Donegal-villa

0

February 15, 2015 by Ville Raivio

Donegal on laikukas villalanka, joka on peräisin Irlannin pohjoisimmasta maakunnasta. Sitä sovelletaan enimmäkseen villakankaissa, joista tunnetuin on donegal tweed, sekä pirteissä vapaa-ajan neuleissa. Donegalissa (lausutaan Doni-gool) kudottuja tweedejä on lukemattomia, mutta parhaiten tunnettu on palttinakudoksinen kangas, jonka loimilangat ovat erivärisiä kuin kudelangat, ja näiden välillä on sekalainen määrä muita erivärisiä lyhyitä lankoja. Perinteisesti donegal-langat ovat karheaa ja vahvaa villaa, jota on käytetty vapaa-ajan pukuihin sekä irtotakkeihin. Usein laikut kohoavat kankaan pinnasta kuin villaiset hiput. Kokonaisuus on laikukas, värikäs ja omintakeinen. Irlanti on tunnettu pellavastaan, mutta Donegalissa sen viljely ei ole yhtä helppoa kuin muissa osissa maata. Siispä villa oli kätevämpi valinta, sillä se suojeli myös raa’alta Atlantin tuulelta ja lampaista sai lisäksi ravintoa sekä muita tykötarpeita.

Donegal-villa_Keikarissa

Yhä 1900-luvulla valtaosa donegalista oli maakunnasta peräisin ja käsityönä kudottu, mutta suurten muotihuoneiden löydettyä materiaalin, he vaativat sitä suuria määriä kerralla ja tavanomaista leveämpänä, joten Irlanti siirtyi kangaspuista tehtaisiin. Ennen kemiallisten väriaineiden aikaa donegal-langat värjättiin luonnon antimilla: keltaista piikkiherneistä, oranssia jäkälästä, vihreää sammaleesta, punaista verenpisarasta, violettia karhunvatukasta, näin edelleen. Kangaspuut olivat lukuisten perheiden paras tae, sillä ne varmistivat elannon myös silloin, kun sadon tuhosi luonnon oikullisuus. Harmillisesti donegal ei ole samalla tavoin suojeltu alkuperäisnimike kuin Harris tweed, joten kaikissa maailman kolkissa kudottua laikukasta kangasta voi myydä donegalin nimellä. Silti jäljittelemättömin löytyy vain Irlannin vehreältä saarelta.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari