Flat cap

2

October 9, 2009 by Ville Raivio

Flat cap on pyöreä lakki, jossa on pieni jäykkä lippa. Päähine valmistetaan useimmiten villasta, mutta tweed, puuvilla, pellava ja muut luonnonmateriaalit aina hamppuun saakka ovat mahdollisuuksia. Niiden ansiosta lätsää voi pitää ympäri vuoden ja moinen voidaan valmistaa missä tahansa kuviteltavissa olevissa kuviossa ja värissä. Flat cap on rennon klassisen tyylin ikonisia osia, ja sen voittokulku on satoja vuosia vanha.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Ensimmäiset mallia muistuttavat päähineet valmistettiin 1300-luvun Britanniassa ja Irlannissa, joissa sitä kutsuttiin useimmiten nimellä bonnet. Tämä nimike vaihtui termiin cap ennen 1700-lukua. Vuonna 1571 säädetty Britannian parlamentin aloite pyrki lisäämään kotimaisen villan kulutusta sekä kauppaa. Tämän seurauksen kaikkien yli 6-vuotiaiden miesten – poislukien toki aateliset ja muutoin ansioituneet – tuli käyttää villalätsiä sunnuntaisin ja lomapäivisin rikesakon uhalla. Tätä omituista säädöstä ei peruttu ennen vuotta 1597, johon mennessä flat cap -mallista oli tullut vahva osa saarivaltion pukeutumiskulttuuria. Se toimi myös sosiaalisen stratifikaation merkkinä, sillä aateliset eivät päähinettä käyttäneet. Työväestön leimasta huolimatta ensimmäisistä malleista tuli osa eräiden akateemisten asujen joukkoa Tudor-kaudella, esimerkiksi Tudor-päähineen muodossa.

Koko 1800-luvun ajan flat cap nähtiin miltei jokaisen työväenluokkaan kuuluvan brittimiehen päässä kautta Britannian ja Irlannin. Hienommasta kankaasta valmistettuja lätsiä pidettiin sopivina vapaa-ajan asusteina yläluokan keskuudessa, mutta vain ja ainoastaan maaseudulla. Irlantilaisten ja englantilaisten siirtolaisten mukana lätsä kulkeutui myös uudelle mantereelle Amerikkaan, ja 1920-luvun jazz-aikana lätsät pääsivät yläluokan jokapäiväiseen elämään kun nuoret herrat päättivät suosia sitä myös kaupunkikäytössä. Geoffrey Matherin mukaan lätsän työläisimago ei koskaan pitänyt paikkansa, sillä “kangaslätsä henkii myös yläluokkaa, joka pyrkii näyttämään rennolta, joten se on kiistatta luokaton – ja siinä on päähineen voima. Sen avulla porvari on  voinut vaikuttaa hitusen jätkämäiseltä menettämättä kasvojaan.” Koska flat cap ei 2000-luvulla ole työväen suuresti suosima asuste, se on nykyisin hitusen hienompi valinta päähineeksi.

Flat cap -päähine on suositeltavaa yhdistää vapaahenkisesti vapaa-ajan käyttöön. Formaalia siitä ei saa, mutta epämuodollisessa pukeutumisessa se on hitusen hienostuneempi valinta. Eri materiaalien ansiosta lätsästä saa erittäin monikäyttöisen, mutta muodollisempaa henkeä tavoittelevan kannattaa valita mahdollisimman litteä malli. Joka suuntaan pullottava paksumpi malli taas on rennompi.

Hatut - Flat Cap, Sutlers

Kuva: (C) Sutlers


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Päiviä, Lakki.

    Jos haluaa perinteitä kunnioittaa, lätsä ja trenssi eivät oikein natsaa. Vaikka tuo takki on syntynyt sotakäyttöön, se on sittemmin vakiintunut melko muodolliseksi päällystakiksi joka käy myös puvun kanssa.

  2. Lakki says:

    Hei. Kovin vanhaa merkintää nyt kommentoin, mutta kun asia näitä lättähattuja sivuaa. Ihmettelen, onko flat capin yhdistäminen polvipituiseen trenssitakkiin kuinka mahdoton ajatus? Itse en henkilökohtaisesti näe siinä mitään pahaa, mutta nyt kun mietin, en muista missään koskaan törmänneeni kyseiseen yhdistelmään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.