Joe Ades

0

August 31, 2012 by Ville Raivio

Joseph “Joe” Ades on yksi New Yorkin aitoja urbaanilegendoja. Hän syntyi 1934 Manchesterissa nuorimpana perheensä seitsemästä lapsesta. Jätettyään koulunkäynnin taakseen 15-vuotiaana, hän ryhtyi toimistoapulaiseksi ja kiinnostui paikallisen torin kauppiaista, joita Toisen maailmansodan jälkeinen Britannia oli pullollaan. Hän ryhtyi tällöin kauppaamaan vaihtelevin erin sarjakuvia, vuodevaatteita, tekstiilejä, koruja sekä leluja kaduilla. Vuonna 1956 nuori Joe meni naimisiin ja tuli muutamassa vuodessa kolmen lapsen isäksi. Perhe muutti Australiaan 1969, jossa Joe jatkoi kauppamiehen tointa myymällä vaihtelevia tavaroita kuorma-auton tavaratilasta. Vuonna 1980 koitti avioero ja vetreä Joe meni pian uudelleen naimisiin, eroten toisen kerran. Kolmannessa avioliitossaan hän sai vaimoltaan lahjaksi journalisti Henry Mayhew’n teoksen “London Labour and the London Poor”, johon on kirjattu Viktoriaanisen Englannin katukauppiaiden elämää. Kirjassa mainituista kauppiaista yksi ryhmä, patterers, veto Joen mieleen ja hän muutti itsensä näiden herrasmiesten elkeitä ja asua matkivien kauppiden kaltaiseksi.

Erottuaan kolmannen kerran velmu Joe seurasi tytärtään New York Cityn vilinään, hankkien asunnon Manhattanilta. Vuodesta 1993 eteenpäin Joe kauppasi viiden dollarin hintaisia perunankuorimaveitsiä New Yorkin kaduilla yllään noin tuhannen euron valmispukuja Savile Row’lta ja kauluspaitoja Jermyn Streetiltä. Hän ei koskaan vaivautunut hankkimaan myyntilupia, jonka vuoksi kaupungin poliisi ahdisteli Joen toimia jatkuvasti. Loputtomasti höpöttelevä, perunoita kuoriva pukumies oli erikoinen näky, joka poiki artikkeleita lehdissä ja lopulta teki joesta paikallisen legendan. Asemansa ansiosta Joe onnistui myymään kymmeniätuhansia perunaveitsiä, joista saaduilla rahoilla hän nautti makeasta elämästään Pierre Hotelin tiloissa ja neljännen vaimonsa seurasta. Katukuva muuttui hitusen köyhemmäksi, kun elämää suurempi kauppias kuoli vuonna 2007. Legenda elää kaupungin asukkaiden muistoissa ja Youtube-taltioinneissa.

 


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari