RSS Feed

John Lobb Bespoke

10

May 1, 2011 by Ville Raivio

Usean vuoden jalkineseikkailujen kohokohta on saavutettu: lukuisten harmiin päättyneiden eBay-ostoyritysten jälkeen Styleforumin myyntipalstalla oli yhden käyttäjän ilmoitus suuresta popokokoelman myynnistä. Suureksi iloksi tarjolla oli John Lobb Ltd. -verstaan liki uusi tilausjalkinepari. Alan miehet todennäköisesti tuntevat Lobbin maineikkaimpana tilausjalkineiden valmistajana, jota tämä pallo kannattelee. Parin hankinta oli siis pakko, sillä halusin tutustua valmistajan laatuun omin silmin. Lopputulos ei olekaan korkeimpien Hoosianna-huutojen arvoinen.

Lobbin perhe toteaa muistelmateoksessaan, että “the last shall be first”, mutta valitettavasti verstaan lestikäsitys tuo mieleen John Blobbin (engl. möykky). Tilausjalkineissa täydellinen istuvuus ja mukavuus ovat tärkeimmät, mutta hintavissa hankinnoissa ulkomuoto ei saisi kärsiä näiden kahden armoilla. Esimerkkiparissa lestit on toki muotoiltu alkuperäisen tilaajan jalkojen mukaan, mutta kaaret ovat kovin maltillisia ja mietoja. Tämä vähäeleisyys on käsittääkseni Lobbin house style, joka valitettavasti ei juuri eroa ulkomuodoltaan tavallisista valmisjalkineista. Esimerkkipari on tietysti kevyt ja pulleanpyöreästi muotoiltu, reunos on kapea ja sen ompeleet erittäin huolellisesti piilotettu.

Kantapään ja kärjen sisäiset kovikkeet ovat vahvimmat kohtaamani, varpaan muotoilu on erittäin pyöreä mutta tavallista korkeampi. Käsin kaiverrettu viistopohja on voimakkaasti ja pyöreästi muotoiltu, eikä valmistajasta ole muita ulkoisia merkkejä kuin pohjaan painettu LOBB. Erikoista on kärjen brogue-medaljonki, jota ei ole isketty päällisnahkan läpi, vaan vain puoliväliin nahkaa. Mieluinen lisä on pohjallisen päässä oleva logo, jossa on kolme kuninkaallisen hovihankkijan sinettiä sekä valmistajan nimi kullalla painettuna.

John Lobb veloittaa tilausjalkineistaan nykyisellä kurssilla mitattuna noin 4300 euroa, eikä hinta sisällä sovitusparia tai lepolestejä. Vastineeksi tilaaja saa ensiluokkaista palvelua Lobbin museonkaltaisessa myymälässä sekä täysin käsityönä valmistetut popot, jotka ovat asiakkaan suunnittelemat. Päälle neljä tuhatta euroa on huima summa jalkineista, mutta 161-vuotisen yhtiön asiakkaita löytyy yhä tuhansia. Koska Lobbin maine on kasvanut päälle sadan vuoden aikana huimaksi, odotukseni valmistajan olivat hyvin korkealla. Valitettavasti esimerkkipari (sekä toinen pari, jonka hankin jälkeenpäin ja myin edelleen liian suurena) todistavat Lobbien olevan vain…jalkineet.

Odotin äärimmäistä pikkutarkkuutta, erittäin voimakkaita lestin kaaria sekä jotain, mikä saisi aikaan hihkumista ja hymyä. Tämän sijasta käsissäni on vain popopari, joka ei juuri ulkomuodolta eroa valmiskengästä. Sen sijaan G.J. Cleverleyn pari, jonka aiemmin esittelin Keikarissa, oli lestiltään hyvin pikkutarkka sekä hymyä herättävä – ja kaiken lisäksi huokeampi hankkia, jos uutena parinsa haluaa. Lobb on siisti, tylsä ja varma, mutta ei huiman hintansa arvoinen. Toki täysin oman parin teettäminen toisi erilaisen kokemuksen Lobbista, mutta tämä esimerkkipari kertoo, ettei laadunvalvonta tai työn jälki aina ole niin tarkkaa.


10 comments »

 1. Tauno says:

  Kiitoksia vastauksestasi! Tästä oli paljon apua.

  Toivomme tosiaan.

