Haastattelussa: Juho Rehakka

0

April 27, 2013 by Ville Raivio

“Olen 26 ja rahoitusriskin arvioinnin asiantuntija. Lähikuukaisina tarkoitus valmistua kauppatieteiden maisteriksi. Tyttöystävä on ollut varsin innostuneenakin mukana, ja esimerkiksi sivustolle kuvien ottamisesta on tullut pitkälle yhteinen harrastus. Vanhempani sekä sisarukseni ovat olleet tähän vuosien aikana yhtä lailla varsin tottuneita, joten sen kummempia tuntemuksia se ei herätä. Asia muiden joukossa.

 

Olen visuaalisena ihmisenä ollut tyylistä varsin kiinnostunut jo pitkään, jos en aina. Teini-iässä tämä kohdistui enemmänkin muotiin, ja sitten myöhemmin pukuihin ja business-pukeutumiseen. Tätä kautta “löysin” klassisemman tyylin ja modernin menswearin, joiden sekoitukseksi kutsuisin nykyistä tyyliäni. Viimeisen vuoden parin aikana olen kuitenkin vakiintunut tiettyihin perusjuttuihin istuvuudessa ja väreissä, jotka kumpuavat klassisista elementeistä. Pidän kuitenkin edelleen leikittelystä ja uudella kokeilusta, ja välillä tulee käytyä aika syvällä erilaisten katutyylienkin keskuudessa, joten aivan puhtaasti klassiseksi en tyyliäni kutsuisi.

Nyt asiaa ajatellessa, iso osa teknisestä tietämyksestä on kyllä tarttunut vaattureideni Jukka Sundstedtin ja Kirsi Ahon kanssa käydyistä keskusteluista. Tästä huolimatta ehdottomasti suurin osa perusasioista on opittu kokeilemalla ja netin foorumeilta (isoimmat kiitokset kuuluvat erityisesti Keikari.comin foorumille). Viime kuukausina aikaa on kuitenkin ollu vähemmän netin aktiiviseen seurailuun, joten olen jäänyt suhteellisen omavaraiseksi näiden aiheiden suhteen. Kirjoja en ole oikeastaan lukenut, mutta tarkoitus olisi kerätä lähiaikoina jonkunlainen kokoelma erilaisia tyylikkäitä ja ajattomia kirjoja.

Pidän tyyliäni jonkunlaisena sekoituksena modernia menswearia, klassista tyyliä sekä jossain määrin katutyylejä. Päivän asun määrää pitkälti aamun yleisfiilis, sää, vuodenaika tai joku muu ajankohtainen inspiraation lähde. Nykyisessä työssäni ei juuri ole rajoitteita pukeutumisen suhteen, joten hyvin harvoin joudun esimerkiksi pukeutumaan pukuun. Oma tyylini onkin ajan kuluessa vakiintunut erilaisiin irtotakkiyhdistelmiin, joissa kankaat ja värit muuttuvat vuodenaikojen mukaan. Vapaa-ajalla käytän sitten enemmän katutyyleistä tutumpia materiaaleja, kuten denimiä.

Vaikka tyylini on suurimmaksi osaksi aika italialaisvaikutteista, näen asuissani olevan tietylaista skandinaavisuutta. Pidän yksinkertaisista ja puhtaista väreistä, ja vaikka välillä käynkin suhteellisen lähellä Firenzen riikinkukkoja, olen huomannut suosivani suurimman osan ajasta tiettyjä varsin simppeleitä elementtejä. Suurimpia inspiraationlähteinäni ovat ehdottomasti sää, vuodenaika sekä ympäristö yleisesti.

Kysymys inspiroivasta henkilöstä tulee vastaan usein, enkä ole edelleenkään keksinyt erityisen hyvää vastausta. En aivan hirveästi nykypäivänä seuraa oikeastaan mitään blogia tai henkilöä, joten on vaikea nimetä yhtä henkilöä. Toisaalta arvostan kaikkia, oli heillä sitten tunnettu nimi tai olivatpa he joku tuntematon henkilö bussipysäkillä, jotka näkevät vaivaa tyylikkään asun kokoonpanoon. En syrji eri tyylien edustajia, vaan mielestäni jo se, että panostaa siihen omaan juttuun, on tunnustuksen ja ihailun arvoista.

Joitain yksityiskohtia, joihin kiinnitän erityistä huomiota sekä omassa että muiden pukeutumisessa, ovat esimerkiksi solmion solmu ja taskuliinan taittelu. Toistaiseksi olen suurimmaksi osaksi luottanut valmisvaatevalmistajiin sekä kahteen luottovaatturiini. Tulevaisuudessa vaatteiden teettäminen kiinnostaa, mutta ei aivan vielä ole ajankohtaista. Irtotakeissa ja puvuissa olen enimmäkseen kokeillut erilaisia italialaisia valmistajia sekä SuitSupplyn tarjontaa. Parhaimmaksi omalle vartalolleni ja mittasuhteilleni olen todennut LBM 1911:n rakenteettomat irtotakit. Yleisesti Boglioli, Lardini, Cantarelli, Casuro sekä Tombolini miellyttävät myös silmää, mutta Bogliolia lukuunottamatta en ole kyseisten valmistajien takkeja juuri omistanut. Lisäksi pidän SuitSupplyn Copenhagen-fitistä, joka istuu päälle kuin nakutettu ja hollantilaisvalmistajan tavoin on usein tarjolla varsin raikkaissa ja mielenkiintoisissa materiaaleissa. Irtotakkien kaveriksi suosin nykyään joko Incotexin tai Ralph Laurenin puuvillahousuja.

