Corrected grain leather

7

March 31, 2013 by Ville Raivio

Pinnoitettu nahka (eng. corrected grain leather) on nahkalaatu, jonka luontainen kuluma on piilotettu kemiallisella käsittelyllä. Cg-nahka on peräisin vanhoista naudoista, joiden nahka on vuosien saatossa arpeutunut ja kulunut. Parkitsemisen jälkeen vuotien pinta hiotaan koneellisesti ja käsitellään kemikaalein pintavirheiden sekä kehnon laadun peittämiseksi. Lopputuloksena on vahvasti kiiltävä nahka, joka näyttää kelpoisalta. Tätä se kuitenkin on vain ennen käyttöä, sillä materiaali tunnetusti rypistyy erittäin voimakkaasti jo ensimmäisen käytön myötä ja murtuu jo muutaman vuoden käytön jälkeen. Cg-nahkan tunnistaminen on helppoa: siitä valmistetut jalkineet ovat useimmiten, mutta eivät aina, halvat. Ne tuoksuvat pistäviltä ja ennen kaikkea nahkan pinnassa ei ole nähtävissä karvatupista jääneitä pieniä reikiä.

Vaikka valmistaja olisi luotettava, laatu korkeaa ja hinta tämän mukainen, säästämällä materiaaleissa jalkineyhtiöt voivat saavuttaa huomattavia voittoja. Eri valmistajat harhaanjohtavasti markkinoivat korjattua nahkaa monilla nimikkeillä. Materiaalia käyttävät erityisesti Loaken ja Barkerin kaltaiset halvemmat valmistajat, mutta myös  Church’sillä on oma versio nimellä “polished binder” ja Crockett&Jonesilla puolestaan “cavalry calf”. Suuret muotihuoneet, kuten Armani, suosivat usein halpaa nahkaa suurempien voittojen toivossa. Jos jalkineparia pääsee hypistelemään ennen ostoa, tulee etsiä karvatuppien jälkiä tarvittaessa suurennuslasin kera: joskus korkeatasoinen vasikannahka nimittäin jälkikiillotetaan niin tehokkaasti, että tupet liki peittyvät lankin alle. Kaikissa tasokkaissa materiaaleissa ne ovat kuitenkin nähtävissä.

Verkon tyylifoorumeilla on satoja surullisia vuodatuksia, joissa puijatut ostajat purkavat sydäntään käsitellyn martionahkan tuottamasta surusta. Innokkaan hypistelyn, sovittelun ja korkean hinnan jälkeen ostaja ihmettelee, miksi korkeatasoinen pari on muutamassa kuukaudessa rypistynyt tavalla, joka ei ole hyväksyttävää kulumaa. Syy on liki poikkeuksetta surkean materiaalin, joka on keinotekoisesti hiottu, käsitelty ja vatkattu tasokkaan näköiseksi. Valmistajaa lähestyminen ei auta, sillä materiaali mainitaan jalkineiden oheen liitetyssä lapussa. Ainoaksi suojakeinoksi jää tarkempi perehtyminen materiaaleihin ennen ostopäätöstä, sillä kusetuksen maku on jälkikäteen aivan erityisen pistävä.

Suositukseni lukijalle on korjatun nahkan välttäminen, sillä materiaali ei kestä käyttöä hyvin, eikä ikäänny kauniisti. Tämän lisäksi se haisee epämiellyttävältä eikä näytä hyvältä. Pahimmassa tapauksessa lopputuloksena voi olla satojen eurojen menetys ja karvas anonyymi vuodatus vaikkapa Keikarin foorumille. Caveat emptor ja näin edelleen.

Vertailukuvissa vasemmalla ensiluokkaista vasikkaa, oikealla käsiteltyä teollista corrected grain -nahkaa.


7 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Iltaa, tweedster.

  Nahkavuori on aina parempi ratkaisu kuin keinokuituvuori – oli käytetty nahka kuinka huonoa tahansa. Kuten todettua, nahkamateriaalien kestävyydestä on todella vaikea sanoa pelkän katselun perusteella. Ainoastaan käytön tuoma kuluma antaa vastauksia, mutta mikäli nahkan valmistaja tunnetaan erityisen maineikkaana (esim. Horween), jalkineiden kestävyyteen voi luottaa jo kaupassa. Harmi kyllä valtaosa valmistajista ei ilmoita nahkan valmistajaa.

 2. tweedster says:

  Kiitos tästä varoituksedsta, Ville. Minulla on nyt kahdet halvat Loaket ja yhdet Barkerit ja kaikki näyttävät olevan tätä Corrected grain leatheriä. Herring shoesin sivuilla tämä näkyi ilmeisesti yksinkertaisesti merkintänä “polished”. Loakella näissä kengissä ei ole sisävuori kokonaan nahkaa, ja siksi hinta on hieman yli 80 euron tuntumassa. Mietin lähinnä, ovatko Barkerin mustat oxfordit oikeastaan parempaa laatua, vaikka niissä olisikin sisävuori kokonaan nahkaa, jos kerran pinta on kuitenkin samantasoista nahkaa näiden halvempien kanssa?

  Tulevaisuus näyttää, kuinka hyvin nämä kengät kestävät. Uskaltaisin kyitenkin toivoa, että paremmin kuin eräätkin hulluilta päiviltä ostetut kengät, jotka repesivät puoli vuotta oston jälkeen.

 3. DandyAndy says:

  CG-nahkalla voi joissain yhteyksissä olla käyttönsä.. Ymmärtääkseni jotkin variaatiot pitävät kosteuden mukavasti ulkona (rajusta käsittelystä johtuen) ja esim. C&J käyttää ns. “rospuuttokelin” kengissään Hurricane hidea, joka on toinen heidän CG-nahkoistaan (toinen on cavalry calf).

 4. Trhokka says:

  I concur with mr. Raivio, yhdet Church’sit olen joutunut palauttamaan sen takia että en ollut vielä tutustunut bookbinder-nahkaan. Toisaalta huippumerkkien käyttämä CG-nahka on silti laadukkaampaa kuin roskapopoista löytyvä. Valitettavasti tämä ei tee siitä yhtään sen elegantimpaa tavaraa.

 5. jaro says:

  Tämähän on täysin pöyristyttävää, onneksi on Keikari. Consuleitakin myydään “polished binder” ja “black calf”-nahkavaihtoehdoilla. Helposti luulee, että ainoa ero on nahan pintakiillossa.

  Mihin tässä enää voi luottaa?

 6. Ville Raivio says:

  Iltaa, Arska.

  Olen täysin varma Church’sin polished binderin suhteen. Muut valmistajan nahkalaadut ovat erinomaisia.

 7. Arska says:

  Huh huh, kiitos tuosta polished binder -varoituksesta. Oletko varma, että tuolla tavalla nimetty Church’sin nahka on tätä roskaa? Entä mahtavatko kaikki muut heidän nahkansa olla kunnollisia? Ainakaan polished binder ei ole muita halvempaa. Omissa Nevada-nahkaisissa jalkineissani näkyvät karvatupet erinomaisesti luupilla katsottuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari