RSS Feed

Gun club check

3

October 28, 2011 by Ville Raivio

Parisen sataa vuotta sitten skotlantilaiset tunnistivat toistensa kotiseudun melko vaivatta, sillä tapana oli käyttää kilttejä sekä muita vaatekappaleita, joiden kankaat kuvioitiin kunkin alueen mukaisesti. Gun club check eli pepita-kuvio (tai hieman selkeämmin asekerhoruudukko) on klassinen kangaskuvio, joka on alun perin syntynyt Skotlannissa Ullapoolin alueen omana kankaana.  Vuoden 1874 paikkeilla eräs amerikkalainen asekerho omi kankaan yhdistyksen tunnuskuvioksi, ajan myötä nimi on vaihtunut jännittävästi gaelinkielisestä muodosta Goicagh melko epämääräiseksi gun club check -nimikkeeksi. Ruudukon dominoivana värinä on musta, joka vuorottelee useimmiten ruskean, vihreän, beigen, punaisen ja keltaisen sävyisten värien kanssa. Muitakin värejä toki käytetään.

Riippuu täysin kuvioinnin väreistä, kankaan paksuudesta sekä materiaalista, sopiiko asekerhoruudukko formaaliin vai epäformaaliin käyttöön. On  hyvä huomioida kukin kangas yksilönä, sillä räikeästä ruudukosta muodostuu helposti hyvin levottomia vaatteita, jotka vaativat parikseen jotain hyvin hillittyä – kuten harmaata flanellia. Tämä kuvio sopii silti sekä pukuihin, asusteisiin, päällystakkeihin että irtovaatteisiin – eli miltei kaikkiin käyttökohteisiin.


3 comments »

 1. SloBo says:

  Sopii erityisesti koululaisille… no huono vitsi huonona. Siis Britanniassa on kyllä ollut kaiken maailman tilanväen ja klaanien ruudukoita, mutta keksintönä se on varsin tuore, mutta ovatpa olemassa kuitenkin. Nykyään on myös yritysten omia ruudukoita ja osalla lienee peräti tavaramerkkisuoja tai joku vastaava rajoitus sille, kuka ruudukkoa saa (Britanniassa) valmistaa ja myydä. Jos haluatte oman tartaanin, kannattaa valita toimittaja, joka ei omi sen valmistusoikeutta itselleen – sikäli mikäli nuo kovin lainvoimaisia suojia ovat.

 2. vocatus says:

  Niin, enpä tiedä onko asekerhoruudukko kovinkaan selkeä ilmaus suomalaisille. Voin tietysti erehtyäkin, saattaa olla että kyseinen nimitys on yleisesti käytössä, mutta ainakin minun muistissani on että pepitaruudusta on puhuttu iät ja ajat.

  Aikanaan hotelli- ja ravintolakoulussa pepitaruutuhousut kuuluivat kokkiopiskelijoiden univormuun valkoisen takin kanssa. Pepitaruutuun liittyvä mielikuva on siis hyvin kaukana ampuma-asetouhuista.

 3. Jussi says:

  Alueelliset/klaanien tartaanit ovat moderni keksintö, jota ei ole esiintynyt Skotlannin historiassa. Koko taru on syntynyt englantilaisten, romantiikannälkäisten “historioitsijoiden” sepittäessä Skotlannille eeppistä historiaa.

  Nykyisin alueellisia tartaaneja kyllä käytetään – samaan tapaan kuin toista epähistoriallista, eeppisestä mielestä syntynyttä ilmiötä, suomalaisia kansallispukuja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Translate Keikari

Aiheet

Arkisto