Kenkämakuni on vuosien varrella muuttunut mielestäni varsin paljon. Aikoinaan innostuin erilaisista brogue-koristelluista kengistä, mutta nykyään suosin enemmän puhdaslinjaisempia malleja. Rei’itykset sopivat mielestäni enää joihinkin raskaampiin saappaisiin sekä longwing-derbyihin. Eniten silmää miellyttäviä kenkämalleja löytyy pitkälle Carminalta, Meerminiltä, Alfred Sargentilta sekä Aldenilta, ja näistä merkeistä myös koostuu leijonanosa omasta kenkäkaapista. Vastaavasti asusteissa suosin pitkälle esimerkiksi Berg & Bergin, Drake’sin sekä E. Marinellan solmioita sekä taskuliinoja. Berg & Berg on aika lyömätön neulesolmioissa sekä edullisissa taskuliinoissa, ja Drake’s tarjoaa lähes joka vuosi varsin upeita solmioita omassa lempileveydessäni, 8 senttimetrin leveydessä. E. Marinellan 7-fold -silkkisolmiot puolestaan tarjoavat minusta parhaat solmiot virallisempaan business-käyttöön.

Asuin Yhdysvalloissa ja sain ajatuksen alkaa pitää Tumbleria inspiraationlähteistä ja oman tyylin kehityksestä. Suurin osa menswear-blogeista on kuitenkin juuri sitä täysin samaa eli samojen kuvien jakamista, ja suunta The Nordic Fit:lle löytyikin aika pian. Jonkun kuukauden Tumbleria pitäneenä ja kävijämäärien kasvaessa ajattelin alkaa kirjoitella enemmän ja avasin blogin Blogspottiin. Mielestäni tässä vaiheessa sisältö alkoi pitkälti olla nykyisen laista, eli sekoitus asuesimerkkejä sekä erilaisten itsestäni mielenkiintoisten vaatteiden ja asusteiden esittelyä.

Joulun jälkeen sain hyvän ystäväni avustuksella mahdollisuuden siirtyä uuteen ja hienoon platformiin, Flockleriin. 2013 alkupuolella uuden platformin lisäksi sivusto on esiintynyt Helsingin Sanomissa ja YLE:llä, ja katselumäärät ovat vakiintuneet reiluun pariintuhanteen päivässä. Lukemat ovat ehkäpä olleet jonkinlainen yllätys, vaikka toisaalta on mukava nähdä yleisön löytäneen sivut. Ylläpitoon ja yleisesti ammattimaisen ulkoasun ja materiaalin tuottamiseen on kuitenkin tullut käytettyä jo varsin suuri lukumäärä tunteja. Muut harrastukset koostuvat lähinnä erilaisista urheilulajeista sekä kuntosalilla käynnistä. Jalkapallo, jääkiekko, sulkapallo sekä alppihiihto ovat sydäntä lähellä olevia lajeja.

Mielestäni kannattaa ehdottomasti panostaa vaikka jo muutamaan hyvään perusvaatteeseen ja erityisesti hillittyihin, mutta raikkaisiin väreihin. Halvalla tuotetut vaatteet myös yleensä näyttävät halvalta, ja mielestäni etenkin laadukkaat kankaat ja nahka ovat aina hieman isommankin panostuksen arvoisia. Tietyt klassisesta pukeutumisesta kumpuavat perusajatukset antavat sekä business- että vapaa-ajan -pukeutumiselle hyvän pohjan, mutta mielestäni ei ole mitään syytä miksei asioilla voisi silloin tällöin hieman leikitelläkin. Hyviä värejä ja housuille on esimerkiksi tummansininen, vaaleanharmaa, vaalea beige sekä viininpunainen. Mielestäni on hyvä olla käyttämättä liikaa erilaisia kuvioita, ja parhaaseen tulokseen pääseekin yleensä käyttämällä vain yhtä tai kahta, ja nämäkin mieluiten esimerkiksi taskuliinassa ja solmiossa tai paidassa.

Eräs tärkeä seikka onnistuneisiin asukokonaisuuksiin ja yleensäkin ostoihin on katsoa itseään peilistä ja tunnustaa tosiasiat. Jos olet erittäin pitkä ja laiha etkä omista erityisen vahvoja hartioita, hieman topatut olkapäät saattavat antaa sinulle mahdollisesti kaivattua ryhdikkyyttä, kun taas varsin pehmeät ja sopivasti tilavat vaatteet hoikentavat oikein leikattuina tukevampaa vartaloa. Pehmeät linjat ovat yleisesti myös imartelevammat urheilullisemman kaverin päällä kuin ylikireät ja raskaasti topatut Tiger of Sweden -tyyliset muotipuvut.

Loppujen lopuksi tulee kuitenkin todeta, että tärkeintä on vaatteiden kantajan tyytyväisyys asuunsa sekä sen tuoma itsevarmuus. Itseä miellyttävistä vaatteista tuleva hyvä fiilis on siis ehdottomasti tärkeintä, kunhan kuitenkin ollaan tilanteeseen sopivassa asussa.”

http://thenordicfit.com/

Kuvat: © Juho Rehakka


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari