Domenico “Mimmo” Spano

0

August 29, 2009 by Ville Raivio

New Yorkin Saks-tavaratalossa omaa räätäliliikettään pitävä Domenico “Mimmo” Spano on yksi kunnioitetuista amerikkalaisista tyylin auktoriteeteista. Hän syntyi Italian Calabriassa ja palveli nuoruudessaan kahdeksan vuotta maansa armeijassa. Usein Mimmo sai erityisiä edustuksellisia vartijatehtäviä, sillä mies tunnettiin poikkeuksellisen tyylikkäästä ulkoasustaan. Hän käytti samoja univormuja sekä tarvikkeita kuin muut, mutta tyylillä joka erottui. Sitten muutoin rauhallinen elämä koki muutoksen: tyylitaituri rakastui.

Aikanaan hänen amerikkalainen vaimonsa sai Mimmon vakuuttumaan New Yorkiin muuttamisesta. 50-luvulla hän  toimi aikansa miesten vaatteiden jälleenmyynnissä, kunnes Spano siirtyi avustamaan appeaan Joseph Gangemiä tämän räätäliliikkeessä. Tänä aikana Mimmo ei osannut juuri sanaakaan englantia ja kaikki hänen taitonsa olivat sotilaallisia, mutta hän seurasi tarkasti räätäleiden työtä ja tutustui asiakkaisiin. Pian appi huomasi, että vävypojalla oli luontaisia lahjoja miesten vaatteiden maailmaan. Vuosikymmen kului, Gangemi kuoli ja liike suljettiin. Spano jatkoi eteenpäin Rockefeller Centerissä olleeseen Dunhill-liikkeeseen, jossa italiaanosta tehtiin vaatesuunnittelija sekä mittatilauspalvelun johtaja. Sitten dandyn äkkäsi muuan Alan Flusser – yksi USA:n arvostetuimmista miesten klassisen tyylin tietäjistä – ja hän siirtyi uuden tuttavansa liikkeeseen 52. kadulle. Valitettavasti tämä liike meni konkurssiin parissa vuodessa.

Seuraavaksi Mimmo löysi töitä Bergdorf Goodman -tavaratalosta, jonne perustettiin hänen nimeään kantava valmisvaatteiden osasto. Tavaratalo tarjosi fasiliteetit, Mimmo toi mukanaan nimekkään asiakaslistan, kontaktit ja tietotaidon. Menestyksestä kertoo jotain se, että ensimmäisen vuoden myynti oli noin miljoonan dollarin luokkaa. Vuonna 2002 Mimmo muutti Saksin tiloihin, ja tällä hetkellä hänen vinhoimmin kasvava asiakasryhmänsä ovat 20-30 -vuotiaat tyylistä kiinnostuneet toimijat. Räätäli itse kertoo: “ironista on, että nuorilla asiakkaillani on todennäköisesti parempi maku kuin keski-iän ylittäneillä asiakkailla. He saapuvat liikkeeseeni, ja haluavat keskustella kankaista ja leikkauksista tuntikausia.”

Domenico Spano -linjaston vaatteet valmistetaan 70%:sti käsityönä New Yorkissa ja viimeistellään Saksin tiloissa, mutta Mimmo itse ei halua paljastaa lähdettään. “Se on pieni perheomistuksessa oleva tehdas, jolla on 60 työntekijää.” Spano itse on mies vaatemallien suunnittelun takana, ja suuri osa kankaista kudotaan uniikkina hänen liikettään varten Englannissa. Uusin aluevaltaus ovat jalkineet, jotka hän suunnittelee itse ja valmistuttaa maineikkaalla Edward Greenillä.

Innoituksensa Domenico Spano saa kultaisen Hollywood-ajan elokuvista, vanhoista valokuvista, Apparel Arts- ja Esquire-lehtien tyylipiirroksista ja klassisesta brittityylistä. Hän rakastaa erityisesti raskasta tweedvillaa ja Edward Greenin jalkineita sekä solmukkeita. Usein hänet pysäytetään kadulla, ja kaikenikäiset ohikulkijat tiedustelevat mistä Saksin ikioman dandyn kauniit ja poikkeukselliset vaatteet ovat peräisin. Hän on kiistatta 1930-luvun klasisen tyylin ruumiillistuma, harvinainen jäänne menneiltä aikakausilta jolloin kauneus oli elämän vahvoja pehmeitä arvoja.

Valokuvat: (C) Filmnoirbuff


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari