RSS Feed

L. Fellows

4

October 25, 2011 by Ville Raivio

Herrasmies nimeltään Laurence Fellows on tyylituntijoiden keskuudessa ikoninen hahmo ja huomattavan vaikutusvaltainen. Hän ei ole perinteinen tyyli-ikoni, jonka kasvot ja tyyli olisivat olleet esillä lehtien seurapiiripalstoilla, vaan mainos- ja lehtikuvittaja, joka tallensi 1900-luvun alkuvuosikymmenien tyyliä. Vuosikymmenet ovat kohdelleet Fellowsia hyvin: hänen Esquire- sekä Apparel Arts -lehdille luomansa tyylipiirrokset on nostettu suureen arvoon tyylin kultaisen aikakauden esimerkkeinä. Signeeraus L. Fellows on tuttu näky verkon tyylisivustoja koluavalle. Missä muut aikansa mainospiirtäjät keskittyivät enemmän hahmojen luonnollisuuteen ja kasvoihin, Fellows painotti enemmän vaatteiden istuvuutta ja laskeutumista sekä muotoja. Vaatteet ja tyyli olivat aina pääosassa.

Vuonna 1885 Pennsylvaniassa syntynyt Fellows liittyi aikakaus- ja päivälehtien kuvittajien joukkoon 1900-luvun alkupuolella, jolloin kamerat eivät vielä olleet täysin syrjäyttäneet kynien jälkeä. Hän kävi koulunsa Philadelphian Academy of Art -laitoksessa ja vietti usean jatkovuoden Englannissa sekä myöhemmin Ranskan Academie Julienissa. Palattuaan uuden mantereen pinnalle Fellowsin tyyli heijasti aikansa ranskalaista ja Vogue-lehden tyylistä kuvitusta. Kuvituksissa muoto on tärkein, eikä varjostusta juuri ole nähtävissä. Värimaailma on rajoitettu ja pääpaino on muodoissa, yksityiskohtien jäädessä vähäiseksi. Kuvien keskikohta on usein epätasapainossa. 30-luvun saapuessa Fellows siirtyi mainoskuvituksista tyylilehtien palvelukseen. Vanity Fair, Vogue, Cosmopolitan, The American Magazine ja McClure’s olivat enemmän muodin puolella, mutta Esquire ja Apparel Arts ovat ne työllistäjät, joiden tilaukset ovat jääneet elämään. 30-luvulla miesten tyylilehtiä oli hyvin vähän, ja Fellowsin mieshahmojen vetoava tyyli sai osakseen suuren kysynnän. Fellows suhtautui itseensä ennen kaikkea kaupallisena kuvittajana, mutta hän loi myös maalauksia jotka olivat silloin tällöin osana taidenäyttelyitä.

Tänä päivänä L. Fellowsin piirroksia arvostetaan ja niistä haetaan inspiraatiota The London Loungen, Styleforumin ja Askandyn kaltaisilla foorumeilla. Esimerkiksi suosittu blogööri Will Boehlke sekä tilausvaatteiden lähettiläs Michael Alden käyttävät usein Fellowsin kuvia sivustoillaan. Vuonna 2009 Fellows kohotettiin amerikkalaisen Society of Illustrators -yhdistyksen legendojen joukkoon. Koska piirtäjästä on sittemmin tullut vaikutusvaltainen hyvän maun määrittelijä, on jo korkea aika esitellä hänet suomalaisille lukijoille – kuvien kera. Näistä päälle sadasta Esquire-lehtien skannauksista olen kiitollisuudenvelassa London Loungen mukaville ylläpitäjille. Toivon mukaan ne tarjoavat runsaasti inspiraatiota myös Keikarin lukijoille.

Lisää skannauksia voi löytää Askandyn foorumilinkin kautta.


4 comments »

  1. I noticed, that some of the pictures in here are actually from Hurd, Goodman or Saalburg. Often, the illustrations also contain their signature. As such, you may want to sort through them again just to filter out the wrong ones.

  2. That’s a nice picutre overview. I do have a number of L. Fellows pictures that are not listed here yet, and this post is a great motivator to put them online soon.

    Anybody who is interested in these vintage fashion illustrations might also be interested in this article about fashion illustrator Leslie Saalbrg where it is explained how these illustrations were created. It is more complicated than one might think!

  3. QK says:

    Kauniita ja hyvin piirrettyjä kuvia. Toimivat jopa inspiraationa omaan pukeutumiseeni myös. Näistä itseasiassa voisi tehdä jopa kokoelmateoksen – ainakin itse sellaisen mieluusti ostaisin.

  4. Arska says:

    Kerrassaan ilo silmille tämä kavalkadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari