RSS Feed

Edwin Clapp

0

March 8, 2012 by Ville Raivio

Vuonna 1853 perustettu Edwin Clapp oli yksi ensimmäisistä amerikkalaisista kenkätehtaista. Erikoisesti yhtiö aloitti toimintansa tekstiilikutomona ja varusti muiden muassa USA:n sisällissodassa joukkoja univormuin. Kutomotoiminta päättyi katastrofiin: valtaisa tulipalo tuhosi tehtaan täysin ja ajoi yhtiön vararikkoon. Pienen päänraavinnan jälkeen Clapp muuttui kenkätehtaaksi, joka saavutti pikaisesti suuren maineen oikeissa piireissä. Hyvin korkea laatutaso ja muotokieli puhuttelivat erityisesti bisnesmiehiä, muusikoita sekä sopivasti joutilaita tyyliveikkoja. Erikoisuutena mainittakoon USA:n kongressin kirjastossa säilytettävä nauhoite vuodelta 1938, jossa jazz-muusikko Jelly Roll Morton kertoo musiikistaan ja tyylistään: “I didn’t rest until I got myself a Stetson hat and a pair of Edwin Clapp shoes.” Kuten hyvin moni muu suurista amerikkalaisista kenkätehtaista, myös Edwin Clapp päätti toimintansa 60-luvulla. Kysyntä käsintehdyille jalkineille oli kovaa vauhtia laskemassa ja nopeimmin ulkomaille tuotantonsa siirtäneet toimijat ajoivat hitaampia maahan. Tänä päivänä Clappin maine on säilynyt erityisesti vintage-harrastajien keskuudessa, ja pitääpä moni verkon foorumiaktiivi valmistajaa “kaikkien aikojen parhaana” amerikkalaisen kenkäunelman täyttäjistä.

Paljon hyvää ja kaunista olin Clapp-popoista lukenut, joten eBay-hakujen sekä vartomisen perusteella käsiini päätyi käyttämätön pari arviolta 60-luvulta. Esimerkkipari on nimeltään Hiland ja malliltaan full wing derby yksinkertaisella nahkapohjalla, muodokkaalla lestillä sekä nailonkorolla. Päällisnahka on säilynyt upeassa, moitteettomassa kunnossa viiden vuosikymmenen ajan. Pohjan merkintä kertoo parin olevan käsin lestattu, reunos on hyvin ohut 360-asteisesta kiinnityksestään huolimatta. Nahkavuori on ilahduttavasti samassa sävyssä kuin päällisnahka ja ompeleet ovat hyvin tiuhat sekä siistit kautta jalkineen. Lesti ansaitsee suuret kehut hyvin voimakkaasti kaartuvasta kantapäästään sekä kauniisti muotoillusta kärjestään. Toisin kuin perinteisessä full wing derbyssä, Clappin parissa päällisen suora linja ei jatku kantapäähän asti, vaan nousee ja kaartuu aggressiivisesti ylös.

Edwin Clappin hyvin säilyneet vintage-parit ovat erittäin harvinaisia, mutta ehdottomasti hintansa arvoisia löytöjä USA:n eBayn puolella. Valmistajan kaikkien aikojen parhaimman asemasta en tiedä sanoa, sillä moni muu ammoin lopettanut tehdas on yhä tuntematon minulle. Varmuudella voin vain vakuuttaa Clappin olleen huomattavan tasokas ja kaunis lisä.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Translate Keikari

Aiheet

Arkisto