Jodhpur-saappaat

1

April 17, 2014 by Ville Raivio

Jodhpur-saappaat ovat kenkätyyppi, joka kiinnitetään nilkan ympäri nahkaremmillä. Ennen kuin tämä malli sai suuren suosion, ratsastajat vetivät jalkaan hieman alle polven ulottuvat ratsastussaappaat, joiden korkea varsi suojasi satulassa jalkaa ja housuja hankaukselta. Korkeat saappaat olivat kalliita ja tuskallisen vaikea vetää jalkaan tai jalasta, joten kätevämpi ratkaisu oli vain ajan kysymys. 1800-luvun lopulla tämä saapui jodhpur-housujen muodossa, ja ne perustuivat intialaisiin vahvasti kapeneviin churidar-housuihin. Jodhpur-housujen lahkeisiin ommeltiin useimmiten mokkavahvikkeet, joiden ansiosta ratsastaja pysyi satulassa, eikä hankalia korkeita saappaita välttämättä tarvittu. Nimensä housut ja saappaat saivat luoteis-Intiassa sijaitsevasta Jodhpurin kaupungista, jossa housut syntyivät. Aikakaudella käytössä oli Chelsea- ja jodhpur-saappaita, mutta niitä ei juuri nähty ratsastajien jalassa ennen kuin jodhpur-housut saivat suosion.

Vanhaa mallia seuraavassa jodhpur-saappaassa on pyöreä kärki, matala korko, yhdestä nahkapalasta leikattu etuosa, nilkan ympäri kiertyvä nahkaremmi ja varressa pidike remmille. Nahkapohja oli mukavampi Intian helteillä. Alussa jodhpur oli varattu urheiluun, työsaappaksi ja vapaa-ajalle maaseudulla, kun kaupungissa balmoral-tyyppinen pukusaapas oli edustava perusmalli. Enemmän tai vähemmän ratsastavalle lukijalle jodhpur-saapas on todennäköisesti tuttu näky myös talleilla ja kilpailuissa, sillä vanhan polven ratsastussaapas on yhä kankea monine nauhoineen.

Viimeistään Toinen maailmansota teki selvää jälkeä vanhoista pukeutumiskoodeista, ja jodhpureita onkin käytetty sekä puvun että vapaa-ajan vaatteiden kera viime vuosikymmeninä. Vanhan kaavan mukaan saapas on sitä edustavampi, mitä sirompi sen lesti ja ohuempi sen pohja. Siispä jodhpur taipuukin muhkumpana vapaa-ajalle ja kevyempänä toimistoon. Kuvioitu nahka vetää mallia rennompaan, sileä hienompaan. Koska etuosa on koristelematon ja liki saumaton, jodhpur muotoutuu erinomaisesti käyttäjän jalkaan. Remmin vuoksi jodhpur on uniikki saappaiden joukossa ja se myös mahdollistaa helpon käytön saapasta pukiessa tai riisuttaessa. Joka remmiä säästää, se jalkaansa vihaa.

Kuvat: Skoaktiebolaget


1 comment »

  1. atas says:

    Nuoruuteeni 80-luvulla kuului kaikenlainen erikoisuuden tavoittelu ja tuolloin tuli ostettua kuvan kaltaiset varsikengät remmeineen päivineen. Kyseinen pari taisi olla allekirjoittaneella ns. ensimmäinen laatujalkinepari. Kengät olivat kauttaaltaan nahkaa ja pohjat läpiommellut. Minusta ne olivat hienot. Toisaalta tuohon maailman aikaan mintunvärinen kaksirivinen bleiseri oli minusta kuuminta hottia. Jostain syystä en kaipaa 80-lukua yhtä paljoa kuin menetettyä nuoruutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari