Desert boots -kengät

6

February 14, 2016 by Ville Raivio

Aavikkosaapas (engl. Desert boots) on nilkkapituinen kenkätyyppi, joka valmistetaan perinteisesti mokkanahkasta kahden metallisen nauhareiän ja raakakumipohjan kera. Tämä varsikenkä syntyi tiettävästi Kairossa, kun Etelä-Afrikan sotilaat teettivät hajonneiden velttikenkiensä tilalle uusia pareja. Näppärät egyptiläiset ompelivat karkeaa mokkaa kiinni paksuihin raakakumipaloihin – ja homma oli selvä. Jalkineella oli useita etuja. Se oli helppo, nopea ja halpa valmistaa, metallinen rauhareikä suojeli päällistä kulumalta, mokkanahka oli kestävää ja viileämpää kuin sileä päällisnahka, lisäksi raakakumi tarjosi hyvän pidon aavikolla. Lopuksi päällisessä oli vain pari saumaa, joten se muotoitui erinomaisesti jalan muodon mukaan. Kun liittoutuneet ja akselivallat taistelivat Afrikan herruudesta ja siirtomaista Toisen maailmansodan aikana, vuodet 1940-1943 kestäneet toimet nimettiin Pohjois-Afrikan rintamaksi. Kampanjan aikana aavikkosaapas oli brittiupseerien vakiokenkä rintaman kaikilla laidoilla.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Desert_boots_Keikarissa

Sota on tunnetusti ollut yksi suurimmista miesten pukeutumiseen vaikuttaneista voimista, eikä tämä varsikenkä ole poikkeus. Siviiliin se siirtyi joukolla vuonna 1949, kun muuan Nathan Clark, englantilaisen C.&J. Clark International Ltd. -kenkätehtaan perillinen, toi mallinsa markkinoille. Hän oli aiemmin 40-luvulla palvellut Brittiarmeijan RASC-joukoissa Burmassa, ja siellä äkännyt upseerien jaloissa aavikkosaappaita, joiden karkea päällinen ja tuhti pohja jäivät mieleen. Hänen veljensä Bancroft oli antanut vakoilun Nathanille agendaksi, jotta uusien mallien suunnittelu helpottuisi. Hän työsti prototyyppiä sotakouluaikoinaan, jolloin Clark matkusti myös Kashmirissa asti ja jälleen vilkuili upseerien jalkoja. Silti suurin inspiraatio oli Kairon Vanha basaari, jossa niin moni Brittien 8. armeijan upseeri kävi teettämässä aavikkosaappaat myös vapaa-ajan käyttöön. Clark muisti näkemänsä ja viimeisteli kenkätehtaan uuden mallin piirrokset vaikutteiden pohjalta. Perheenjäsenet Englannista vastasivat kannustavasti, ettei tällainen varsikenkä ikinä myisi.

Clarks,1980s,UK

Palattuaan Englantiin, Nathan Clark kieltäytyi kuuntelemasta kenkätehtaan muita osapuolia ja työsti malliaan yhä. Hänen viimeinen versionsa oli pyöreäkärkinen ja vain kahdesta nahkapalasta leikattu, kovin samannäköinen kuin velttikengät, joita on valmistettu Afrikan eteläisissä osissa 1600-luvulta asti. Clark esitteli jalkineen maineikkaan amerikkalaisen Esquire-lehden muotitoimittajalle, joka mielistyi siihen kovin. Lehti kirjoitti siitä esittelyn, kun aavikkosaapas lanseerattiin USA:ssa vuonna 1950. Kun myyntiluvut myös Euroopan puolella olivat lupaavia, Clark’sin jalkine ilmestyi lopulta Brittimarkkinoille. Jalkineesta muodostui erittäin suosittu ja kadehdittavan ikonin asema on yhä taattu. Tähän päivään mennessä Clark’s on myynyt yli 12 miljoona paria aavikkosaappaitaan, jotka luodaan kaikissa väreissä. Valitettavasti tuotanto on siirretty ulkomaille ja materiaalit ovat halvemmasta päästä, joten Clark’sin alkuperäinen malli ei ole enää se laadukkain. Silti aavikkosaappaan yhdistelmä mukavuutta ja kätevyyttä on tehnyt siitä yhden suurista vapaa-ajan klassikoista, jotka yhdistävät miehiä kaikilla mantereilla.

Kuva: The Lauri Hilliaho


6 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Hei taas,

    tuossa tapauksessa mieleeni tulee ensimmäisenä Herring Shoesin verkkokaupan oman malliston parit. Nauhareikien määrää tai hintaa en ulkoa muista, mutta budjettiratkaisuja nuo ovat.

  2. Siklos says:

    Kiitoksia suosituksista,

    toki jos pääomaa olisi enemmän niin tahtoisi tilata kaikki jalkineet Northamptonin seudulta, mutta desert bootsien osalta joutuu hieman sniiduilemaan. Yksityiskohdista nelireikäinen nauhoitus on se leimaavin piirre minkä haluaisi, muusta voi tinkiä.

  3. Ville Raivio says:

    Päiviä!
    Kysymys on vaikea ilman budjettirajoitusta, muuten suosittelen Northamptonin valmistajia, jotka voivat olla turhan hintavia. Valtaosalla kenkätehtaista on oma versionsa aavikkojen kengästä, mutta harvoin niissä on alkuperäiset yksityiskohdat.

  4. Siklos says:

    Clarksin desert bootsit tosiaan aiheuttivat hienoisen pettymyksen valmistuksen ja materiaalien laadun suhteen. Lähtisikö lonkalta vaihtoehtoisia kyseisen kenkämallin valmistajia?

  5. Ville Raivio says:

    Kiitos lisäinfosta! Turhapa sitä toimivaa ja hyväksi havaittua popoa oli vaihtaa liian usein.

  6. ex-rauhanturvaaja says:

    Tälläinen “desert boot” -kenkämalli oli käytössä suomalaisilla YK-rauhaturvajoukoilla ainakin 1970-1990-luvulla Lähi-Idässä. Väri oli juuri tuollainen vaalea nahka. Silloin tätä kenkämallia kutsuttiin noissa rauhanturvaajapiireissä haljasnahkakengäksi.

    Taisipa kenkämalli tallata suomalaisten jaloissa Afrikan Namibiassa 1989-1990 ja ehti jopa Balkanin operaatioiden 1990-luvun alun aloituksiin mukaan.

    Nykyisissä kriisinhallintaoperaatioissa tätä kenkämallia ei enää käytetä koska maihinnousukenkä.

    Sana “haljakset” löytyy: http://www.holkkari.fi/kaivarasanasto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.