassa, jonka kaula-aukko ulottuu napaan asti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.