 2. sanna says:

  hei tauno, kiva etta kengat tuntuu sopivan. toivotaan etta joku kaunis paiva tapaamme lobbilla : ).

  mina opiskelin jalkineen valmistusta kuopion kasi-ja taideteollisuus akatemiassa. mielestani siella ei enaa ole sita kurssia kun sen koulun rakenne on taysin uudistettu sitten 1997 jolloin mina valmistuin. siella sain kuitenkin ihan ok perusopit ja hieman tuntumaa mita se kenganteko on. mutta taytyy sanoa etta tekemalla sita parhaiten oppii. mielestani vuoden peruskurssi (mm kankaanpaassa) ja sen jalkeen oppipojaksi kengantekijalle on paras tapa oppia. suotta tuhlata aikaa ja kasvattaa opintovelkaa opiskelemalla useita vuosia kun sen ajan voi viettaa ns ‘mestarin’ opissa. lobb on aina suhteellisen positiivinen ottamaan liikkeeseen harjoittelijoita ja oppipoikiakin (ja tyttoja)! ainakin taalla lontoossa jarjestetaan lyhyempiakin kursseja (1-2kk) jossa on mahdollisuus saada tuntumaa tekemiseen ja siina samalla valmistaa itselleen kenkaparin. ne on aika hinnakkaita kursseja mutta jos olet halukas tekemaan itsellesi parin niin kyllahan siita jo hieman maksaakin!
  toivottavasti tama vastasi kysymyksiisi.

 3. Tauno says:

  Parin nykyisenä omistajana olen erittäin tyytyväinen. Ymmärrän suositukset ja syyt niiden takana erittäin hyvin, mutta tällä kertaa riskinotto kannatti. Eroavaisuudet kuviteltuun alkuperäisen omistajan jalkoihin ovat häviävän pienet. Ts. jalkineet istuvat niin kuin pitääkin. JL voi olla varma, että saa minusta asiakkaan, kunhan tietty vaurastumisen taso on aikaa myöten saavutettu.

  Osaisitko Sanna kertoa enemmän suomalaisen tiestä englantiin kengäntekijäksi? Millaiset valmiudet suomalainen koulutus antaa?

 4. Sanna says:

  Mielestäni heidän sivulla kengät on kuvattu varsin hyvin. Totta on ettei Lobbin kärjen muoto ole yhtä ‘chisel toe’ (hieman kantikas?) kuin esim Cleverlyllä. Mutta sitä saa mitä tilaa.

  http://www.johnlobbltd.co.uk/main/main.htm

 5. Ville Raivio says:

  Hei, Sanna.

  Kiitos lisäyksestä! Olin lukenut aiemmin kommentteja, joiden mukaan on typerää uhkapeliä hankkia tilausjalkineita toisten mitoilla, mutta halusin kirjoittaa esittelyn Lobbin parista tälläkin uhalla. Pari ei istunut minulle hyvin, mutta sain myytyä sen lukijalle jonka jalkoihin nämä istuvat erittäin hyvin. Kaikissa kuvissa, joita olen Lobbin pareista nähnyt, kärki on ollut melko pullea. Käsittääkseni tämä pyöreys on verstaan “house style”, mutta korjaa toki jos olen väärässä. JL:n kotisivuillakaan ei tarkkoja kuvia ole.

 6. Sanna says:

  Hei tässä tulee asiantuntijan kommentti-olen ollut Lobbille kengäntekijänä 15 vuotta enkä koskaan suosittelisi kenenkään ostavan jonku toisen mitoilla tehtyjä kenkiä. Mittatilaus jalkineiden (tai minkä tahansa asun) koko pointti on se että ne on tehty sinulle ja istuvat kuin hanska käteen! Pari jonka ostit ebaystä on sellainen minkä asiakas tilasi, asiakas päättää kengän muodon ei Lobb. Minusta on väärin että mollaat Lobbin tai Cleverlyn (jolle myös teen kenkiä) tutustumatta kunnolla heidän tuotantoonsa. Molemmat firmat ovat toimineet erittäin menestyksellisesti vajaat kaksisataa vuotta. Ovat selvinneet muutamat lamat siinä matkan varrella. Mitä asiakaskuntaan tulee niin molemmilla firmoilla on saman sortin asiakkaat. Totta kai jokaisella saa ja pitää olla mielipiteensä mutta mielestäni tässä artikkelissa kommenttisi ovat hieman hataralla pohjalla.

 7. Ville Raivio says:

  Iltoja, Jute.

  Asiakaskunnan ikäjakaumasta ei ole tietoa. Rahaahan on kaikilla ikäluokilla joko perinnön tai työn kautta.

 8. Jute says:

  Onko Lobbin asiakaskunta vanhempaa kuin Cleverleyn? Jalka laskeutuu yleensä iän myötä, joten vanhempien asiakkaiden jaloissa ei välttämättä ole kauheasti kaaria jäljellä seurattavaksi.

 9. Ville Raivio says:

  Iltoja, Riku.

  Paljon olen kuvia näistä Lobbin tilauspopoista nähnyt, ja kaikissa lestit ovat olleet kovin löysästi muotoiltuja. Sääli kyllä, mutta eiköhän valmistajalta saa tilaamansa.

 10. Riku says:

  Täytyy kuitenkin muistaa, että tuo pari on tehty jonkun muun määrittämien speksien mukaisesti. Tahtoisin uskoa, että (myös) Lobb-bespoket saa itse tilatessaan juuri sellaisina kuin haluaa. Muutoinhan niissä maksaa brändistä, ja se olisi tällaisten tekijöiden kohdalla sääli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari